Ροζ οι τοίχοι των αποδυτηρίων; Η Νόριτς, η οποία αγωνίζεται στην αγγλική Τσάμπιονσιπ, έβαψε ροζ τα αποδυτήρια της φιλοξενούμενης ομάδας. Η πιθανή αιτία; Το συγκεκριμένο χρώμα υποτίθεται ότι μειώνει τα επίπεδα τεστοστερόνης και ηρεμεί τους ανθρώπους.

Κάποιες μελέτες υποστηρίζουν πως η επίδραση του χρώματος μειώνει τα επίπεδα της ανδρικής ορμόνης και για τον λόγο αυτόν βάφονται ροζ οι τοίχοι πολλών φυλακών.

Οπως εξηγεί ο καθηγητής Αθλητικής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Σάφολκ, Αλεξάντερ Λατίνιακ, αν το ροζ έχει αυτή την επίδραση είναι «γιατί συνδέεται με τις εμπειρίες των παιδικών μας χρόνων».

«Και αν είναι αλήθεια πως μειώνει τα επίπεδα τεστοστερόνης, τότε ο προπονητής θα πρέπει να ξέρει ακριβώς πώς να χρησιμοποιήσει αυτό το πλεονέκτημα».

Επισήμως η Νόριτς δεν έχει ανακοινώσει κάτι σχετικό με το θέμα.

Η προϊστορία

Η ιδέα πάντως δεν είναι νέα. Ο μυθικός προπονητής του αμερικανικού φούτμπολ Χέιντεν Φράι είχε εφαρμόσει το ίδιο μέτρο στην ομάδα του στο Πανεπιστήμιο της Αϊόβα, την οποία κοουτσάρισε από το 1979 μέχρι το 1998.

Με πτυχία στην ψυχολογία, το πρώτο που ζήτησε ο Φράι όταν ανέλαβε την ομάδα ήταν να βαφτούν τα αποδυτήρια των φιλοξενουμένων στο χρώμα του ροζ για να είναι λιγότεροι επιθετικοί.

Δεν έχει εξακριβωθεί κατά πόσο επηρέασε τελικά το ροζ την απόδοση των αθλητών στον αγωνιστικό χώρο. Εχουν ωστόσο ειπωθεί πολλές ιστορίες γύρω από το συγκεκριμένο θέμα.

Η πιο γνωστή απ’ αυτές λέει πως ο προπονητής του Μίσιγκαν Μπο Σέμπεχλερ έστειλε τους βοηθούς του να καλύψουν τους ροζ τοίχους με λευκό χαρτί το προηγούμενο βράδυ του αγώνα, για να μην έχει επίδραση το χρώμα στην επιθετικότητα των παικτών του.

Σε κοντράστ της πρωτοβουλίας της να βάψει τα αποδυτήρια των φιλοξενουμένων σε ροζ χρώμα, η Νόριτς έβαψε τα δικά της αποδυτήρια λευκά καλύπτοντας τους τοίχους με φράσεις που δίνουν κίνητρο.

Στο τελευταίο εντός έδρας παιχνίδι της η Νόριτς νίκησε με 3-1 τη Στίβενεϊτζ, αλλά στο προηγούμενο ματς είχε ηττηθεί με 4-3 από τη Γουέστ Μπρομ.