Eφόσον λοιπόν (θεωρούμε ότι) δεήσαμε να βγούμε από τα Μνημόνια, τότε οι εθνικές ομάδες του βόλεϊ μπορούν να βαδίσουν στα φρέσκα χνάρια του Πρωθυπουργού!

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε χθες ότι «η Ιθάκη είναι μόνο η αρχή» και απόψε υπό το βάρος του αλυτρωτισμού και την πίεση της καρτερίας (ελέω της δεκάχρονης και δεκαοκτάχρονης αντιστοίχως απουσίας από την τελική φάση των Ευρωπαϊκών Πρωταθλημάτων) ο Δημήτρης Ανδρεόπουλος και ο Ισπανός Γκιγέρμο Ναράνχο δίνουν το δικό τους σύνθημα.

Για μεν τους άνδρες η Αλεξανδρούπολη, για δε τις γυναίκες το Ζαπορόζιε (της Ουκρανίας) πρέπει να είναι μόνο η συνέχεια: δεν αποτελούν την αρχή και αλίμονο εάν σήμαιναν κιόλας το τέλος! Προϊούσης της πολλά υποσχόμενης προκριματικής φάσης αμφότερες οι ελληνικές εθνικές ομάδες παραμένουν αήττητες, δεν έχουν καν χάσει σετ και σήμερα σημαδεύουν το 3-0 με ό,τι αυτό συνεπάγεται στο αβγάτισμα των ελπίδων τους για την πρόκριση στους τελικούς της επόμενης χρονιάς.

«Με τη νίκη μας επί της Σουηδίας στο Ερεμπρο αποδείξαμε ότι βρισκόμαστε σε πολύ καλή κατάσταση, αλλά πρέπει να παραμείνουμε σοβαροί και συγκεντρωμένοι ενόψει των αγώνων με το Αζερμπαϊτζάν, που το έχουμε μελετήσει πολύ καλά» τόνισε ο ακραίος της Εθνικής, Μενέλαος Κοκκινάκης, προλογίζοντας την αποψινή (20.30, ΕΡΤ2) αναμέτρηση στο γήπεδο Μιχάλης Παρασκευόπουλος της Αλεξανδρούπολης. Ποντάροντας στη φόρμα της, στο υψηλό φρόνημα και στη συμπαράσταση του κοινού, η ελληνική ομάδα (2-0 με 6-0 σετ) υποδέχεται τους επίσης αήττητους Αζέρους (με 2-0 και 6-4 σετ) σε έναν αγώνα, του οποίου ο νικητής, ενόψει μάλιστα και του κυριακάτικου ματς στο Μπακού, θα αποκτήσει ένα σαφές προβάδισμα για την κατάληψη της πρώτης θέσης στον όμιλο και την απευθείας πρόκριση στην τελική φάση του 31ου Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος που θα διεξαχθεί από τις 13 έως τις 29 Σεπτεμβρίου του 2019 στο Βέλγιο, στη Γαλλία, στην Ολλανδία και στη Σλοβενία. Η Εθνική που βρίσκεται σε… καραντίνα από το 2009 και εντεύθεν νίκησε άνετα με 3-0 τόσο το Λουξεμβούργο όσο και τη Σουηδία στο Ερεμπρο, σε αντίθεση με τους Αζέρους οι οποίοι σε αμφότερα τα ματς επέζησαν στο tie break. Οι δυο ομάδες θα βρεθούν και πάλι αντιμέτωπες την Κυριακή, ενώ η 5η και η 6η αγωνιστική θα διεξαχθούν στις 5 ή 6 και στις 9 Ιανουαρίου του 2019.

Τα κορίτσια

Η αυλαία της διμέτωπης ελληνικής πρόκλησης εγκαινιάζεται στις 16.00 (ΕΡΤ2) στο Ζαπορόζιε όπου η Εθνική Γυναικών θα επιδιώξει επίσης το 3-0, απέναντι στην οικοδέσποινα Ουκρανία.

Η ελληνική ομάδα, η οποία λαχταρά να επιστρέψει στην κεντρική σκηνή για πρώτη φορά μετά το 2001, έμεινε αλώβητη στους προηγούμενους δύο αγώνες της προκριματικής φάσης (με δύο καθαρά 3-0 εντός έδρας επί του Μαυροβουνίου και εκτός επί της Νορβηγίας), όπως και οι Ουκρανές που επίσης δεν έχουν χάσει σετ και υπερέχουν στην ισοβαθμία κατά 13 πόντους.

«Σε κάθε αγώνα δείχνουμε τη συνέπειά μας και τα αποτελέσματα επιβραβεύουν την προσπάθειά μας. Διαθέτουμε πολύ καλή χημεία, είμαστε αγαπημένες μεταξύ μας, ξέρουμε τι ζητάμε στο γήπεδο, απολαμβάνουμε το παιχνίδι και εφόσον προκριθούμε είμαι σίγουρη ότι θα έλθουν καλύτερες μέρες» έδωσε το στίγμα της, διερμηνεύοντας τα αισθήματα όλης της ομάδας, η Ανθή Βασιλαντωνάκη.

Η Ελλάδα και η Ουκρανία θα βρεθούν ξανά αντιμέτωπες το Σάββατο, ενώ στις 5 Ιανουαρίου η Εθνική θα υποδεχθεί τη Νορβηγία και στις 9 Ιανουαρίου θα παίξει εκτός έδρας με το Μαυροβούνιο. Η τελική φάση του 31ου Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Γυναικών θα διεξαχθεί επίσης σε τέσσερις χώρες (Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία, Τουρκία).