Μπορεί στο Μαξίμου να φρονούν ότι έχουν αλλάξει πια την ατζέντα, επειδή ξημέρωσε χθες η 21η Αυγούστου, στην Πειραιώς πάλι νομίζω είναι αποφασισμένοι να διατηρήσουν στην επικαιρότητα το θέμα των φονικών πυρκαγιών στην Ανατολική Αττική και της ολιγωρίας του κρατικού μηχανισμού σε αυτές. Το λέω γιατί χθες, ανήμερα της εξόδου από τα Μνημόνια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τη συντονιστική επιτροπή κατοίκων από το Μάτι και τον Νέο Βουτζά.

Τι του είπαν οι κάτοικοι

Οπως ενημερώθηκα αρμοδίως, του περιέγραψαν μια ζοφερή κατάσταση. Του μίλησαν για «έλλειψη οποιασδήποτε υπεύθυνης ενημέρωσης σχετικά με το πότε θα μπορούν να επιστρέψουν σε ένα ασφαλές υγειονομικά περιβάλλον, καθαρό από αμίαντο και διοξίνες». Του είπαν ότι είναι πολύ ανήσυχοι για την αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής τους. Και ζήτησαν να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την καταβολή των αποζημιώσεων, αλλά και για τις κατεδαφίσεις των σπιτιών που δεν κατοικούνται. Ο Μητσοτάκης τους υποσχέθηκε ότι θα στηρίξει τις ειλημμένες αποφάσεις για τους πυρόπληκτους και θα κάνει «ό,τι περνά από το χέρι του» για την επιτάχυνση της υλοποίησής τους. «Οι πληγείσες περιοχές θα ξαναχτιστούν, καλύτερες από πριν», μου μετέφεραν ότι τους διαβεβαίωσε, «και οι πολεοδομικές παρεμβάσεις που χρειάζονται θα γίνουν. Είμαστε αποφασισμένοι και θέλουμε και τη δική σας συνδρομή».

Βίντεο για τη «ζημιά του ΣΥΡΙΖΑ στη χώρα»

Πάντως, αν η παραπάνω μητσοτακική ατάκα περί στήριξης των ειλημμένων αποφάσεων για τους πυρόπληκτους σας φαίνεται πολύ συναινετική, να σας προλάβω και να σας ενημερώσω ότι προέκυψε καθαρά λόγω αντικειμένου. Κατά τα λοιπά, η αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ με την οικονομία είναι αντιπολιτευτικές μπίζνες ας γιούζουαλ. Εξού και η ΝΔ έβγαλε και βίντεο με τίτλο «η ζημιά του ΣΥΡΙΖΑ στη χώρα». Με μουσικό χαλί που υποσυνείδητα σου δημιουργεί άγχος παρουσιάζουν σε μαύρο φόντο με infographics μια σειρά από νούμερα – με βάση στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ – που δείχνουν τι έχασε η χώρα την τριετία 2015-2018. Για παράδειγμα, λένε πως τα 34 δισ. ευρώ που έχασε σε ανάπτυξη ισοδυναμούν με 8.220 ευρώ χαμένα για κάθε νοικοκυριό ή με 10 χρόνια ΕΝΦΙΑ ή 380 νέα νοσοκομεία ή με 4.000 νέα σχολεία.

Ο Γαβρόγλου και το νέο εξεταστικό του σύστημα

Την επόμενη Δευτέρα, 27 του μήνα, μία ή δύο ημέρες πριν από την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ, μαθαίνω ότι έχει προγραμματίσει να δώσει στη δημοσιότητα (εφόσον πάντα παραμείνει στο σημερινό υπουργικό του πόστο) ο Κώστας Γαβρόγλου το νέο εξεταστικό σύστημα. Με το δεδομένο, βέβαια, ότι ήδη έχουν δοθεί από το υπουργείο Παιδείας δύο πρόχειρα σχεδιασμένες προτάσεις για το εξεταστικό (οι οποίες να θυμίσω αποσύρθηκαν τελικά ταχύτατα), μοιάζει με «χρυσή ευκαιρία» για τον Πρωθυπουργό η αντικατάσταση του νυν υπουργού Παιδείας, καθώς στην τρίτη προσπάθεια είναι γνωστό ότι καίγεσαι. Εγώ απλά λέω.

Τα προεδρικά τηλεφωνήματα

Μέσα στους λοιπούς κυβερνητικούς πανηγυρισμούς να προσθέσουμε κι εκείνους του Προκόπη Παυλόπουλου. Πώς πανηγύρισε ο Πρόεδρος την άφιξη στην Ιθάκη; Με τηλεφωνήματα. Κάλεσε τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και τον πρώην γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ για να τους ευχαριστήσει θερμά, λέει, «εκ μέρους του ελληνικού λαού και όλων των φιλευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων, για την ειλικρινή συμπαράστασή τους στη χώρα μας καθ’ όλη τη διάρκεια της τόσο επώδυνης μνημονιακής περιόδου καθώς και για την καθοριστική συμβολή τους, ιδίως το κρίσιμο καλοκαίρι του 2015, προς την κατεύθυνση της παραμονής της Ελλάδας στην ΕΕ και στην ευρωζώνη». Θα το έβρισκα πιο ειλικρινές να τηλεφωνήσει στη Μέρκελ και να την ευχαριστήσει που τότε νουθέτησε – για να το πω ευγενικά – τον Αλέξη.