Εως τώρα ο Τσίπρας εφάρμοζε μια συνταγή. Εβαζε φόρους για να μην κόψει δαπάνες. Μπορεί να είναι κοινωνικά επαχθές, αλλά έχει μια λογική.

Εως τώρα ο Μητσοτάκης αντέτεινε μια άλλη συνταγή. Να κόψει φόρους κόβοντας ταυτοχρόνως και δαπάνες. Μπορεί να είναι φιλελεύθερο ή νεοφιλελεύθερο, αλλά έχει κι αυτό μια λογική.

Με τον κόσμο να χάνεται κάτω από τα πόδια του, ο Τσίπρας παρουσίασε στη ΔΕΘ μια ολοκαίνουργια συνταγή. Θα κόψει φόρους και θα αυξήσει δαπάνες.

Η συνταγή αυτή έχει έναν αδιαμφισβήτητο εμπνευστή, τον λένε Χάρι Πότερ. Και μια αναπόφευκτη κατάληξη, τη λένε χρεοκοπία.

Τον νοιάζει; Οχι!

Διότι η στρατηγική του Πρωθυπουργού, όπως την αποκάλυψε στη ΔΕΘ, είναι να χρεώσει στον διάδοχό του μια καταστροφή που θα οδηγήσει τη χώρα πίσω στο ΔΝΤ. Με την ελπίδα ότι μαζί με το ΔΝΤ θα επιστρέψει κι ο ίδιος.

Η στρατηγική αυτή στηρίζεται σε δύο βασικές παραδοχές.

Πρώτον ότι ο κόσμος είναι ηλίθιος. Την προσπερνώ διότι αποτελεί παραδοσιακή παραδοχή του ΣΥΡΙΖΑ. Δούλεψε το 2015. Αλλά τώρα έχει μάλλον ξεχαρβαλωθεί.

Δεύτερον ότι ο Μητσοτάκης θέλει το ΔΝΤ στην Ελλάδα διότι χωρίς το ΔΝΤ δεν θα μπορεί να επιβάλει όσα θέλει να επιβάλει στον ελληνικό λαό.

Ετσι παρακολουθήσαμε στη ΔΕΘ ένα πρωτοφανές αλλά απολαυστικό θέαμα πολιτικού σουρεαλισμού.

Εχουμε τον Πρωθυπουργό που έφτιαξε τον νόμο Κατρούγκαλου, που επέβαλε την αύξηση των εισφορών, που αποδέχτηκε και νομοθέτησε προκαταβολικά την περικοπή των συντάξεων κατ’ απαίτηση του ΔΝΤ.

Να κατηγορεί τον Μητσοτάκη που δεν ψήφισε τον νόμο Κατρούγκαλου, ούτε τις περικοπές, ούτε τις εισφορές, που κατέθεσε πρόσφατα νομοσχέδιο να τις ακυρώσει και δεσμεύτηκε ότι μόλις γίνει κυβέρνηση θα καταργήσει τον νόμο στο σύνολό του, πως έχει στο μυαλό την ικανοποίηση των απαιτήσεων του ΔΝΤ!

Ενδεχομένως ο Πρωθυπουργός χειρίζεται το Ασφαλιστικό έχοντας στο μυαλό τη γνωστή παρατήρηση του Κέινς ότι «το μόνο βέβαιο είναι πως μακροπρόθεσμα θα είμαστε όλοι νεκροί». Και να υπολογίζει ότι οι άνω των 70 θα φύγουν πρώτοι.

Η συνταγή είναι κυνική αλλά παρακινδυνευμένη. Το προσδόκιμο ζωής ανεβαίνει.

Γι’ αυτό θα έπρεπε ίσως να βοηθήσει κι ο Πρωθυπουργός τη διαδικασία.

Να στείλει όλους τους συνταξιούχους άνω των 70 στο Μάτι. Και μετά να αφήσει τον Τόσκα, τον Σκουρλέτη και τη Δούρου να αναλάβουν δράση.

Οπως θα έλεγε και ο Κέινς, «το μόνο βέβαιο είναι ότι μακροπρόθεσμα κανείς συνταξιούχος δεν θα ταράξει πια τα σχέδια της κυβέρνησης».

Ισως και συντομότερα από μακροπρόθεσμα!