Θα είχαμε μια άλλη Ευρώπη εάν η χθεσινή μέρα ήταν αντιπροσωπευτική όλων των υπολοίπων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο ευρωπαϊκός κοινοβουλευτισμός σε μια σπάνια επίδειξη δύναμης και αποφασιστικότητας ενέκρινε δύο πολυσυζητημένες εκθέσεις. Στην πρώτη, την έκθεση Voss, υπερίσχυσαν τα πνευματικά δικαιώματα των καλλιτεχνικών δημιουργών, των δημοσιογράφων και των δημοσιογραφικών οργανισμών έναντι των αλαζονικά φερόμενων μεγάλων διαδικτυακών τεχνολογικών κολοσσών GAFA (Google,  Apple, Facebook, Amazon). Στη δεύτερη, την έκθεση Sargentini, το Κοινοβούλιο πρόταξε την προάσπιση του κράτους δικαίου, την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, την καταπολέμηση της διαφθοράς, την ελευθερία έκφρασης, την ακαδημαϊκή ελευθερία, τα δικαιώματα των μειονοτήτων και την αλληλεγγύη στους πρόσφυγες ως σημαντικότερα των μικροκομματικών σκοπιμοτήτων.

Η Ευρώπη αντεπιτίθεται; Θα ήταν πολύ ωραίο, αλλά δεν είμαστε ακόμη εκεί. Ηταν όμως διαφωτιστική η εικόνα του Ορμπαν να ψελλίζει κατηγορίες ακόμη και για τα κόμματα της πολιτικής του ομάδας, να κρύβεται πίσω από τις δήθεν χριστιανικές του αξίες για να καταγγείλει την επίθεση των αθέων Ευρωπαίων στον ουγγρικό λαό. Και δεν κατάφερε να κρύψει την πραγματικότητα: το 30% των χρηματοδοτούμενων από την ΕΕ έργων στην Ουγγαρία είχαν, σύμφωνα με την έκθεση, έναν μόνο μειοδότη, συγγενή του ιδίου! Ολα βέβαια δεν μειώνουν το γεγονός ότι οι απόψεις του, στηριζόμενες από την πλήρη κυριαρχία του στον χώρο των μέσων (με ποια χρήματα δεν είναι δύσκολο να καταλάβουμε) και τις παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη είναι πλειοψηφικές στη χώρα του.

Με πλειοψηφία των δύο τρίτων λοιπόν στέλνεται η Ουγγαρία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με ερωτηματικά για παραβίαση των ευρωπαϊκών αξιών. Κι αν είναι δύσκολο να υποστεί κυρώσεις καθώς απαιτείται ομοφωνία, η χθεσινή απόφαση είναι ιστορική. Οι πολίτες, υπεύθυνοι να διαφυλάξουν τη δημοκρατία στη χώρα τους, μπορούν να στηρίζονται στην ευρωπαϊκή οικογένεια σε περιπτώσεις εξόφθαλμων παρεμβάσεων. H OLAF, η διεύθυνση καταπολέμησης της απάτης, έχει ήδη επιληφθεί των δημοσίων συμβάσεων και των παρατυπιών που παρατηρήθηκαν. Ποιος είπε ότι η δημοκρατία δεν έχει όπλα;

Ο Μίλτος Κύρκος είναι ευρωβουλευτής με Το Ποτάμι