Κάποιες φορές δεν χρειάζεται να πάει κάποιος μακριά για να βρει τη χαλάρωση που αναζητά. Πολύ συχνά, σε ένα κοντινό ταξίδι κρύβεται η απόλαυση. Σχεδόν μία ώρα μακριά, η Αίγινα είναι αυτός ο προορισμός. Και αυτό το Σαββατοκύριακο υπάρχει ένας παραπάνω λόγος για να  ταξιδέψετε ώς εκεί. Είναι η 10η Γιορτή Φιστικιού, που κάθε χρόνο τέτοιες μέρες ξεσηκώνει ένα ολόκληρο νησί στο πόδι.

Η Αίγινα φημίζεται για την κοιλαράτη ποικιλία της και το γιορτάζει ανάλογα. Η «καρδιά» των εκδηλώσεων χτυπά κατά μήκος του λιμανιού της πόλης, όπου στήνεται μια μεγάλη εμπορική έκθεση. Εκεί, στα δεκάδες περίπτερα, το φιστίκι «ρέει» άφθονο όπως και όλα τα προϊόντα που φτιάχνονται με αυτό. Αυτήν την περίοδο μάλιστα μπορείτε να το βρείτε όπως πέφτει από το δέντρο, με τον φλοιό του. Στην ίδια έκθεση, ντόπιοι παραγωγοί πωλούν μέλι και τυρί, ενώ αιγινήτες τεχνίτες εκθέτουν αντικείμενα από πηλό (αιγινήτικη παράδοση).

Για όσους αγαπούν τη φωτογραφία, στον πέτρινο πύργο του Μάρκελλου (19ος αιώνας) θα «τρέχει» έκθεση με θέμα την αρχιτεκτονική της Αίγινας, ενώ στην Ψαραγορά μία άλλη έκθεση με αφίσες από τα δέκα χρόνια του Φεστιβάλ Φιστικιού (το πλήρες πρόγραμμα μπορείτε να το βρείτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.aegina.gr/web).

Καιρού επιτρέποντος, την πιο εύκολη πρόσβαση (με τα πόδια) για κολύμπι έχει η παραλία στην Κολώνα, δίπλα από τον ομώνυμο αρχαιολογικό χώρο, όπου βρίσκεται και το αρχαιολογικό μουσείο του νησιού. Στο σημείο, μάλιστα, λειτουργεί και έκθεση του ζωγράφου και αρχιτέκτονα Δημήτρη Πικιώνη (έως την Κυριακή). Πρόσβαση με το τοπικό ΚΤΕΛ (γραμμή Αίγινα – Πέρδικα) έχουν οι δύο παραλίες του Μαραθώνα και αυτή της Αιγινήτισσας. Και οι τρεις είναι αμμουδερές, με ρηχά νερά, ιδανικές για οικογένειες με παιδιά.

Αν βρείτε χρόνο, αξίζει να κάνετε μια βόλτα με τις παραδοσιακές άμαξες (15 ευρώ η κοντινή διαδρομή διάρκειας περίπου 20′) ή μια περιήγηση στον ναό της Αφαίας, λίγο έξω από την Αγία Μαρίνα. Αξίζει επίσης μια βόλτα στο γαλήνιο ψαροχώρι της Πέρδικας, ένα μέρος που σε πολλά σημεία του θυμίζει Κυκλάδες.