Τα μεγάλα και μικρά σκάφη δημιουργούν ακόμα και τώρα, που βρισκόμαστε στο τέλος του καλοκαιριού, φαντασμαγορικό σκηνικό στο Μεγανήσι. Το Μεγανήσι και οι Παξοί, επιχειρώντας έναν απολογισμό για το χρυσό (από πλευράς τουρισμού) καλοκαίρι το οποίο επίσημα τουλάχιστον μας εγκαταλείπει, αναδείχθηκαν οι κορυφαίες περιοχές όσον αφορά τους επισκέπτες υψηλού οικονομικού και κοινωνικού επιπέδου. Το Μεγανήσι κοντά στη Λευκάδα, η γοητευτική «βασίλισσα» του συμπλέγματος των Πριγκηπονήσων, συνδυάζει την παράδοση και γραφικότητα με κάτι από το «αριστοκρατικό άγγιγμα» της οικογένειας των βαρόνων Ρότσιλντ, οι οποίοι έχουν αγοράσει μεγάλες εκτάσεις στην περιοχή. Λίγα εικοσιτετράωρα πριν η κατάλευκη θαλαμηγός «My Anna», ιδιοκτησίας του ρώσου μεγαλοεπιχειρηματία Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ, μετακινήθηκε από τον Σκορπιό στο Μεγανήσι. Μια συντροφιά ελλήνων και βρετανών επιχειρηματιών σχολίαζε τα εντυπωσιακά καινούργια projects που το επιτελείο αρχιτεκτόνων του Ριμπολόβλεφ σχεδιάζει για τον ιδιόκτητο παράδεισό του. Κάποιος από την παρέα αναφέρθηκε στο πάθος του Ριμπολόβλεφ γύρω από την απόκτηση μυθικών έργων τέχνης. Ενα πάθος που τον οδήγησε σε μια μεγάλη διαμάχη με γνωστό έμπορο τέχνης. Η συζήτηση επεκτάθηκε στο έργο του Λεονάρντο ντα Βίντσι «Salvador Mundi» το οποίο πουλήθηκε από τους Christie’s της Νέας Υόρκης σε σαουδάραβα κροίσο έναντι της αστρονομικής τιμής των 450 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο συγκεκριμένος πίνακας βρισκόταν κάποτε ανάμεσα στα 37 εκπληκτικά masterpieces του Ριμπολόβλεφ. Ενα άλλο μέλος της συντροφιάς σχολίασε ότι, αντίθετα με τον νέο ιδιοκτήτη του Σκορπιού, ο Ωνάσης δεν θα έδινε… μία για να αποκτήσει αυθεντικά, πανάκριβα έργα τέχνης. Σύμφωνα με τον ίδιο τον έλληνα κροίσο, έκανε μια χαρά τη φιγούρα του και με τα faux! Η σύζυγός του Jackie O ένιωθε να κοκκινίζει από ντροπή…

Εκατομμύρια δολάρια για πίνακες

O Ari the Greek είχε «κρεμάσει» σε περίοπτη θέση στη ροζ βίλα του Σκορπιού έργο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου. Ο πίνακας του κρητικού ζωγράφου και γλύπτη της ισπανικής Αναγέννησης (γνωστός και ως El Greco) ήταν τόσο καλοφτιαγμένος, που όλοι νόμιζαν ότι πρόκειται για αυθεντικό. Ο έλληνας κροίσος παρακολουθούσε τους φιλοξενούμενούς του να κοιτάζουν με θαυμασμό τον πίνακα. Στο τέλος τούς αποκάλυπτε ότι το έργο ήταν ψεύτικο. Ο μεγιστάνας ξεσπούσε σε δυνατά γέλια με τις αντιδράσεις τους. Το ίδιο έκανε και με ένα ψεύτικο Πικάσο ο οποίος βρισκόταν στα σαλόνια του yacht «Christina O».

Ο Ριμπολόβλεφ, αντίθετα, ξοδεύει απίστευτα ποσά για να εμπλουτίσει τη συλλογή του με σημαντικά έργα τέχνης. Οταν αποφάσισε να αγοράσει το έργο «Salvador Mundi» το 2013, έδωσε 127,5 εκατ. δολάρια για να το αποκτήσει. Αργότερα αποφάσισε να το πουλήσει, αν και ήταν ένα από τα αγαπημένα του κομμάτια. Ο ίδιος ο Ριμπολόβλεφ λέει ότι έτρεφε τον ίδιο θαυμασμό για το έργο του Ντα Βίντσι, ένα ακόμα του Κλιμτ (είχε ξοδέψει για το συγκεκριμένο 183 εκατομμύρια δολάρια) και το «Les Noces de Pierrette» του Πικάσο. To yacht «My Anna» του Ριμπολόβλεφ παρέμεινε για λίγο στο Μεγανήσι. Αργότερα μετακινήθηκε στην Κεφαλονιά. Ο ρώσος «βασιλιάς της ποτάσας» επιλέγει, όπως και οι Κρις Ροκ, Φίλιπ Γκριν και πολλοί άλλοι, το δημοφιλές εστιατόριο της Τασίας Δενδρινού στο Φισκάρδο. Δίπλα στον ρώσο κροίσο βρίσκεται ίσως το… ωραιότερο κομμάτι της συλλογής του. Η σύντροφός του Ντάρια Στρόκους, πρώην μοντέλο του Dior.

Τα 500 μπαλόνια αισιοδοξίας του MDA

Μεγάλα μπαλόνια σε εκρηκτικά, αισιόδοξα κατακόκκινα χρώματα θα πετάξουν πάνω από την πόλη! Είναι τα μπαλόνια του MDA. Στο πλαίσιο λοιπόν του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ευαισθητοποίησης για τη Μυϊκή Δυστροφία Duchenne στις 7 Σεπτεμβρίου, το MDA ΕΛΛΑΣ (Σωματείο για τη Φροντίδα των Ατόμων με Νευρομυϊκές Παθήσεις) και η Ομάδα Γονέων MDA ΕΛΛΑΣ διοργανώνουν εκδήλωση με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού για αυτή τη σπάνια μορφή μυϊκής δυστροφίας η οποία πλήττει μικρά παιδιά. Σε αυτό το πλαίσιο θα πραγματοποιηθούν ομιλίες από ασθενείς, φροντιστές, επιστήμονες υγείας, θεράποντες ιατρούς, μεταφέροντας γνώση και μοιράζοντας εμπειρίες ζωής σε όλους. Στο τέλος των ομιλιών θα ελευθερωθούν στον ουρανό 500 κόκκινα μπαλόνια που συμβολίζουν τα 500 αγόρια και άνδρες που πάσχουν από Μυϊκή Δυστροφία Duchenne στην Ελλάδα. Μια κίνηση που γίνεται την ίδια ημέρα σε μεγάλες πόλεις του πλανήτη. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων με ελεύθερη είσοδο.