Ψυχροπολεμικό κλίμα καταγράφεται στις σχέσεις Φαναρίου – Μόσχας μετά και τη χθεσινή επίσκεψη του Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και τη συνάντησή του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Αιτία της «ιερής» σύγκρουσης είναι η απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου να παρέχει Αυτοκεφαλία στην Εκκλησία της Ουκρανίας. Πρόκειται για μία κίνηση που έχει εξοργίσει τη Μόσχα και τον Πατριάρχη Κύριλλο διότι θεωρούν ότι χάνουν από την επιρροή τους μία σημαντική Εκκλησία.

Δυόμισι ώρες συζητούσαν κατ’ ιδίαν ο Βαρθολομαίος με τον Κύριλλο, όμως παρά τους 31 βαθμούς θερμοκρασία που είχε χθες η Κωνσταντινούπολη, η ατμόσφαιρα μέσα στο πατριαρχικό γραφείο παρέπεμπε στην εποχή των παγετώνων. Παρά τις δηλώσεις του Κύριλλου λίγο πριν αναχωρήσει, πως έγινε «μια αδελφική συζήτηση», πηγές από το Φανάρι σημείωναν πως ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος διεμήνυσε ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο προχωράει στην Αυτοκεφαλία της Εκκλησίας της Ουκρανίας. Το σαφές μήνυμα του Φαναρίου προς τη Μόσχα διεφάνη και από τη δήλωση του μητροπολίτη Γαλλίας Εμμανουήλ, ο οποίος ανέφερε πως «το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν απειλεί κανέναν και δεν απειλείται από κανέναν», προσθέτοντας ότι στόχος δεν είναι να δημιουργηθεί ένα ακόμη Σχίσμα αλλά να «ενώσουμε την Εκκλησία».

Τρικλοποδιές

Μια αθέατη όψη του πρόσφατου ανασχηματισμού μού μοιράστηκε κυβερνητικός και με έβαλε σε σκέψεις. Η μετακίνηση του Αλέξη Χαρίτση στο υπουργείο Εσωτερικών, άτυπα θα πυροδοτήσει μια υπόγεια κόντρα με τον νέο γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνο Σκουρλέτη. Ξέρετε τον λόγο; Στην πράξη κόμμα και υπουργείο θα δοκιμάσουν τις τοπικές συμπράξεις ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών. Θυμίζω πως ο Σκουρλέτης δεν είναι και πολύ των συμμαχιών σε τοπικές κοινωνίες, ενώ από την άλλη δεν υπάρχει περιφερειάρχης που να μη στάζει μέλι για τον Χαρίτση και το πώς διαχειρίστηκε τα ΕΣΠΑ σε σχέση με αυτούς. Ας περιμένουμε.

Η παλιά παρέα

Συνέδριο έχει η ΝΔ στα τέλη του χρόνου και γι’ αυτό γράφει πρόγραμμα. Για την ακρίβεια, το επεξεργάζεται πυρετωδώς εκ νέου μια νέα ομάδα, υπό την πολιτική εποπτεία του Κωστή Χατζηδάκη. Γραμματέας προγράμματος είναι ο Γιώργος Στεργίου, παλαιός δαπίτης στην Πάτρα των αρχών της δεκαετίας του ’90. Δίπλα του, αναπληρωτής, πλην του αντιδημάρχου Γλυφάδας, Αιμίλιου Βουγιουκλάκη, τοποθετήθηκε ο Στάθης Σταθόπουλος, επίσης προερχόμενος από τη ΔΑΠ στη Νομική Αθηνών, στα μέσα του ’90 αυτός. Δεινός ρήτορας ο τελευταίος – μου λένε όσοι τον αντιμετώπισαν τότε στα αμφιθέατρα.

Μούσια

Τα γένια στους άνδρες έχουν την τιμητική τους. Και στην πολιτική. Τρίτος μετά τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ανδρέα Λοβέρδο, άφησε μούσι και ο Γιάννης Στουρνάρας. Τον πήρε το μάτι μου στο γεύμα που παρέθεσε η Ελληνική Ενωση Τραπεζών στον επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας, Γενς Βάιντμαν. Είχε μόλις επιστρέψει από τη Σύρο και έδειχνε άνετος και αναζωογονημένος.

Ο Γιάνης και τα τρολ

Σας έχω νέα από το εξωτερικό. Από την πρώτη στιγμή που διέρρευσε η fake είδηση του θανάτου του διεθνούς σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά, ο Γιάνης Βαρουφάκης επικοινώνησε μαζί του. Ως γνωστόν διατηρούν καλή σχέση αφού ο Γαβράς σχεδιάζει να κάνει ταινία το επτάμηνο της πρώτη φορά Αριστεράς με κεντρικό πρωταγωνιστή τον Γιάνη, για την ακρίβεια ένα ηθοποιό που θα τον υποδύεται – αν και ποτέ δεν ξέρεις με τον πρώην υπουργό.

Οι δυο τους, που λέτε, επανέλαβαν τη γνωστή ρήση του Μαρκ Τουέιν: «Μετά λύπης μου σας πληροφορώ ότι οι φήμες περί του θανάτου μου είναι κάπως υπερβολικές». Μ’ αυτήν τη φράση, θυμίζω, είχε αντιδράσει ο αμερικανός συγγραφέας όταν δημοσιεύτηκε σε μια εφημερίδα η είδηση του θανάτου του. Ο Ρομάν Γαβράς, γιος του Κώστα, από την άλλη, μετέφερε στον Γιάνη και μια άλλη άποψη: πως ξεσάλωσαν τα διάφορα τρολ εν Ελλάδι, λέγοντας με κακία πως και ο Γαβράς να πέθαινε κάποιος άλλος σκηνοθέτης θα ολοκλήρωνε την κωμωδία που ετοιμάζει. Προφανώς το καρφί από τα τρολ πάει στον Γιάνη, αλλά αυτός είναι απτόητος.

Ερώτηση για το Μάτι

Τώρα στα του Κινήματος Αλλαγής: Μετά την επίσκεψη που οργάνωσε η Φώφη Γενηματά και το επιτελείο της την Πέμπτη στο Μάτι και έπειτα από όσα ανησυχητικά άκουσαν από τους κατοίκους, το Κίνημα Αλλαγής κινητοποιήθηκε και έκανε μια επερώτηση στη Βουλή προς Ξανθό και Σταθάκη. Στην πυρκαγιά στο Μάτι Αττικής, η καύση μεγάλων ποσοτήτων καυσίμων, πλαστικών, ελαστικών μέσα σε λίγο χρόνο, όπως σημείωσαν οι βουλευτές Χριστοφιλοπούλου, Μπαργιώτας, Αρβανιτίδης και Μανιάτης, απελευθέρωσε τεράστια θερμική ενέργεια και τοξικούς ρύπους. Με βάση την παραπάνω διεθνή και εθνική εμπειρία συνάγεται ότι «απειλείται πλέον σοβαρά η υγεία όσων εκτέθηκαν στην πυρκαγιά, ιδίως σε ό,τι αφορά την αναπνευστική νοσηρότητα, τα καρδιαγγειακά, οφθαλμικά και ψυχιατρικά προβλήματα, τα σοβαρά εγκαύματα που απαιτούν φροντίδα σε ειδικές μονάδες και συνεπάγονται κίνδυνο επιπλοκών πολλών οργάνων», συμπληρώνουν. Και ζητούν ενημέρωση για το τι μέτρα θα ληφθούν. Εφόσον σχεδιάζεται να ληφθούν…