Ας δούμε πρώτα τι έγινε στην Ιταλία. Το Κίνημα Πέντε Αστέρων, εκπληρώνοντας μια προεκλογική του υπόσχεση, κατέθεσε τον περασμένο μήνα μια τροπολογία που καθιστά μη υποχρεωτικό τον εμβολιασμό των μαθητών. Η τροπολογία ψηφίστηκε από τη Γερουσία. Και ύστερα έπεσε πάνω στην κυβέρνηση όλος ο επιστημονικός κόσμος της χώρας, προειδοποιώντας για το πόσο επικίνδυνο είναι αυτό το μέτρο, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που παρουσιάζουν έξαρση τα κρούσματα ιλαράς. Ακόμη κι η βρετανική κυβέρνηση παρενέβη, κατηγορώντας τη Ρώμη για την επιστροφή της ιλαράς στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Κάτω από την πίεση αυτή, οι ιταλοί λαϊκιστές έκαναν στροφή 180 μοιρών και απέσυραν την τροπολογία, προκαλώντας την οργή του αντιεμβολιαστικού κινήματος. Την τελευταία λέξη την είπε ο πρόεδρος Ματαρέλα: «Απέναντι στα πορίσματα της επιστήμης δεν μπορούμε να είμαστε ούτε αδιάφοροι ούτε δύσπιστοι».

Ας δούμε τώρα τι γίνεται στην Ελλάδα. Εχουμε μερικές χιλιάδες κρούσματα ιλαράς και τέσσερις θανάτους. Εχουμε επίσης πάνω από 350.000 παιδιά που παραμένουν ανεμβολίαστα. Αυτό που δεν έχουμε είναι μια εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης από το υπουργείο Υγείας. Θα περίμενε λοιπόν κανείς να καλύψουν κάπως το κενό τα μέσα ενημέρωσης.

Ο γνωστός δημοσιογράφος Κώστας Αρβανίτης πήρε την αξιέπαινη πρωτοβουλία να ασχοληθεί με το θέμα στην τελευταία του εκπομπή στην ΕΡΤ. Αφησε όμως περιθώρια γι’ αυτήν ακριβώς τη δυσπιστία που κατήγγειλε ο ιταλός πρόεδρος. Παρουσίασε μια υποτιθέμενη έρευνα που δημοσιεύτηκε πριν από είκοσι χρόνια για τη σχέση εμβολίων και αυτισμού, χωρίς να πει ότι πρόκειται για μια αποδεδειγμένη απάτη και ότι ο συντάκτης της έχει διαγραφεί από το ιατρικό μέτωπο της Βρετανίας. Δήλωσε μεν ότι ο ίδιος έχει εμβολιάσει τα παιδιά του, αναρωτήθηκε όμως αν δέχονται bullying στο σχολείο τα παιδιά των αντιεμβολιαστών. Και επέτρεψε ένα σούπερ στην οθόνη που έγραφε «Σώζει ή απειλεί ζωές το εμβόλιο;». Λες και υπάρχουν πράγματι σοβαρά επιχειρήματα και στις δύο πλευρές και είναι στο χέρι του καθενός να διαλέξει…

Η προσέγγιση αυτή προκάλεσε πολλές αντιδράσεις. Μεταξύ άλλων, η δημοσιογράφος Τζίνα Μοσχολιού έγραψε ένα άρθρο στο in.gr όπου εξέφρασε με τεκμηριωμένο τρόπο τη διαφωνία της με τον τρόπο που παρουσιάστηκε το θέμα. Και πώς αντέδρασε ο Αρβανίτης; Κατήγγειλε το «εντελώς παραπλανητικό άρθρο του ομίλου Μαρινάκη»! Υστερα από τόσα χρόνια στο κουρμπέτι, ο καλός συνάδελφος έχει καταλήξει στο μεγαλομανές συμπέρασμα ότι εκείνος φωτίζει και οι άλλοι παραπλανούν. Οτι εκείνος ενημερώνει και όσοι διαφωνούν μαζί του είναι είτε βαλτοί είτε υποκινούμενοι είτε πληρωμένοι.

Κάτι θυμίζει όλο αυτό, αλλά δεν είναι της ώρας. Αυτό που προέχει τώρα είναι άλλο. Αγνοί και πουλημένοι, ανυπότακτοι και προσκυνημένοι, πραγματικοί δημοσιογράφοι και υπάλληλοι αφεντικών, να συμφωνήσουμε τουλάχιστον σε μια έκκληση: γονείς, προσοχή, μην ακούτε τους σκοταδιστές και εμβολιάστε τα παιδιά σας!