Οπως θα έχετε διαπιστώσει, έχω μάτια παντού. Κυριακή απόγευμα, λοιπόν, στις 19.00 ξεκινούσε το πλοίο «Macedon» από την Τζια για τη Ραφήνα. Ανάμεσα στους ταξιδιώτες του βραχέος Σαββατοκύριακου αλλά και τους παραθεριστές μακράς πνοής που ολοκλήρωναν τις θερινές άδειές τους, μια πολιτική παρέα έπαιρνε θέση στο σαλόνι. Η Φώφη Γεννηματά ήταν στο κέντρο και εκατέρωθεν ορισμένοι από τους Ηρακλείς της Κεντροαριστεράς. Ο διευθυντής της και στενός της συνεργάτης Μανώλης Οθωνας. Ο πολύπειρος μιντιακός παίκτης και υπεύθυνος της Γραμματείας Επικοινωνίας του Κινήματος Αλλαγής, Σταμάτης Μαλέλης. Ο ποταμικός Δημήτρης Τσιόδρας, ο Θόδωρος Μαργαρίτης και ο Δημήτρης Χατζησωκράτης.

Αφιξη 1

Οπως σας αποκάλυψα και χθες η θερινή σύναξη των αγροφυλάκων του ΚΙΝΑΛ στην Τζια είχε αιτία και αυτή ήταν η βάφτιση της κόρης του προέδρου της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΔΗΣΥ, Θανάση Θεοχαρόπουλου. Αίφνης, που λέτε, στην κυριακάτικη παρέα προστέθηκε η Ντόρα Μπακογιάννη. Οχι, μην πάει το μυαλό σας σε κάτι πονηρό. Συνόδευε, μαυρισμένη, τον εγγονό της Στάθη και οι πράκτορές μου την είδαν ευδιάθετη και χαλαρή. Η ίδια κάθισε με τους κεντροαριστερούς και σε χαλαρό κλίμα αντάλλαξαν μερικές κουβέντες. Σας προλαβαίνω: όχι πολιτικές.

Εξόρμηση

Παρότι χθες η Ντόρα έριξε μερικές βόμβες σε συνέντευξή της στο ραδιόφωνο 247, όπου και είπε: «Προσωπική μου άποψη είναι ότι πρέπει να συνεργαστούμε με Το Ποτάμι, χρειαζόμαστε συνεργασία με όλες τις δυνάμεις που αντιμάχονται τις λογικές που μας οδήγησαν στην κρίση», ονοματίζοντας την κυβερνητική πλειοψηφία που ο Κυριάκος θέλει να επιδιώξει μετεκλογικά.

Αυτά βέβαια τα είπε χθες Δευτέρα. Εδώ όμως σας μιλώ για την Κυριακή. Η Ντόρα λοιπόν δεν είχε πάει στην Τζια για τα βαφτίσια της θυγατέρας Θεοχαρόπουλου (που πλέον λέγεται Κωνσταντίνα) αλλά για μια ανάσα αφού η αδελφή της Κατερίνα διατηρεί σπίτι στο Σπαθί όπου και κολύμπησε με παρέα.

Αφιξη 2

Μερικά λεπτά μετά, που λέτε, και αφότου η Ντόρα είχε κάτσει με τη Φώφη και τους υπόλοιπους, ένας τύπος με καπέλο τζόκεϊ και βερμούδα πλησίασε την ομήγυρη. «Με θέλετε στην παρέα σας;», ρώτησε. Ηταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης που διακτινίστηκε αυθημερόν στην αδελφή του. Κάθισε μαζί τους για δέκα λεπτά και ο άνθρωπός μου λέει πως δεν υπήρξε καμία μα καμία πολιτική ζύμωση. Μόνον στο τέλος και λίγο πριν σηκωθεί, ακούστηκε η ατάκα της ημέρας: «Αν βομβάρδιζαν σήμερα το πλοίο δεν θα είχε η χώρα αντιπολίτευση». Για την ιστορία, η ατάκα ανήκε στον Σταμάτη Μαλέλη. Κάτι ακόμη: ο κόσμος χαιρετούσε θερμά τον Κυριάκο και όπως μου είπε ο άνθρωπός μου αυτό δείχνει πως έχει ρεύμα. Εκτός κι αν προκύψει κάνα μπλακάουτ.

Αναστάτωση

Ενα δημοσίευμα των «Times», με βάση το οποίο δύο τούρκοι στρατιωτικοί των ειδικών δυνάμεων που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην γείτονα χώρα αγνοούνται εδώ και μια εβδομάδα, προκάλεσε αναστάτωση χθες. Η αμερικανική εφημερίδα φιλοξένησε δηλώσεις της δικηγόρου Σταυρούλας Τομαρά, η οποία δεν απέκλειε την πιθανότητα οι δύο Τούρκοι να ανταλλάχθηκαν με τους δύο έλληνες στρατιωτικούς Κούκλατζη και Μητρετώδη. Η είδηση αμέσως διαψεύστηκε από την ομάδα υπεράσπισης των δύο Τούρκων, η οποία τόνισε πως κανένας δεν έχει εξαφανιστεί, ενώ η δικηγόρος που αναφέρεται στο δημοσίευμα δεν αποτελεί εκπρόσωπό τους. Να σημειώσω πάντως πως οι δύο Τούρκοι, που δεν πρέπει να συγχέονται με τους οκτώ που έφτασαν στην Ελλάδα με ελικόπτερο, ήρθαν στη χώρα λίγους μήνες μετά το πραξικόπημα και κρατήθηκαν για παράνομη είσοδο. Υπηρετούσαν στο σώμα που φέρεται ότι είχε αναλάβει την εκτέλεση του Ταγίπ Ερντογάν, ενώ κατέθεσαν αίτηση ασύλου και με την πάροδο του 18μήνου αφέθηκαν ελεύθεροι έως την εκδίκαση της υπόθεσής τους.

Προπαγάνδα

Σε άλλα νέα, πήγε πολύ καλά η χθεσινή συγκέντρωση του ΚΚΕ στη Νέα Μάκρη που είχε ως θέμα τις πυρκαγιές και τις προτάσεις του Περισσού. Από νωρίς μέλη και στελέχη του κόμματος είχαν ακροβολιστεί στην περιοχή και γύρω και διένειμαν ένα δισέλιδο φυλλάδιο με τις θέσεις τους για την τραγωδία, τις ευθύνες και τα μέτρα που προτείνουν. Παραθέτω ένα απόσπασμα από την ομιλία του Δημήτρη Κουτσούμπα που μου άρεσε: «Κι αυτή την πραγματικότητα, δεν μπορεί να την κρύψει κανένα επικοινωνιακό κόλπο, καμιά προσπάθεια να αποδώσουν την καταστροφή, πότε στην κλιματική αλλαγή, πότε στην κακιά στιγμή, πότε στις ασύμμετρες απειλές, πότε σε διαχειριστικά λάθη κάποιων υπηρεσιακών στελεχών, πότε στους ίδιους τους κατοίκους ότι αυθαιρέτησαν. Οπως επίσης δεν πρόκειται να κρύψει – δεν θα επιτρέψουμε να κρύψει – αυτή την τραγωδία η κυβερνητική προπαγάνδα. Που επιδιώκει, μάλιστα, να στήσει πάνω στα αποκαΐδια τα παραμύθια περί δήθεν «νέας εποχής» και «καθαρής εξόδου» από τα Μνημόνια».

Ονόματα

Μέρες ανασχηματισμού, λέω να προσφέρω κι εγώ κάτι στη σεναριολογία. Οι πηγές μου, που λέτε, μου λένε για την υπουργοποίηση του Κώστα Στρατή, που σήμερα είναι υφυπουργός Πολιτισμού. Και για αναβάθμιση του εργατολόγου και σημερινού γενικού γραμματέα του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, Διονύση Τεμπονέρα. Αν αναρωτιέστε για το επίθετο, ναι: είναι γιος του δολοφονηθέντος εκπαιδευτικού και αγωνιστή – μέλους της οργάνωσης ΕΑΜ Πάτρας – Νίκου Τεμπονέρα.