Τα πυροτεχνήματα «ζωγράφιζαν» με εκρηκτικά χρώματα τον νυχτερινό ουρανό. Ο κόσμος χειροκροτούσε ενθουσιασμένος. Οι σειρήνες των σκαφών έφθαναν από τις Σπέτσες στο απέναντι Πορτοχέλι και «έσμιγαν» με τα τραγούδια του Αντώνη Ρέμου, ο οποίος πραγματοποιούσε συναυλία στο «Nikki Beach». Η γιορτή της Αρμάτας, η αναβίωση δηλαδή της Ναυμαχίας των Σπετσών του 1822, αυτή τη χρονιά παρουσίασε προβλήματα καθώς το σκάφος που ήταν γεμάτο με βεγγαλικά (Αρμάτα) από κακό υπολογισμό στο κέντρο βάρους βυθίστηκε πριν το ανατινάξουν! Η κατάσταση ήταν λίγο τραγελαφική αλλά κανείς δεν έχασε το κέφι του. Με εκατοντάδες επισκέπτες να έχουν συγκεντρωθεί στο Νησί της Μπουμπουλίνας για την επέτειο του σημαντικού αυτού ιστορικού γεγονότος. Η Αρμάτα, πλαισιωμένη με πλήθος πολιτιστικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων (το βράδυ της Παρασκευής μπροστά από το «Ποσειδώνιο» ξεχώρισε η συναυλία «Ο χορωδιακός και λυρικός Μίκης Θεοδωράκης», σκορπίζοντας ενθουσιασμό στα πλήθη, ακόμα και στα μικρά παιδιά που συνηθίζουν να κάνουν ποδηλατάδα στο συγκεκριμένο σημείο), διαρκεί όπως είναι γνωστό μία ολόκληρη εβδομάδα. Οι περισσότεροι όμως επισκέπτες καταφθάνουν στη διάρκεια του weekend. Η θάλασσα γεμίζει από μεγάλες και μικρές θαλαμηγούς, γνωστοί επιχειρηματίες και εφοπλιστές, μαζί με τις οικογένειές τους, καταλαμβάνουν τα τραπέζια, στα κλασικά πάντα spots, όπως ο «Ταρσανάς», το «Καΐκι», το «Ορλώφ» και τα βράδυα το θορυβώδες, αλλά πάντα γοητευτικό bar «Bikini». House και dance μουσικές, χοροί στο φως του φεγγαριού και πολλά ωραία αγόρια και κορίτσια να διασκεδάζουν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Τονωτική ένεση

Νωρίς το πρωί της Κυριακής στην Ντάπια επικρατούσε απόλυτη ησυχία. Τα yachts λικνίζονταν στα νερά, τα μέλη των πληρωμάτων έκαναν εργασίες και κάποιες Φιλιππινέζες κυκλοφορούσαν στα γραφικά δρομάκια με φρέσκο, ζεστό ψωμί από τον μεγάλο παραδοσιακό φούρνο. Πανέτοιμες να ετοιμάσουν ένα πλούσιο πρωινό στο deck των θαλαμηγών. Η διασκέδαση το προηγούμενο βράδυ, αμέσως μετά το τέλος της γιορτής, χτύπησε κόκκινο. Ολοι οι επισκέπτες οι οποίοι κινήθηκαν στο ιστορικό νησί «χάρισαν» μια τονωτική ένεση στην οικονομία του. Η αλήθεια είναι ότι οι Σπέτσες δεν γνώρισαν το καλύτερο καλοκαίρι τους. Ξένοι τουρίστες δεν υπήρχαν ποτέ αρκετοί. Είναι ένα νησί που συγκεντρώνει περισσότερο έλληνες. Ακόμα και τον Οκτώβριο. Το φετινό καλοκαίρι, οι περισσότεροι από αυτούς ήταν εξαφανισμένοι. Οι τιμές που επικρατούν στο νησί του Αργοσαρωνικού είναι μάλλον απαγορευτικές.

Παραλίγο μήνυση

Οσο για τα επονομαζόμενα γκουρμέ εστιατόρια; Ζευγάρι φίλων μού διηγήθηκε περιστατικό το οποίο είναι για… γέλια και για κλάματα. Στη διάρκεια επίσκεψής τους σε πανάκριβο, πασίγνωστο εστιατόριο, η κυρία αποφάσισε να δοκιμάσει το ψωμάκι με την ντομάτα και τα μυρωδικά που της πρόσφεραν σαν πρώτο πιάτο. Σε ελάχιστα λεπτά οι υπόλοιπες παρέες την άκουσαν να ουρλιάζει. Η γυναίκα είχε σπάσει το δόντι της. Ενα μικρό πετραδάκι στο κέντρο του ψωμιού (κάτι σαν «διακοσμητικό», όπως δικαιολογήθηκε ο σεφ, με τις… φοβερές ιδέες) ήταν η αιτία για τη ζημιά. Οι ιδιοκτήτες του εστιατορίου απειλήθηκαν με μηνύσεις, κάποιοι προσπάθησαν να συμβιβάσουν τα πράγματα. Τελικά βρέθηκε ένας κοινός γνωστός μεταξύ των ιδιοκτητών του εστιατορίου και των πελατών, ο οποίος έφερε την κατάσταση σε μια «ισορροπία». Το συμβάν έκανε τον γύρο του νησιού. Καμιά φορά είναι καλύτερα να αποφεύγονται τα δήθεν ευφάνταστα ντεκόρ, που καταλήγουν σε τραγελαφικές καταστάσεις.

Διαμάντια που «τρέχουν» και εικαστικά γεγονότα

Τα σκουλαρίκια τα οποία φορούσε η ηθοποιός Araya Hargate είναι από τα πλέον θεαματικά του οίκου Chopard. Την πρώτη φορά που τα αντικρίζεις, αναρωτιέσαι τι «μήνυμα» επιθυμούν να βγάλουν προς τα έξω οι ταλαντούχοι κατασκευαστές των κοσμημάτων του παγκοσμίου ακτινοβολίας ελβετικού οίκου. Πρόκειται σίγουρα για μπιζού με «εικαστική παρέμβαση». Διαμάντια που κινούνται γρήγορα στο φως. Σε λευκό ηθικό χρυσό 18 καρατίων από την Green Carpet Collection και «φόντο» την πάντα γοητευτική, ρομαντική Βενετία. Η Πόλη των Δόγηδων, οι όμορφες γυναίκες, τα πανάκριβα μπιζού, οι γραφικές Σπέτσες με τα super yachts, το Παρίσι που σκοπεύω να επισκεφθώ για την έκθεση του γερμανού γλύπτη Stephan Balkenhol, στην γκαλερί «Thaddaeus Ropac». Φίλοι στη Νέα Υόρκη με πληροφορούν ότι η έκθεση William Forsythe (στα πλαίσια του New York Art Book Fair) είναι σημαντική. Το φθινόπωρο είναι εδώ. Ξεκινάμε λοιπόν όμορφα ταξίδια στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.