Το γλυπτό του Mike Fileds με τίτλο «Alien Spires» είναι κατασκευασμένο από ατσάλι. Ογκώδες, εντυπωσιακό, κατέχει περίοπτη θέση στο yacht «Jubilee» το οποίο κατασκεύασαν τα διεθνούς φήμης ναυπηγεία Oceanco. Ο εικαστικός ξεκίνησε το προσωπικό ταξίδι στον χώρο της τέχνης με αυτά που ονομάζει «Αrt Mirrors». Ο Fileds υποστηρίζει ότι μέσα από τους συγκεκριμένους καθρέφτες οι οποίοι γνωρίζουν μεγάλη επιτυχία (ιδιαίτερα σε ανθρώπους υψηλών εισοδημάτων) έχει ανακαλύψει τον τρόπο να αισθάνεται πλήρης, δημιουργικός και ευτυχής. Τα γλυπτά του Mike «βγάζουν» άλλωστε προς τα έξω ένα ιδιαίτερα δυναμικό στοιχείο.

Τα τελευταία χρόνια, παγκόσμιας ακτινοβολίας ναυπηγεία τα οποία κατασκευάζουν πολυτελείς θαλαμηγούς αναλαμβάνουν να «ανακαλύψουν» ό,τι πιο εντυπωσιακό και καινούργιο για τους απαιτητικούς πελάτες τους μέσα από τον χώρο της τέχνης. Οι άραβες, ρώσοι, τούρκοι και βραζιλιάνοι μεγιστάνες του πλούτου έχουν αγοράσει Πικάσο, Ματίς, Γκογκέν, Κλάιν, Κουνς, Σεζάν. Τώρα δείχνουν ενδιαφέρον για πιο «νέους» και ίσως ανατρεπτικούς καλλιτέχνες.

Αρκετά από τα υπερπολυτελή mega yachts, όπως το «Eclipse» του Ρόμαν Αμπράμοβιτς, το «Azzam», το «Dubai», το «Serene», το φουτουριστικό «Yaz» και το ολοκαίνουργο ιστιοφόρο «Black Pearl», μοιάζουν με… θαλάσσιες γκαλερί. Τα έργα τέχνης είναι μυθικής αξίας. Ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς μάλιστα δεν χρησιμοποιεί αντίγραφα έργων των μεγάλων εικαστικών για λόγους ασφαλείας όπως κάνουν άλλοι μεγαλοεπιχειρηματίες. Ο μεγιστάνας Σταύρος Νιάρχος είχε «διδάξει» τον τρόπο…

Από τους Omοlade, Sckeggi στους Κουβανούς της Μαντόνα

Η Ντάσα Ζούκοβα, διεθνούς φήμης γκαλερίστα και συλλέκτρια έργων τέχνης αλλά και βυζαντινών εικόνων (είναι συχνές οι επισκέψεις της σε μοναστήρια της Κεφαλλονιάς), είχε επηρεάσει τον πρώην σύζυγό της Ρόμαν Αμπράμοβιτς στις εικαστικές επιλογές του. Το «Eclipse», ένα πραγματικά πλωτό βασίλειο που κατασκεύασαν τα γερμανικά ναυπηγεία Blohm+Voss (τον εξωτερικό και εσωτερικό σχεδιασμό έκανε ο Terence Disdale), φιλοξενεί τώρα και τα έργα του Kip Omolade, ενός ταλαντούχου καλλιτέχνη ο οποίος γεννήθηκε στο Χάρλεμ και ξεκίνησε σαν graffiti artist προτού συνεργαστεί με τη Marvel Comics.

Ο εκκεντρικός Omolade εμπνέεται από τη Νέα Υόρκη και ιδιαίτερα τη θορυβώδη Times Square. Το πολυσυζητημένο έργο (λάδι σε καμβά) «Diovadiona Chrome Kitty Cash V» αποτελεί ένα tribute στο υπέροχο πάντα Big Apple (η Kitty Cash είναι η αγαπημένη του DJ, η οποία ζούσε στο Μπρούκλιν). Εργα του Kip υπάρχουν και στην καινούργια θαλαμηγό «Ngoni». O Paolo Sckeggi είναι ένας ιταλός καλλιτέχνης ο οποίος γεννήθηκε στη Φλωρεντία και πέθανε σε ηλικία μόλις 31 ετών (τα έργα του τράβηξαν αμέσως την προσοχή του Lucio Fontana). Τα περίφημα «White Curved Intersurface» του Paolo υπάρχουν στη συλλογή η οποία «κρύβεται» σε σκάφος έλληνα πλοιοκτήτη ο οποίος ζει στη Νέα Υόρκη.

Στο yacht «Guilty» του Δάκη Ιωάννου υπάρχουν βέβαια έργα του Τζεφ Κουνς. Οι κουβανοί καλλιτέχνες έχουν κερδίσει επίσης το ενδιαφέρον ξένων κροίσων και ελλήνων επιχειρηματιών οι οποίοι γνωρίζουν να επενδύουν και εμπλουτίζουν με εντυπωσιακό τρόπο τις συλλογές στα σκάφη τους. (Οι The Merger, τους οποίους αγοράζει η Μαντόνα, και οι Λαμ και Σάντσεθ δημιουργούν πραγματικό χαμό.) Τα έργα μάλιστα του Γουιλφρέντο Λαμ πωλούνται σε πολύ υψηλές τιμές.

Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη στο Λύρειο Παιδικό Ιδρυμα

Το Λύρειο Παιδικό Ιδρυμα, το οποίο καταστράφηκε ολοσχερώς από τις πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική, επισκέφθηκε η Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη. Μέσα από την υψηλού συμβολισμού αυτή επίσκεψη η κυρία Βαρδινογιάννη επιβεβαίωσε την προσωπική της δέσμευση, καθώς και της οικογένειάς της, να στηρίξουν δηλαδή με κάθε τρόπο τους πληγέντες και τις πυρόπληκτες περιοχές. Η πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με Καρκίνο Ελπίδα συνοδευόταν από τη σύζυγο του Προέδρου της Δημοκρατίας Σίσσυ Παυλοπούλου, η οποία έδειξε επίσης από την πρώτη στιγμή το ενδιαφέρον της για την αποκατάσταση των ζημιών που υπέστη το Λύρειο Ιδρυμα. Ο μητροπολίτης Κηφισιάς, Αμαρουσίου και Ωρωπού Κύριλλος ευχαρίστησε θερμά τον Ομιλο της Μότορ Οϊλ και την κυρία Βαρδινογιάννη για τη μεγάλη βοήθεια που αποφάσισαν να προσφέρουν με σκοπό την κατασκευή των πρώτων οικημάτων. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία Μότορ Οϊλ του Ομίλου Βαρδινογιάννη έχει ήδη ξεκινήσει τις απαραίτητες εργασίες για την ανακατασκευή των κτισμάτων που καταστράφηκαν από τη φωτιά, τον ξενώνα κατοικίας των παιδιών, του λογιστηρίου, της αποθήκης τροφίμων. Ο Ομιλος θα συμβάλει επίσης στη δεντροφύτευση του εξωτερικού χώρου του Ιδρύματος.