Νέα απόπειρα προσέλκυσης μεγάλων πετρελαϊκών κολοσσών για τη διενέργεια ερευνών που αφορούν πιθανά κοιτάσματα φυσικού αερίου ξεδιπλώνεται από την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ).

Σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», το επιστημονικό προσωπικό της ΕΔΕΥ έχει ολοκληρώσει το σκανάρισμα του υπεδάφους θαλάσσιας έκτασης 32.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων και προετοιμάζεται ώστε σε διεθνή εξειδικευμένα συνέδρια και άλλες αντίστοιχες ενεργειακές εκδηλώσεις να παρουσιάσει τα ευρήματα. Στόχος είναι, όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές, να κεντρίσουν το ενδιαφέρον της πετρελαϊκής βιομηχανίας και να εμφανιστούν εταιρείες που θα ζητήσουν «οικόπεδα». Με τον τρόπο αυτό θα προκληθούν διεθνείς διαγωνισμοί στους οποίους θα προσκληθούν επενδυτές για τη διεκδίκηση των περιοχών.

Η μεγάλη θαλάσσια έκταση για την οποία η ΕΔΕΥ φιλοδοξεί να αποτελέσει τον νέο πόλο έλξης των ενεργειακών ομίλων καλύπτει ουσιαστικά τα αδιάθετα «οικόπεδα» από τον δεύτερο γύρο παραχωρήσεων του Ιουλίου του 2014, που είχε προκηρύξει ο τότε υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης. Οπως προκύπτει από τον χάρτη που δημοσιεύουν σήμερα «ΤΑ ΝΕΑ» η θαλάσσια έκταση χωρίζεται σε τρία μεγάλα τμήματα. Το πρώτο είναι στο Ιόνιο Πέλαγος, το δεύτερο νότια της Πελοποννήσου μέχρι τα όρια των δύο μεγάλων θαλάσσιων περιοχών της Νοτιοδυτικής και Δυτικής Κρήτης, για τα οποία έχει αναδειχθεί προτιμητέος επενδυτής η κοινοπραξία των εταιρειών Total – ExxonMobil – Ελληνικά Πετρέλαια, και τρίτο τμήμα νότια και νοτιοανατολικά της Κρήτης.

 

ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ. Οι κινήσεις της ΕΔΕΥ, σύμφωνα και με τα δείγματα γραφής που έχει παρουσιάσει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Γιάννης Μπασιάς από τους προηγούμενους διαγωνισμούς, είναι η ολοκλήρωση των ενημερώσεων και παρουσιάσεων της προαναφερόμενης έκτασης των 32.000 τ.χλμ. ώστε στη συνέχεια, όπως συνέβη και με την περίπτωση των εταιρειών Total – ExxonMobil – Ελληνικά Πετρέλαια για τις δύο παραχωρήσεις της Κρήτης και Repsol – Ελληνικά Πετρέλαια για εκείνη του Ιονίου, να εμφανιστούν εταιρείες που θα ζητήσουν συγκεκριμένα «οικόπεδα».  Με δεδομένη την εμπειρία από τους προηγούμενους διαγωνισμούς οι πετρελαϊκοί «παίκτες» προτιμούν τη χάραξη μεγάλων γεωγραφικών παραχωρήσεων ώστε να έχουν την ευχέρεια της ανετότερης διενέργειας γεωφυσικών ερευνών.

Το ερώτημα φυσικά που γεννάται πάντα στην υπόθεση των υδρογονανθράκων είναι αν όντως υπάρχουν ενδείξεις για κοιτάσματα φυσικού αερίου ή και πετρελαίου.

Η ΕΔΕΥ σχετικά με τις περιοχές του Ιονίου και της Κρήτης αναφέρει: «Γεωλογικά υπάρχουν ομοιότητες με τα πετρώματα της Νοτιοανατολικής Μεσογείου που έδωσαν τα τελευταία πέντε χρόνια πολλές ανακαλύψεις μεγάλων κοιτασμάτων αερίου. Οι θαλάσσιες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας και νότια της Κρήτης χαρακτηρίζονται ιδιαίτερα από ασβεστολιθικά πετρώματα και παρουσιάζουν ομοιότητες με το κοίτασμα Zohr της Αιγύπτου, της Καλυψούς και του Ονησιφόρου της Κύπρου, αλλά και σε άλλες περιπτώσεις με το κοίτασμα της Αφροδίτης στην Κύπρο ή του Λεβιάθαν στο Ισραήλ».

ΕΔΕΥ

Σε διαπραγματεύσεις με τους υποψήφιους επενδυτές

Σε ό,τι αφορά τους τελευταίους διαγωνισμούς για τις μεγάλες θαλάσσιες περιοχές που βγήκαν σε διαγωνισμό κατόπιν αιτημάτων ενδιαφερόμενων εταιρειών, η ΕΔΕΥ έχει ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις με τους υποψήφιους επενδυτές.

Ετσι, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης έχει αναδείξει «επιλεγέντες αιτούντες» για τα δύο θαλάσσια οικόπεδα «δυτικά» και «νοτιοδυτικά της Κρήτης» τις εταιρείες της κοινοπραξίας Total – ExxonMobil – Ελληνικά Πετρέλαια. Είναι σε εξέλιξη οι τελευταίες συζητήσεις για τις συμβάσεις μίσθωσης των περιοχών και απομένουν οι υπογραφές αλλά και η αποστολή τους στο ελεγκτικό συνέδριο και στη συνέχεια η κύρωσή τους στη Βουλή.

Για το Οικόπεδο Ιόνιο που είχαν χτυπήσει η Energean Oil & Gas και η ισπανική Repsol, έπειτα αποχώρησε η πρώτη για να πάρει τη θέση της η Ελληνικά Πετρέλαια, οι διαπραγματεύσεις με την ΕΔΕΥ έχουν επίσης ολοκληρωθεί και απομένει η απόφαση του υπουργού ΠΕΝ για το αν η κοινοπραξία Repsol – ΕΛΠΕ θα αναδειχθεί ανάδοχος της παραχώρησης.