Ανασχηματισμός λοιπόν, και δεν θα μπορούσα να μη σας φωτίσω μερικά παρασκήνια. Για παράδειγμα, τη Δευτέρα το βράδυ η κυρία Κατερίνα Παπακώστα, ή «Ωχ Θεέ μου Θεέ μου!» για να θυμηθούμε την απελπισμένη κραυγή της Μαρίας Δαμανάκη σε πάνελ που κάποτε συνευρέθησαν, πέρασε την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου. Εκεί και κλείδωσε η συμμετοχή της στο κυβερνητικό σχήμα.

Χαρίτσης ουσιαστικός!

Δεν κρύβω πως μου άρεσε η μετακίνηση του Αλέξη Χαρίτση όπου από αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης βρίσκεται στο κρίσιμο Εσωτερικών. Κι αυτό αφού ο σαραντάρης υπουργός άφησε αναμφισβήτητα θετικό στίγμα στα ΕΣΠΑ και με τον ίδιο αθόρυβο και ουσιαστικό τρόπο είμαι βέβαιος πως θα αφήσει το στίγμα του και στο εν λόγω κορυφαίο και πρώτο τη τάξει χαρτοφυλάκιο.

Survivor

Από νωρίς επίσης, η στήλη γνώριζε πως το υπουργείο Εργασίας θα έμενε απαράλλακτο στη σύνθεση. Μάλιστα ο υφυπουργός Νάσος Ηλιόπουλος, χθες το απόγευμα, που τον βρήκε ο άνθρωπός μου, έφευγε από το υπουργείο Οικονομίας όπου είχε πάει για ραντεβού και πήγαινε πίσω στο Εργασίας για να συνεχίσει τη δουλειά του στο άριστο κλίμα που έχει με την Εφη Αχτσιόγλου.

Πάμε όμως τώρα στα δύσκολα. Αναμφίβολα η κίνηση που συζητήθηκε και προκάλεσε αίσθηση ήταν η αντικατάσταση του μέχρι πρότινος survivor Παναγιώτη Κουρουμπλή από τον Φώτη τον Κουβέλη. Και λέω τον Κουρουμπλή survivor αφού είχε θώκο από την πρώτη φορά Αριστερά του Ιανουαρίου του 2015. Επίσης άντεξε σε δύσκολες συνθήκες όπως κατά την περιβαλλοντική ρύπανση του Σαρωνικού όπου και έβαλε τη θάλασσα σε πλυντήριο, όπως μου είπε κυβερνητικός με νόημα. Επίσης ο Κουρουμπλής ήταν αυτός που σε φάση που η κυβέρνηση ήταν εντελώς στριμωγμένη στα μαρμαρένια αλώνια του Μακεδονικού προσφέρθηκε να πάει να καταθέσει στεφάνι για τον Μακεδονικό Αγώνα σε βορειοελλαδίτικη πόλη.

Οδύσσεια

Για όλα αυτά, η αντικατάστασή του δεν ήταν ένα εύκολο εγχείρημα και την ανέλαβε πολύπειρο συριζαϊκό στέλεχος στις διαπραγματεύσεις. Μάλιστα μαθαίνω πως το μασάζ διήρκεσε ώρες και ο βετεράνος της Κουμουνδούρου έπεισε τελικά τον Κουρουμπλή πως ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος θα είναι πολύ χρήσιμος για την κυβέρνηση και το κόμμα σε μια πολύ κρίσιμη πολιτική συγκυρία. Για τη δική σας χρήση το μασάζ δεν έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά έχω δεσμευτεί να μην πω περισσότερα.

Από την άλλη, υπήρξε χθες και για ώρα μια μίνι οδύσσεια ενός υπουργού, μαθαίνω. Αυτός περιπλανήθηκε για όση ώρα διαρκούσαν τα τηλεφωνήματα και οι καραμπόλες για τη νέα κυβέρνηση από την Κατεχάκη μέχρι λίγο πιο κάτω στη Μεσογείων και με τελικό προορισμό τον Πειραιά. Για να μη μιλώ με γρίφους, ο Φώτης Κουβέλης ήξερε από νωρίς πως έπαιζε για τρία χαρτοφυλάκια: Προστασίας του Πολίτη, Δικαιοσύνης και Ναυτιλίας. Για την ακρίβεια, τον είχε εγκαίρως ενημερώσει το Μέγαρο Μαξίμου.

Τείχη

Για να συνεχίσω το παραπάνω μου σημείωμα, να πω πως η τελική μετακίνηση Κουβέλη εξαρτήθηκε από το «ναι» που είπε η Ολγα Γεροβασίλη για το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Αυτό ξεκλείδωσε τις περαιτέρω κινήσεις και έστειλε τον Φώτη από τα τείχη του «Πενταγώνου» στα ξύλινα τείχη του Πειραιά!

Η αποστολή επιτήρησης Καμμένου

Για να μην σας αφήνω όμως με ερωτηματικά. Δεν έπαιζε μόνο ο Κουβέλης για το Δικαιοσύνης, αλλά και ο Γιώργος Κατρούγκαλος. Τελικά επελέγη ο Μιχάλης Καλογήρου, απόλυτα έμπιστος του Αλέξη Τσίπρα και με καλές σχέσεις με όλες τις τάσεις του κόμματος. Ο Φώτης έβγαλε τα χακί και ξαναέβαλε τα πολιτικά, ενώ τη δύσκολη αποστολή να επιτηρεί τον Καμμένο έχει πλέον ο Παναγιώτης Ρήγας. Μια αποστολή που είχαν πριν από αυτόν ο Τόσκας, ο Βίτσας και ο Κουβέλης. Ο τελευταίος, δεν το ξέρω, αλλά το μαντεύω, θα είδε με ανακούφιση τη λύση της συγκατοίκησής του με τον Πάνο.

Ανέπαφοι οι βαρόνοι

Θα μου πείτε, το Δικαιοσύνης θα το έβλεπε θετικά και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος. Από την άλλη όμως, αν θα το αναλάμβανε, θα έχανε την παρτίδα στα ενδοκυβερνητικά από τον άσπονδό του Νίκο Παππά. Ετσι μου λέει η πηγή μου στο γκουβέρνο. Αστε που έτσι κι αλλιώς αυτός ο ανασχηματισμός θα άφηνε έτσι κι αλλιώς ανέπαφους διάφορους βαρόνους εξαρχής. Και μην ξεχνάτε πως ο Τζανακόπουλος βρίσκεται πολύ κοντά στον Τσίπρα παρά τα πρόσφατα βέλη που δέχθηκε για την διαχείριση της τραγωδίας στο Μάτι.

Παρατήρηση

Ασχετο αλλά ενδιαφέρον: στο βιογραφικό σημείωμα που εξέδωσε και διένειμε τον Μαξίμου για την νέα υπουργό Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά δεν υπάρχει ούτε μία αναφορά πως είχε διατελέσει ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ, αλλά την περιγράφει σκέτα ως πρώην ευρωβουλευτή. Με ποιο κόμμα, ρε παιδιά;