Κάποιος θα μπορούσε να σκεφθεί ότι ο Τζορτζ Παπαδόπουλος είχε μπερδέψει τον Πάνο Καμμένο με τον Νίκο Κοτζιά. Αλλά, φευ, ήταν όντως ο Κοτζιάς!.. Ο ελληνοαμερικανός, πρώην συνεργάτης της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ, λέει ότι είχε ενημερώσει τον έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά σχετικά με την εμπλοκή της Μόσχας στις αμερικανικές εκλογές. Του είχε αναφέρει δηλαδή, στη διάρκεια συνάντησής τους στην Αθήνα, τους ισχυρισμούς του Κρεμλίνου ότι διέθετε χιλιάδες e-mail της Χίλαρι Κλίντον, τα οποία θα μπορούσαν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών υπέρ του Τραμπ.

Ομολογία ενοχής

Αυτά δήλωσε ο Παπαδόπουλος μιλώντας στην εκπομπή του Τζορτζ Στεφανόπουλος στο αμερικανικό δίκτυο ABC – ήταν η πρώτη του συνέντευξη μετά την καταδίκη του σε φυλάκιση 14 ημερών επειδή στην αρχική του κατάθεση στο FBI είχε πει ψέματα όσον αφορά τον χρόνο και τηνσημασία των επαφών του με Ρώσους, προσπαθώντας να κλείσει προεκλογικά ραντεβού μεταξύ του Τραμπ και του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν. Τελικά παραδέχθηκε την ενοχή του και συνεργάστηκε με τον ειδικό εισαγγελέα.

Ο Παπαδόπουλος φέρεται να είχε κάνει τις ίδιες αποκαλύψεις για τα όσα ισχυριζόταν το Κρεμλίνο στον Αλεξάντερ Ντάουνερ, αυστραλό διπλωμάτη στη Βρετανία, στη διάρκεια συνάντησής τους στο Λονδίνο. Εκεί του είπε ότι η Μόσχα διέθετε «βρώμικα στοιχεία» για την Κλίντον. Ο Ντάουνερ το είπε στους ανωτέρους του, εκείνοι ενημέρωσαν τις αμερικανικές Αρχές και έτσι ξεκίνησε η έρευνα του FBI σχετικά με τη ρωσική εμπλοκή στις αμερικανικές εκλογές του 2016, στο πλαίσιο της οποίας κατηγορούνται πολλοί πρώην συνεργάτες του Ντόναλντ Τραμπ.

Ενημέρωσε το Μαξίμου;

Στη συνέντευξή του όμως ο Παπαδόπουλος ανέφερε ότι δεν θυμάται να έκανε σχετικές αποκαλύψεις στον Ντάουνερ. Αντίθετα, ανέφερε: «Θυμάμαι ότι το είπα σε έναν άλλον ανώτατο διπλωμάτη, τον έλληνα υπουργό Εξωτερικών. Του το είπα ανοιχτά». Ο Νίκος Κοτζιάς δεν έχει αναφερθεί ποτέ σε αυτές τις επαφές και είναι φυσιολογικό να δημιουργούνται ερωτήματα: Ενημέρωσε για τις πληροφορίες που δέχθηκε το Μαξίμου; Υπήρξε κάποια σχετική επαφή των ελληνικών Αρχών με τις αμερικανικές; Εχει κληθεί να καταθέσει στο πλαίσιο της έρευνας του ειδικού ανακριτή Ρόμπερτ Μιούλερ; Η υπόθεση αυτή είναι τόσο μεγάλη, ώστε επάνω της θα βασιστούν οι Δημοκρατικοί, εάν κερδίσουν τις ενδιάμεσες εκλογές για το Κογκρέσο του Νοεμβρίου, ώστε να παραπέμψουν σε δίκη τον Τραμπ με το ερώτημα της καθαίρεσης από την προεδρία των ΗΠΑ. Κάποιες απαντήσεις θα βοηθούσαν.

«Στο πόδι»

Σε μια πρώτη δόση, πάντως, συνεργάτες του υπουργού Εξωτερικών έλεγαν χθες το απόγευμα ότι ο Κοτζιάς είχε πράγματι μια συνομιλία «στο πόδι» με τον Τζορτζ Παπαδόπουλος έξω από το γραφείο, αλλά δεν έδωσε σημασία σε όσα του είχε πει, επειδή «δεν τον θεώρησε σοβαρό»… Σημειώνω ότι ο ίδιος νωρίτερα χθες είχε αποφύγει να δώσει οποιαδήποτε εξήγηση για το θέμα στη θερμή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής – που έληξε άδοξα και δεν βρήκε κοινό τόπο για τη συγκρότηση Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας.

Τσίπηδες

«Τσίπης ο υπουργός Παιδείας. Γιατί στις 9 σχολείο; 11-1 καλά είναι! Ετσι άλλωστε θα σηκωθούν περισσότερα ταξικά τείχη στα φτωχότερα παιδιά. Αιδώς». Αυτό ήταν το φλεγματικό tweet του Ανδρέα Λοβέρδου με αφορμή το νέο ωράριο των μαθητών που ανακοίνωσε. Θα συμφωνήσω μαζί του, αφού ήδη το μέτρο δεν λαμβάνει υπόψη πως οι γονείς είναι εργαζόμενοι και ξυπνούν νωρίτερα για τη δουλειά τους.

Οι μικροί στη ΔΕΘ

ΔΕΘ όμως δεν είναι μόνο τα μεγάλα κόμματα, αλλά και τα μικρότερα. Χθες παραχώρησαν συνεντεύξεις Τύπου και η Ζωή Κωνσταντοπούλου και ο Βασίλης Λεβέντης. Η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας είπε μεταξύ άλλων πως θα κατέβει αυτόνομα. Πράμα που επιβεβαιώνει τούτη τη στήλη, αφού δεν υπάρχει προς το παρόν περίπτωση σύμπραξης με ΛΑΕ και λοιπές δυνάμεις. Είπε επίσης πως είναι μεγάλη απάτη η έξοδος από το Μνημόνιο. Ο δε Λεβέντης είπε πως πιθανόν η συμφωνία των Πρεσπών να έλθει στην ελληνική Βουλή και μέσα στον Νοέμβριο, ενώ δεν απέκλεισε και εκλογές. Γενικά, η εκτίμησή του δεν είναι πολύ έξω, μετά και τη χθεσινή αλλαγή γραμμής του κόμματος VMRO για το δημοψήφισμα στα Σκόπια που φέρνει το Ναι στη συμφωνία εκεί πιο κοντά.

Μύλος στην ΕΡΤ

Ως γνωστόν και όπως έχετε ξαναδιαβάσει εδώ πολλάκις, η ΕΡΤ επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ θυμίζει ναρκοπέδιο. Το νέο επεισόδιο θέλει δημοσιογραφικό εμφύλιο. Δεν ξέρω, δε, αν το έχετε ξαναδεί, αλλά χθες είχαμε για την ακρίβεια κάτι ακόμη πιο πρωτότυπο. Δημοσιογράφος να καλεί εισαγγελέα… για παραγωγές στο ραδιομέγαρο. «Καλώ τον πρόεδρο της Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδος Δημήτρη Ασπρογέρακα να επιληφθεί των δαπανών εκτός ΕΡΤ που επιβαρύνουν άσκοπα την υπηρεσία» έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ένας δημοσιογράφος και παρουσιαστής φωτογραφίζοντας άλλο δημοσιογράφο που έχει εκπομπή εκεί. Εννοώντας προφανώς πως οι παραγωγές του δεύτερου που εμφανίζονται ως εξωτερικές είναι πιο δαπανηρές από την πρόταση που έκανε ο ίδιος και που αποκλείστηκε – ως λεπτομέρεια: αυτή η δεύτερη λογίστηκε σαν εσωτερική. Επίσης τον φωτογραφίζει και για προνομιακές σχέσεις με τον αρμόδιο υπουργό για τα ραδιοτηλεοπτικά. Μύλος.