Τα γεγονότα είναι ξεροκέφαλα, έλεγε ο Φρανσουά Μιτεράν. Δεν αποκρύπτονται ούτε ακυρώνονται. Πολύ περισσότερο, όταν συνδέονται με ανομολόγητες πράξεις και βιωματικές ενοχές. Ως εκ τούτου, η κυρία Δούρου οφείλει να δώσει σαφείς και καθαρές απαντήσεις στα ερωτήματα:

n Υπήρξε ή όχι συνεργάτιδα του κυρίου Ακη Τσοχατζόπουλου, στο πλαίσιο του Ιδρύματος Αμυντικών Μελετών και Ερευνών, που ο ίδιος είχε συγκροτήσει ως υπουργός Αμυνας;

n Ποιο ήταν το ακριβές αντικείμενο της συνεργασίας τους;

n Ποια ήταν η αμοιβή για τις υπηρεσίες που προσέφερε;

Η άρνησή της να απαντήσει σ’ αυτά τα συγκεκριμένα ερωτήματα την εκθέτει ανεπανόρθωτα. Το κυριότερο, θέτει καίρια ζητήματα για την αξιοπιστία και το ήθος της.

Η σιωπή της είναι αποκαλυπτική είτε αφορά τις ανάρμοστες σχέσεις που είχε στον προγενέστερο πολιτικό της βίο είτε τις τρομακτικές ευθύνες της στην ανείπωτη τραγωδία στο Μάτι.

Οταν δε, θέλει να επιβάλει καθεστώς σιωπής και στους επικριτές της, το μόνο που μας θυμίζει είναι η σχέση της με τον «Τσαβισμό». Μπορεί αν θέλει να κρατήσει ζωντανό τον θαυμασμό της για τον λαϊκιστή, αυταρχικό αλλά και δικτάτορα Τσάβες, όμως, σε καμιά περίπτωση δεν θα μας κάνει να σιωπήσουμε.

Οι απειλές της δεν μας πτοούν. Την αλήθεια επιζητούμε. Αν αυτή ενοχλεί, τότε η κυρία Δούρου θα πρέπει να δώσει συγκεκριμένες εξηγήσεις.

Βέβαια, εκτός από φόβο, η περιφερειάρχης Αττικής επιδεικνύει και ένα πρωτοφανές θράσος, εγκαλώντας εμένα για την κομματική μου πορεία. Ηθελημένα ξεχνά την επαγγελματική και επιστημονική μου διαδρομή. Ως γιατρός μπήκα στην πολιτική και συνεχίζω μέχρι σήμερα που έχω την ιδιότητα του καθηγητή πανεπιστημίου.

Αντί, λοιπόν, η κυρία Δούρου να προσπαθεί να μας πείσει ότι έχει κολλήσει ένσημα εργαζόμενη στον ιδιωτικό τομέα, ας απαντήσει προηγουμένως στα ερωτήματα που έχουμε θέσει. Ας μιλήσει για την «ταμπακιέρα».

Με υπεκφυγές, στρουθοκαμηλισμούς και «κοκορομαχίες» το μόνο που επιτυγχάνει είναι να επιτείνει την αναξιοπιστία και την αφερεγγυότητά της.

Με την εκκωφαντική σιωπή της, η κυρία Δούρου μάς θυμίζει τη γνωστή ρήση «εδοξάσθη κρυπτόμενος και κατεποντίσθη εμφανιζόμενος».

Ο Λεωνίδας Γρηγοράκος είναι βουλευτής Λακωνίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και καθηγητής ΕΚΠΑ