Ενα σκορ που γεννάει ελπίδα και συνάμα ξυπνάει μία κατάρα προέκυψε για τον ΠΑΟΚ από τη χθεσινή αναμέτρηση με την Μπενφίκα στο Ντα Λουζ.

Για τέταρτη φορά από το 2010 και μετά ο Δικέφαλος απέσπασε εκτός έδρας 1-1 σε προκριματική φάση Τσάμπιονς Λιγκ (το 2010 και το 2016 με τον Αγιαξ, το 2013 με τη Σάλκε) και πλέον καλείται να ξορκίσει την κατάρα των παρελθόντων ετών. Γιατί σε όλες τις προηγούμενες περιπτώσεις (με τους Γερμανούς επίσης στη φάση των πλέι οφ) η λάβα της Τούμπας δεν αρκούσε για την πρόκριση…

Αρκούσε πάντως χθες για τον Δικέφαλο η εμφάνιση του Αμρ Ουάρντα έστω και ως αλλαγή. Ο Αιγύπτιος ισοφάρισε στο 76′ με το αριστερό παίρνοντας το ριμπάουντ, μετά την κεφαλιά του Βαρέλα στο δοκάρι, ύστερα από εκτέλεση φάουλ του Πέλκα.

Το εντυπωσιακό της ιστορίας είναι πως και το προηγούμενο γκολ του ΠΑΟΚ στο ίδιο γήπεδο επιτεύχθηκε επίσης από Αιγύπτιο. Μάλιστα, ο Αμπντέλ Σάμπρι που έδρασε τη σεζόν 1999-00 στη νίκη 1-2 στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ (εν τέλει το ζευγάρι έλυσε τις διαφορές του στα πέναλτι με χαμένη την ελληνική ομάδα) μεταγράφηκε λίγους μήνες μετά στην Μπενφίκα!

Σε ό,τι αφορά τον Ουάρντα εμφανιζόταν ως επικρατέστερος για να καλύψει το κενό του λαβωμένου Ελ Καντουρί στο 4-2-3-1 του ΠΑΟΚ, όμως ο Ραζβάν Λουτσέσκου επιστράτευσε εν τέλει τον Βραζιλιάνο Λέο Ζαμπά ως αριστερό winger. Οι υπόλοιποι αποτελούσαν εκ των προτέρων σταθερές. Τερματοφύλακας ο Πασχαλάκης, δεξί μπακ ο Μάτος, Βαρέλα, Κρέσπο στόπερ, Βιεϊρίνια αριστερό μπακ, Κάνιας, Μαουρίσιο αμυντικοί μέσοι, Λημνιός δεξί winger, Πέλκας 10άρι και σέντερ φορ ο Πρίγιοβιτς.

Σε δοκιμασμένη συνταγή κατέφυγε και ο Ρούι Βιτόρια. Απλώς ανέκυψε το πρόβλημα τελευταίας στιγμής (ενοχλήσεις) με το δεξί winger Σάλβιο και επέλεξε αντ’ αυτού τον Ζίβκοβιτς (έπαιξε με ανάποδο πόδι, καθ’ ότι αριστεροπόδαρος). Από κει και πέρα ο τέως Πράσινος Οδυσσέας Βλαχοδήμος ήταν ξανά βασικός τερματοφύλακας, την απαράλλαχτη τετράδα στην άμυνα συνέθεσαν από δεξιά προς αριστερά οι Αντρέ Αλμέιδα (παρότι εμφανιζόταν ως αμφίβολος), Ρούμπεν Ντίας, Ζαρντέλ, Γκριμάλδο, καθαρός κόφτης ο άλλοτε παίκτης του Ολυμπιακού Λιούμπομιρ Φέισα, μπροστά του οι Πίζι και Ζέντσον Φερνάντες, αριστερά ο Σέρβι και στην κορυφή της επίθεσης ο Φακούντο Φερέιρα.

Οι «δαίμονες» Πίζι, Ζέντσον

Στο πρώτο 20λεπτο της αναμέτρησης το Ντα Λουζ δεν ήταν και τόσο… κατηφορικό. Ο ΠΑΟΚ κατάφερε να πιέσει ψηλά την Μπενφίκα, να κρατήσει και να κουβαλήσει μπάλα με τον Πέλκα και να επιχειρήσει τελικές προσπάθειες.

Οσο περνούσε όμως η ώρα έβρισκαν τα πατήματα τους οι «δαίμονες» Πίζι και Ζέντσον Φερνάντες που εμφανίζονταν παντού. Ειδικά ο Πίζι οργίασε στον αγωνιστικό χώρο καταγράφοντας τέσσερις τελικές από το 23′ έως και τα 29′ (στο 27′ το σκαφτό του σουτ σταμάτησε στο δοκάρι) πέρα από το δημιουργικό του παιχνίδι.

Εν τέλει η παρουσία του επιβραβεύτηκε με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι στο 45+1′.

Αμφισβητούμενο πέναλτι

Ενα πέναλτι (με υπόδειξη του σέρβου διαιτητή Μίλοραντ Μάζιτς) που αμφισβήτησε ο ΠΑΟΚ θεωρώντας ότι η επαφή του Ζέντσον Φερνάντες με τον Μαουρίτσιο δεν δικαιολογούσε την πτώση του 19χρονου παίκτη της Μπενφίκα, ο οποίος δεν κατάφερε να επιχειρήσει σουτ (με τον παίκτη του Δικεφάλου κολλημένο πίσω του), μετά το γύρισμα του Γκριμάλδο από αριστερά.

Η ανωτερότητα της Μπενφίκα πάντως αποτυπώθηκε από τη στατιστική στο πρώτο μέρος. Υπεροχή σε κατοχή (62% – 38%),  τελικές (9-5, με τον Δικέφαλο όμως να μη βρίσκει εστία), πάσες (373 – 186), χιλιόμετρα (57,3 – 54,2). Μάλιστα, στις μεταβιβάσεις ο ΠΑΟΚ περιορίστηκε σε ποσοστό 71% (132 ολοκληρωμένες σε 186 προσπάθειες), γεγονός που μαρτυρά ότι από ένα σημείο και μετά απώλεσε την ηρεμία του.

 Στην επανάληψη η Μπενφίκα ξεκίνησε με την κεκτημένη ταχύτητα του πρώτου ημιχρόνου. Μπήκε μάλιστα στην εξίσωση και  φορ Φερέιρα απειλώντας τον Πασχαλάκη. Οι Πίζι, Φερνάντες συνέχισαν το βιολί τους, ο αριστερός μπακ Γριμάλδο εξακολουθούσε να θυμίζει winger και ο τερματοφύλακας του ΠΑΟΚ χρειάστηκε να επέμβει αρκετές φορές.

Ο ΠΑΟΚ όμως ανέβηκε στο τελευταίο 25λεπτο και πέτυχε το στόχο του. Αφού προειδοποίησε με Ουάρντα και Ζαμπά σημείωσε το γκολ της ισοφάρισης στο 76′. Σε ένα διάστημα που είχαν αρχίσει και τα ανεβάσματα του Μάτος.

Στο φινάλε χρειάστηκαν οι επεμβάσεις του σταθερότατου Πασχαλάκη για να διαφυλαχτεί το τελικό 1-1.

Πλεονέκτημα για την Αϊντχόφεν

Προβάδισμα για την πρόκριση στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ απέκτησε η Αϊντχόφεν μετά την πρώτη ευρωπαϊκή της νίκη ύστερα από σχεδόν τρία χρόνια, με 3-2 επί της ΜΠΑΤΕ, εκτός έδρας. Ισόπαλο χωρίς τέρματα έληξε το δεύτερο χθεσινό ματς των πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ ανάμεσα στον Ερυθρό Αστέρα και τη Ζάλτσμπουργκ.