«Σε συνέχεια της επίσκεψης της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδίας Κονιόρδου στο Λονδίνο, στο πλαίσιο της οποίας συναντήθηκε με τον ομόλογό της και έθεσε στη βρετανική πλευρά το ζήτημα της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα, και δεδομένου ότι η διευθέτηση της μακροχρόνιας αυτής εκκρεμότητας αποτελεί κυρίαρχη προτεραιότητα του υπουργείου Πολιτισμού και της κυβέρνησης, η υπουργός απέστειλε επιστολή προς τον βρετανό ομόλογό της ζητώντας και επίσημα την επανεκκίνηση του διαλόγου για το κρίσιμο ζήτημα της επανένωσης των Γλυπτών του μνημείου αυτού της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς».

Η ενημέρωση από το υπουργείο Πολιτισμού αντιστοιχεί σε μια μάλλον εθιμοτυπική πρωτοβουλία της υπουργού παρά κρύβει «ζυμώσεις» ή κάποιο άλλο πρακτικό αντίκρισμα. Συνδέεται μάλιστα με το αφήγημα και τη φημολογία για τον ανασχηματισμό ως μία από τις κινήσεις του Πρωθυπουργού να κερδίσει πολιτικό χρόνο. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η ενέργεια της υπουργού να δηλώσει «παρούσα». Εξού και το ύφος του υπερεπείγοντος που προσέδωσε στη «νέα» (εντός πολλών εισαγωγικών) πρωτοβουλία: «Σημειώνεται ότι η υπουργός στην επιστολή της προβάλλει την αναγκαιότητα εντατικοποίησης του διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών, με έμφαση στις πολιτιστικές και ηθικές διαστάσεις του ζητήματος, σύμφωνα και με την πρόσφατη σύσταση της αρμόδιας για το θέμα Διακυβερνητικής Επιτροπής της UNESCO (ICPRCP). Περαιτέρω, προσκαλεί τη βρετανική πλευρά σε συνάντηση στην Ελλάδα για τον σκοπό αυτόν».

Ολα αυτά ύστερα από τις πρόσφατες αντιδράσεις που προκάλεσε η εκ μέρους της – λεκτική – υποβάθμιση του περιστατικού στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, κατά το οποίο δύο γυναίκες στη διάρκεια περιήγησής τους ράντιζαν εκθέματα, τοίχους και πατώματα με baby oil αναμεμειγμένο με παραφίνη. «Δεν θα το έλεγα ακριβώς βανδαλισμό, ίσως είναι υπερβολική αυτή η έκταση. Θεωρούμε ότι ήταν κάποιες κυρίες οι οποίες άπλωναν κάποιο λάδι. Το αξιοπερίεργο ήταν ότι δεν έγινε αντιληπτό και αυτό ερευνούμε, πώς έγινε και δεν έγινε αντιληπτό» δήλωσε η ίδια, καλεσμένη τηλεοπτικής εκπομπής.

Εντύπωση πάντως είχε προκαλέσει και η προηγούμενη φορά που δηλώσεις της Λυδίας Κονιόρδου είχαν συνδεθεί με τη διεκδίκηση των Γλυπτών του Παρθενώνα. Τον Σεπτέμβριο του 2017, σε δημοσίευμα των «Times» του Λονδίνου, η Λυδία Κονιόρδου φερόταν να δηλώνει ότι «Η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να ξεπεράσει το αδιέξοδο που προκαλείται από τη συνεχή άρνηση της βρετανικής κυβέρνησης να επιστρέψει τα Γλυπτά του Παρθενώνα στη χώρα καταγωγής τους. Χρησιμοποιούμε ταυτόχρονα διπλωματικά μέσα και εναλλακτικά μέσα… χωρίς να αποκλείεται η χρήση δικαστικών μέσων». Το υπουργείο αναγκάστηκε τότε να δημοσιοποιήσει την απάντησή του: «Η παραποίηση των δηλώσεων της υπουργού Πολιτισμού ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα και η παρουσίαση του όλου θέματος με τρόπο που να δείχνει, παραπλανητικά, την επιλογή της δικαστικής οδού ως ειλημμένης απόφασης, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα». Ως γνωστόν, η απόρριψη της νομικής οδού είχε αποφασιστεί ήδη επί υπουργίας Νίκου Ξυδάκη.