Χαμός χθες με το fake news πως πέθανε ο διεθνής μας σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς. Και ακόμη μεγαλύτερος χαμός με το γεγονός ότι την ψευδή είδηση αναπαρήγαγε στο Twitter η φρεσκο- ορκισμένη υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά. Τελικά ο λογαριασμός της δεν ήταν αληθινός. Την ώρα πάντως που το θέμα έσκασε, και για το οποίο θα διαβάσετε σήμερα αναλυτικά στο «Πρώτο Πλάνο» της εφημερίδας μας, η υπουργός έκανε διαδοχικές συσκέψεις με τους συνεργάτες της (για την ακρίβεια ακόμη εκκρεμεί με ποιους θα δουλέψει, αλλά άτυπα συσκέφθηκε με αυτούς της απερχόμενης υπουργού Λυδίας Κονιόρδου) και αμέσως έπεσε η ιδέα να προσφύγει στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Φουλάρι ή πασμίνα;

Επειδή όμως ξεκίνησα από τα του Πολιτισμού, έχω διάφορα από τη χθεσινή παράδοση – παραλαβή στην οδό Μπουμπουλίνας. Ακόμη και την τελευταία στιγμή, την ώρα που άφηνε την καρέκλα της υπουργού Πολιτισμού, η Λυδία Κονιόρδου δεν μπόρεσε να απαλλαγεί από τις συνήθειες της πρωταγωνίστριας. Θέλησε να κλέψει την παράσταση. Και με ένα κόκκινο φουλάρι, όχι στον ώμο όπως μας συνήθιζε, αλλά γύρω από τον λαιμό, αναρωτήθηκε: «Δεν έγιναν και λίγα. Θα μπορούσαν να γίνουν περισσότερα;». Δεν περίμενε απάντηση. Ξεκίνησε μάλιστα έναν απολογισμό που διήρκεσε μισή ώρα με το ρολόι, κάνοντας πολλούς να αγανακτήσουν κι άλλους να αναρωτηθούν «αν είχαν γίνει εκείνα τα περισσότερα που υπονόησε, πόση ώρα θα μιλούσε;».

Ευχαριστίες

Καμάρωσε, μεταξύ άλλων, για το ηλεκτρονικό εισιτήριο το οποίο «εφαρμόστηκε πολύ σύντομα για χρόνους Δημοσίου» – έπειτα από δυόμισι χρόνια! –, για μια καμπάνια για τα Γλυπτά του Παρθενώνα που παραμένει αθέατη, για τις επιχορηγήσεις στις ομάδες χορού και θεάτρου που επανέφερε και για την ενιαία τιμή βιβλίου. Και δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει όλους τους συνεργάτες της ονομαστικά με εξαίρεση τη γενική γραμματέα Μαρία Βλαζάκη, της οποίας ανέφερε τον τίτλο, αλλά όχι το όνομα, λόγω μάλλον της άσπονδης φιλίας τους.

Γήπεδα

Οσο για τη νέα υπουργό, Μυρσίνη Ζορμπά, που γνωρίζει από παλιά τα κατατόπια στην Μπουμπουλίνας, φρόντισε μέσα από ένα αρκετά θεωρητικό πλαίσιο να δώσει το στίγμα της λέγοντας ότι «πρέπει να ανεβάσουμε το θέμα του σύγχρονου πολιτισμού για να μπορέσει να μιλήσει και η πολιτιστική κληρονομιά μαζί του με καλύτερους όρους», ενώ φάνηκε πως δεν θα αφήσει στην υπάρχουσα αυτονομία του τον υφυπουργό Γιώργο Βασιλειάδη. Αλλά πριν φέρει το γήπεδο στον Πολιτισμό, όπως είπε, θα ξεκινήσει εκείνη με μια βόλτα ώς το γήπεδο, μιας και δεν έχει καθίσει ποτέ της στις κερκίδες, όπως ομολόγησε.

Ελεγχοι

Διαστάσεις έχει πάρει το θέμα της ελληνικής ΜΚΟ με έδρα τη Μυτιλήνη, τα μέλη της οποίας συμμετείχαν σε παράνομη διακίνηση προσφύγων και μεταναστών. Επειδή διάφοροι καλοθελητές έχουν ήδη αρχίσει το γνωστό τροπάρι της χρηματοδότησης ελληνικών ΜΚΟ από ευρωπαϊκά κονδύλια κ.λπ. κ.λπ., μαθαίνω ότι: πρώτον, η εν λόγω ΜΚΟ δεν έχει πάρει ούτε ένα ευρώ από ευρωπαϊκή ανθρωπιστική βοήθεια και δεύτερον, η διαδικασία για να λάβει τέτοια βοήθεια η οποιαδήποτε ΜΚΟ είναι εξαιρετικά αυστηρή. Χρειάζεται κατ’ αρχήν να υπογράψει συμφωνία συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η διαδικασία ελέγχου και έγκρισης μπορεί να πάρει και έναν χρόνο.

«Ανοίγατε σαμπάνιες στο νησί…»

Σκηνές απείρου κάλλους είχαμε την Τρίτη το απόγευμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής. Εκεί ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Γιάννης Σγουρός κατέθεσε μια πρόταση για αναμόρφωση του προϋπολογισμού ώστε 50 εκατ. ευρώ να πάνε στους πυρόπληκτους στο Μάτι. Ολα καλά, όμως δεν υπολόγισε τον Ηλία Ψινάκη που τον ρώτησε «συγγνώμη, κύριε, ποιος είστε;», ίσως ορμώμενος και από το άσμα της Κατερίνας Στανίση. Μόνο που ο κοσμικός δήμαρχος Μαραθώνα – παρεμπιπτόντως ήταν παρόντες στο Συμβούλιο οι δήμαρχοι από τις πληγείσες περιοχές – έλαβε πληρωμένη απάντηση από τον πολύπειρο Σγουρό: «Πώς να με ξέρετε; Εγώ δεν είμαι θαμώνας της Μυκόνου. Την ώρα της μάχης και ενώ θα έπρεπε να είστε κοντά στους δημότες σας, ανοίγατε σαμπάνιες στο νησί». Γενικά στην πολιτική πρέπει να ξέρεις πού κάνεις τον είρωνα και αυτό οφείλουν να το θυμούνται οι νεόκοποι άρχοντες.

Αποκλεισμός

Το βρίσκω εξόχως σοβαρό. Και οφείλω να σταθώ. Οι σύντροφοι της Λαϊκής Ενότητας έστειλαν εξώδικο στην ΕΡΤ καταγγέλλοντας, όπως λένε, τον αποκλεισμό του κόμματός τους από τη δημόσια τηλεόραση. Μάλιστα, όπως μαθαίνω, θα κινηθούν και κινηματικά για την όλη στάση απέναντί τους. Να θυμίσω πως το εν λόγω κόμμα του οποίου ηγείται ο Παναγιώτης Λαφαζάνης ψηφίστηκε από το 2,86% των Ελλήνων, ενώ έχει και ευρωβουλευτή, εννοώ τον Νίκο Χουντή. Πράγμα που σημαίνει πως διεκδικεί προβολή ως κόμμα. Κι όμως, οι της ΛΑΕ καταγγέλλουν πως η ΕΡΤ παραλείπει συστηματικά την προβολή θέσεων, δελτίων Τύπου, δραστηριοτήτων και ανακοινώσεών τους. Είχαν μάλιστα στείλει και τον Μάρτιο του 2017 επιστολή διαμαρτυρίας στο ΕΣΡ, αλλά δεν υπήρξε αλλαγή, όπως μου λένε. Θα επανέλθω, αλλά τίθεται τεράστιο ζήτημα, όπως καταλαβαίνετε.

Τιμωρία

Την Τετάρτη το απόγευμα, τώρα, έληξε η τιμωρία του Παύλου Πολάκη και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας επανήλθε δριμύτερος στο Facebook. Για την ακρίβεια, του είχαν κάνει αναφορά στον προσωπικό του λογαριασμό, όπως κατήγγειλε ο ίδιος, επειδή παραβίασε τα δεδομένα του αποφυλακισθέντος επιχειρηματία Αριστείδη Φλώρου. Το λέω γιατί, φαντάζομαι, σας έλειψε ο μετριοπαθής και ψύχραιμος λόγος του.