Σήμερα θα σας πάω λίγο στην Πειραιώς. Στο Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, για την ακρίβεια, που τη Δευτέρα πλημμύρισε με το παλιό ΠΑΣΟΚ, το ορθόδοξο, 3η Σεπτέμβρη γαρ. Εκδήλωση και θεματικά τραπέζια που στέφθηκαν με απόλυτη επιτυχία αφού τα είχαν όλα, όπως μου λέει ο άνθρωπός μου στα πασοκικά. Συγκίνηση, πολιτικές αιχμές και τόσο κόσμο που ούτε οι πιο αισιόδοξοι δεν ανέμεναν. Σαράντα τέσσερα χρόνια από την 3η Σεπτέμβρη, το ΠΑΣΟΚ είχε ανάγκη την ημέρα αυτή, και αυτό οφείλω να το πιστώσω στα πολύ θετικά της Φώφης Γεννηματά, η οποία, απ’ ό,τι μου είπαν, είχε πολλή όρεξη προχθές. Ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ κάτι αναζητά, ενώ η ατμόσφαιρα δεν ήταν ιδιαίτερα φιλική για τον ΣΥΡΙΖΑ και τα ανοίγματά του. Αυτό επιβεβαιώθηκε από το χειροκρότημα που πήρε η Φώφη όταν έκανε αναφορά σε «γυρολόγους» της Κεντροαριστεράς, με σαφή αιχμή σε πρώην συντρόφους της που έχουν μετακομίσει στην Κουμουνδούρου.

Αέρινα πράγματα

Ξεκινώ όμως λίγο πιο λοξά από τα της αίθουσας που γέμισε από νωρίς. Ξεχώρισε, που λέτε, ανάμεσα στο πλήθος η Βάνα Μπάρμπα, που με αέρινες κινήσεις επαναλάμβανε πως θέλει πολύ να είναι υποψήφια δήμαρχος στη Γλυφάδα. Οι πηγές μου λένε βέβαια πως αντίστοιχη συζήτηση δεν έχει γίνει με το ΠΑΣΟΚ και το Κίνημα Αλλαγής, αλλά ποιος μπορεί να πει «όχι» σε μια Βάνα;

Ξεχώρισα επίσης την παρουσία του Νίκου Αλιβιζάτου στην εκδήλωση. Θυμίζω πως ο διαπρεπής συνταγματολόγος σήκωσε στην πλάτη του την πετυχημένη εκλογική διαδικασία για αρχηγό του Κινήματος Αλλαγής τον Νοέμβριο και επίσης επειδή πιστεύει στον μεσαίο χώρο, όπως ξέρω, κατηφόρισε την Πειραιώς.

 Συγκίνηση

Στο Ιδρυμα όμως και στα επετειακά του ΠΑΣΟΚ ήταν ο Βαγγέλης Βενιζέλος που είχε θερμό τετ α τετ με τη Φώφη, ο Νίκος Ανδρουλάκης, ενώ στις πιο πίσω θέσεις δεν έμενε απαρατήρητο το οξυμμένο και πολύπειρο βλέμμα του Κώστα Λαλιώτη. Ο Σκανδαλίδης, το ίδιο. ΠΑΣΟΚ χωρίς Λαλιώτη και Σκανδαλίδη εξάλλου δεν γίνεται. Ούτε χωρίς τον Απόστολο Κακλαμάνη που επίσης ήταν εκεί. Ο Θανάσης Τσούρας, συγκινημένος, καθόταν δίπλα στη Φώφη, ενώ ο ίδιος έχει αναλάβει από τώρα τις επετειακές εκδηλώσεις για το 2019 και τα εκατό χρόνια από τη γέννηση του Ανδρέα Παπανδρέου. Ξεχώριζε και ο Αντώνης Λιβάνης με κοστούμι και η παρουσία ξάφνιασε όσους τον έχουν καταχωρίσει στον ΣΥΡΙΖΑ.

Το βίντεο – αφιέρωμα στα 44 χρόνια του ΠΑΣΟΚ είχε μπόλικο άλλωστε Ανδρέα, ενώ δεν ήταν λίγοι αυτοί που περιέγραφαν με έμφαση στους διπλανούς τους πως ανατρίχιασαν. Το βίντεο είχε βέβαια και Σημίτη, και Γιώργο Παπανδρέου, και Βενιζέλο. Α, οι Σημίτης και Παπανδρέου δεν ήταν, αλλά έστειλαν χαιρετισμούς ο καθένας ξεχωριστά.

Ρίτα δεν είχε

Να σας πω πως παρά τη ζέστη ο κόσμος δεν έφευγε, ενώ και τα δύο τραπέζια συζητήσεων στέφθηκαν με επιτυχία. Τώρα, αν έχετε απορία αν ακούστηκε το «Θα σε ξανάβρω στους μπαξέδες» ή το «Καλημέρα, ήλιε», θα απογοητευτείτε. Ακούστηκε όμως λίγο «Κάρμινα Μπουράνα», αφού έντυνε το βίντεο της επετείου, αλλά και – άκουσον άκουσον – Χρήστος Θηβαίος και Λαυρέντης Μαχαιρίτσας. Οχι, Ρίτα Σακελλαρίου δεν είχε, αν και μαντεύω πως θα ενθουσίαζε τα πλήθη.

Ετοιμάζουν έφεση

Επειδή λέμε για ΝΔ. Η Τράπεζα Πειραιώς κατήγγειλε τη δανειακή σύμβαση του κόμματος και η χθεσινή απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών άναψε φωτιές και παρερμηνείες από διαφόρους στο Διαδίκτυο. Το Μοσχάτο θα κάνει έφεση, μαθαίνω, ενώ κύκλοι της ΝΔ ξεκαθαρίζουν πως τα δάνεια εξυπηρετούνται από την κρατική επιχορήγηση. Το δε κόμμα έχει εξασφαλίσει επιτυχώς την οικονομική του αυτοτέλεια με συνδρομές και διαφανή οικονομική ενίσχυση ενόψει και των εκλογών.

Επιχείρηση λάσπης

Η ΝΔ τώρα σημειολογεί την προχθεσινή μήνυση εκδότη εφημερίδας κατά της αναπληρώτριας εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ, Σοφίας Ζαχαράκη. Εκλαμβάνεται μου λένε από την Πειραιώς ως «μια ακόμη προσπάθεια της κυβέρνησης να εκχυδαΐσει την πολιτική αντιπαράθεση». Από την αξιωματική αντιπολίτευση δεν τη θεωρούν άσχετη με την απόπειρα εμπλοκής του ονόματος του Γρηγόρη Δημητριάδη, ανιψιού και στενού συνεργάτη του Κυριάκου Μητσοτάκη, στην υπόθεση Energa. Εκτιμούν, μάλιστα, ότι το κυβερνητικό στρατόπεδο θα συνεχίσει αυτήν την επιχείρηση λάσπης, όπως την αποκαλούν χαρακτηριστικά. Για την ακρίβεια, περιμένουν τέτοιες επιθέσεις να πυκνώσουν όσο πλησιάζουν οι κάλπες. Από την πλευρά τους, πάντως, επιμένουν ότι δεν σκοπεύουν να συρθούν σε αυτού του είδους τον πόλεμο με το Μαξίμου. Αντίθετα, οι εισηγήσεις που δέχεται ο πρόεδρος του κόμματος είναι να επιμείνει στη στρατηγική που έχει υιοθετήσει μέχρι τώρα, αυτήν της έμφασης στις θέσεις και τις επεξεργασμένες προτάσεις της ΝΔ.

Σχολείον

Μετά τις 21.00 οι Κώστας Λαλιώτης, Νίκος Σηφουνάκης και Γιώργος Λιάνης κατέβηκαν πιο κάτω στην Πειραιώς, στον χώρο εκδηλώσεων Σχολείον όπου γινόταν τιμητική εκδήλωση για την Ειρήνη Παπά από το Εθνικό Θέατρο, το Ιδρυμα Κακογιάννη, την ιταλική πρεσβεία – παρεμπιπτόντως ο ιταλός πρέσβης Efisio Luigi Marras έχει πάρει μπόλικες πολιτιστικές πρωτοβουλίες στα μέρη μας. Ο Λαλιώτης δε, πήγε στον χώρο δικαιωματικά αφού επί υπουργικών ημερών του είχε ξεκινήσει η ανάπλαση της Πειραιώς.