Εχει γίνει ένας μικρός χαμός με τον Γιάννη Χαρωνίτη, που αναλαμβάνει διευθύνων σύμβουλος της  Κτιριακές Υποδομές ΑΕ ύστερα από πρόταση του Χρήστου Σπίρτζη. Χαμός γιατί η συριζαϊκή αφήγηση τον θέλει ΠΑΣΟΚ και μάλιστα πουλέν της Φώφης Γεννηματά. Οπότε, όπως αντιλαμβάνεστε η ιστορία πλασάρεται ως μια βαρβάτη – για τα τοπικά δεδομένα – μεταγραφή που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ από το Κίνημα Αλλαγής στα πλαίσια του πολέμου που έχει ξεκινήσει το κυβερνών κόμμα στην Κεντροαριστερά για να της κλέψει ψηφοφόρους. Πρέπει, όμως, να σας πω ότι όλα αυτά μάλλον απέχουν από την πραγματικότητα.

Το παρασκήνιο

μιας παραίτησης

Οπως έμαθα από καλά πληροφορημένους πράσινους πράκτορές μου ο Χαρωνίτης έχει αποχωρήσει από τη ΔΗΣΥ από το 2017. Για την ακρίβεια, δεν συμμετείχε καν στις εσωκομματικές της Κεντροαριστεράς. Αιτία της διαφωνίας του με το κόμμα ήταν πως εκείνος επιθυμούσε να ξαναγίνει πρόεδρος του ΤΕΕ Ηρακλείου – στο οποίο έχει μεγάλη δύναμη ο Νίκος Ανδρουλάκης. Η Γεννηματά όμως μοιραζόταν – παραδόξως, αλλά συνέβη – την ίδια με τον Ανδρουλάκη οπτική γωνία για τη σύνθεση του προεδρείου του ΤΕΕ, που δεν περιελάμβανε τον Χαρωνίτη. Ετσι, εκείνος έκανε τις συμμαχίες του με τους ανθρώπους του Χρήστου Σπίρτζη, που ως γνωστόν διατηρεί επίσης σημαντική επιρροή στον χώρο των μηχανικών και επανεξελέγη. Αφήστε που στις 17 Δεκεμβρίου του 2017 έφυγε και επισήμως από τη ΔΗΣΥ, αφού έγραψε στα σόσιαλ μίντια «ουφ, ένα μεγάλο βάρος έφυγε από πάνω μου. Και επίσημα δεν είμαι πλέον γπς.. μπάι μπάι πι ει σοκ. Νάου άι αμ φριι ες ε μπερντ». Με αυτά τα λόγια – που θα αφήσω ασχολίαστα – ενημέρωσε τους διαδικτυακούς του φίλους για την επιστολή παραίτησης από τομεακός Γραμματέας Περιφερειακού Σχεδιασμού του ΠΑΣΟΚ που έστειλε στη Φώφη. Και μετά ξεκίνησε τους διθυράμβους για τον Σπίρτζη στα σόσιαλ μίντια. Τσάμπα πανηγύρισε ο Πολάκης επομένως.

Ξαναγράφοντας

την Οδύσσεια

Το συριζαϊκό ιερατείο δεν τα πάει καλά με τα ομηρικά έπη και αυτό βγαίνει στις κατά καιρούς δηλώσεις. Ο Αλέξης Τσίπρας όσο διαρκούσε το ταξίδι προς την Ιθάκη είχε σχολιάσει την επίσκεψη του Εμανουέλ Μακρόν: «Πήραμε δύσκολες αποφάσεις με πολιτικό κόστος, αλλά εμπνεόμενοι από την ελληνική μυθολογία όπως ο Οδυσσέας έκλεισε τα αυτιά του στις σειρήνες». Λεπτομέρειες θα πουν από το Μαξίμου, αλλά ο ομηρικός ήρωας ήταν ο μόνος που δεν έκλεισε τα αφτιά του, σε αντίθεση με τους συντρόφους του. Ο ίδιος μύθος ενέπνευσε και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος επίσης έκλεισε τ’ αφτιά του στις λεπτομέρειες. Τι αναφέρει στην πρόσφατη ανακοίνωσή του για την «ελλιμένιση» στη μεταμνημονιακή εποχή; «Ο Οδυσσέας έφτασε στην Ιθάκη, αλλά είχε αγώνα να δώσει. Τον παραμόνευαν οι μνηστήρες…». Στην πραγματικότητα, οι μνηστήρες δεν παραμόνευαν κανέναν, καθώς ο Οδυσσέας μέχρι τη στιγμή που σηκώνει το τόξο εμφανίζεται μπροστά τους σαν επαίτης. Αυτός είναι που καταστρώνει το σχέδιο εξόντωσής τους μαζί με τον γιο του Τηλέμαχο και τον βοσκό Εύμαιο. Αρα αυτός τους παραμονεύει. Λογοκρίνω αμέσως τη σκέψη ότι ο «Οδυσσέας» στην αφήγηση Τσακαλώτου έχει έτοιμο σχέδιο για να ξεκάνει τους μνηστήρες.

Πολυτελές καμμενικό δείπνο

Διάβασα ότι ο Ανεξάρτητος Ελληνας Πάνος Καμμένος «συνελήφθη» να τρώει με φίλους σε ακριβό εστιατόριο στα νότια προάστια και μου δημιουργήθηκαν απορίες. Οπως, π.χ., ήρθε από την 21η Αυγούστου η ανάπτυξη και ρέει χρήμα; Επειδή, ωστόσο, κανένας γνωστός μου δεν την είδε να έρχεται, αναρωτιέμαι δεν είναι  προκλητικό εκ μέρους του υπουργού να απολαμβάνει πολυτελή δείπνα την ώρα που οι περισσότεροι τα βγάζουν πέρα δύσκολα;

Ζητείται δικηγόρος αστροναύτης

Θα μας τρελάνει ο Νίκος Παππάς. Το λέω γιατί διάβασα πως ο Ελληνικός Διαστημικός Οργανισμός αναζητεί επιστήμονα – νομικό σύμβουλο σε θέματα Διαστημικού Δικαίου, αλλά για την εν λόγω θέση οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν στο βιογραφικό τους «συμμετοχή σε δυο τουλάχιστον πιστοποιημένες διαστημικές αποστολές για τουλάχιστον δυο έτη ή σε μια πιστοποιημένη διαστημική αποστολή για τουλάχιστον τρία έτη». Και εφόσον κάποιος δικηγόρος, λοιπόν, έχει ταξιδέψει στο Διάστημα κερδίζει δέκα μόρια, όσα παίρνει κάποιος που έχει μεταπτυχιακό (πέντε μόρια) και διδακτορικό (πέντε μόρια) στο Διαστημικό Δίκαιο μαζί. Καλά δεν θα σχολιάσω καν το γεγονός ότι αν τα πάει κανείς καλά στην προφορική συνέντευξη μαζεύει μάνι μάνι σαράντα μόρια. Εντάξει, αν ο υπουργός έχει κανένα φίλο δικηγόρο που έχει δουλέψει και ως αστροναύτης, εγώ πάω πάσο. Είναι σπάνιο, άρα, δικαιούται μια θεσούλα στο Δημόσιο.

Οι δεσμεύσεις του Ευκλείδη

Οπως ενημερώθηκα αρμοδίως η ΝΔ κατέθεσε χθες για μία ακόμη φορά ερώτηση στη Βουλή και ζήτησε από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο συγκεκριμένες απαντήσεις για τις καθυστερήσεις στη ρύθμιση της αγοράς τυχερών παιγνίων μέσω Ιντερνετ. Οπως λένε οι γαλάζιοι, του το ζητάνε συνέχεια αυτό του Ευκλείδη κι εκείνος είχε δεσμευτεί ότι θα καταθέσει μέχρι το τέλος του 2017 το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή. Αλλα είμαστε στον όγδοο μήνα του 2018 κι ακόμη περιμένουν. Αφήστε που του υπενθυμίζουν ότι «πάνω από 5 δισ. υπολογίζεται ετησίως ο τζίρος των παράνομων διαδικτυακών στοιχηματικών εταιρειών, ενώ περισσότερες από 2.700 παράνομες στοιχηματικές ιστοσελίδες έχουν καταγραφεί από την Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων». Μα, έχει τόσα στο κεφάλι του τώρα ο Τσακαλώτος με τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ, πού να προλάβει;