Τη βεβαιότητά του για ρωσικές παρεμβάσεις στις προεδρικές εκλογές τόσο των ΗΠΑ όσο και της Γαλλίας εξέφρασε χθες ο πρόεδρος της Microsoft Μπραντ Σμιθ. Την ώρα που η αμερικανική κυβέρνηση επέβαλλε χθες κυρώσεις εις βάρος άλλων δύο Ρώσων καθώς και δύο ρωσικών εταιρειών για κυβερνοεπιθέσεις, η Microsoft ανακοίνωσε ότι ρώσοι χάκερ που συνδέονται με το Κρεμλίνο είχαν βάλει στόχο αμερικανικά κέντρα μελετών των Ρεπουμπλικανών σε μια προσπάθεια, όπως ερμηνεύεται, της Μόσχας να επηρεάσει την αμερικανική πολιτική εν όψει των ενδιάμεσων εκλογών για το Κογκρέσο που θα πραγματοποιηθούν τον Νοέμβριο.

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι μια ομάδα γνωστή ως ΑΡΤ28 ή Strodium ή Fancy Bear, που έχει διασυνδέσεις με τις ρωσικές στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών, δημιούργησε ψεύτικες ιστοσελίδες οι οποίες μιμούνται ιντερνετικές διευθύνσεις της Γερουσίας των ΗΠΑ και δύο συντηρητικών, μη κερδοσκοπικών κέντρων μελετών, του Διεθνούς Ρεπουμπλικανικού Ινστιτούτου και του Ινστιτούτου Χάντσον, τα οποία  συνδέονται με το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα και ασκούν παράλληλα έντονη κριτική στον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Οι χρήστες των δύο ιστοτόπων που ανήκουν στα κέντρα μελέτης ανακατευθύνονταν από τους χάκερ σε ψεύτικες διευθύνσεις στο Internet, όπου τους ζητούνταν να εισαγάγουν  όνομα χρήστη και κωδικό πρόσβασης. «Ανησυχούμε, διότι αυτές και άλλες προσπάθειες απειλούν την ασφάλεια σε ένα διευρυνόμενο πεδίο ομάδων που συνδέονται και με τα δύο αμερικανικά πολιτικά κόμματα εν όψει των εκλογών του 2018» αναφέρει η Microsoft σε ανάρτησή της. Οι μέχρι σήμερα, γνωστές προσπάθειες των ρώσων χάκερ είχαν επικεντρωθεί κυρίως στους Δημοκρατικούς. Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2016 για την προεδρία, με παρόμοιους τρόπους εκλάπησαν ηλεκτρονικές διευθύνσεις στελεχών του Δημοκρατικού Κόμματος. Αμερικανικό δικαστήριο έδωσε στη Microsoft την άδεια να πάρει τον έλεγχο των έξι αυτών ιστοσελίδων.

Σε συνέντευξή του ο πρόεδρος της Microsoft Μπραντ Σμιθ δήλωσε ότι η εταιρεία του παρακολουθεί τη δράση των ρώσων χάκερ εδώ και δύο χρόνια, τόσο εις βάρος του Δημοκρατικού όσο και του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, όμως αποφάσισαν τώρα να δημοσιοποιήσουν τα στοιχεία για πρώτη φορά επειδή η ρωσική δραστηριότητα εν όψει των ενδιάμεσων εκλογών για το Κογκρέσο, οι οποίες θα γίνουν ύστερα από δύο μήνες, ενισχύεται σημαντικά. Πρόσθεσε ότι είναι απολύτως βέβαιος πως εκτός από τις ΗΠΑ, όπου επιτίθενται σε όλο το πολιτικό φάσμα, οι ρώσοι χάκερ έχουν δράσει αναλόγως και σε άλλες χώρες και δήλωσε πως «δεν έχει καμία αμφιβολία ότι η συγκεκριμένη ομάδα Fancy Bear είναι η ίδια που στόχευσε κάθε σημαντικό προεδρικό υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές της περασμένης άνοιξης στη Γαλλία».

Η Ρωσία έσπευσε να αρνηθεί τις κατηγορίες. «Η αντίδραση είναι γραφική» δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του προέδρου Πούτιν. «Δεν γνωρίζουμε σε ποιους χάκερ αναφέρονται, δεν ξέρουμε σε τι υποτίθεται ότι συνίσταται ο επηρεασμός των εκλογών που λένε». Οι «Financial Times» πάντως αναφέρουν ότι σε ιδιωτικό επίπεδο κάποιοι ρώσοι αξιωματούχοι είναι πιο ανοιχτοί. Αναφέρουν συγκεκριμένα πρώην αξιωματούχο του Κρεμλίνου που δήλωσε «χακάραμε τις εκλογές και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε».

Η Microsoft αποκάλυψε τα ευρήματά της έναν μήνα αφότου το Facebook ανακοίνωσε ότι συνεργάζεται με το FBI αφότου εντόπισε προσπάθειες χρήσης ψεύτικων λογαριασμών για διασπορά ψευδών πολιτικών ειδήσεων εν όψει των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου για το Κογκρέσο. Ολες αυτές οι αποκαλύψεις περιπλέκουν την προσπάθεια του προέδρου Τραμπ να ρίξει λάσπη στα όσα στοιχεία έχουν βρει οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, ότι δηλαδή το Κρεμλίνο εργάστηκε για να επηρεαστεί το αποτέλεσμα των αμερικανικών προεδρικών εκλογών το 2016.