Η σκηνογραφία του τσιπρικού μονόπρακτου διέφερε από το διάγγελμα της εισόδου της χώρας στα μνημόνια. Ο πρωταγωνιστής δεν μιλούσε από την καρδιά του νησιού – όπως ο Γιώργος Παπανδρέου στο Καστελλόριζο οκτώ χρόνια πριν -, αλλά από έναν βράχο, με φόντο στο βάθος το λιμάνι της Ιθάκης. Σαν να υπονοεί πως ακόμη δεν έφτασε στη στεριά, απλώς τη βλέπει από κοντά. Θα μπορούσε, δηλαδή, το χθεσινό διάγγελμα να έχει, σκηνοθετικά μιλώντας, και ένα κρυμμένο μήνυμα διαφορετικό από εκείνο που αποπειράθηκε να πλασάρει το Μαξίμου. Θα μπορούσε, μια και το κλίμα στο μικρό νησί του Ιονίου δεν ήταν τόσο πανηγυρικό όσο θα επιθυμούσαν στην κυβέρνηση.

Οι καμπάνες, ας πούμε, χτυπούσαν πένθιμα την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας γύριζε το βίντεο με το οποίο απευθυνόταν στο πανελλήνιο. Υστερα από εντολή του παπα-Θεοδόση, του ιερέα του νησιού. Και σε ένα αρκετά κεντρικό σημείο στο λιμάνι, κάποιοι είχαν κρεμάσει ένα μαύρο πανό, που έγραφε με λευκά γράμματα «Η ανάπτυξή σας βρωμάει εκμετάλλευση. Τις Ιθάκες δεν τις βρίσκεις. Τις χτίζεις».

ΣΕ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΚΛΟΙΟ. Η σκηνοθεσία της παράστασης είχε ξεκινήσει ήδη από την Αθήνα. Ο Αλέξης Τσίπρας έφτασε στο νησί με ελικόπτερο στις δέκα το πρωί, συνοδευόμενος από την Περιστέρα Μπαζιάνα. Η τοποθεσία που ανέβηκε για να μαγνητοσκοπηθεί το διάγγελμα ήταν ένα αλώνι στο Κάστρο, ένα σημείο μακριά από τον κεντρικό δρόμο, το οποίο μάλιστα αποκλείστηκε από αστυνομικές δυνάμεις ώστε να μη διακοπεί με κανέναν τρόπο το γύρισμα. Μετά όμως, «λόγω της ημέρας», έκανε και την επιβεβλημένη βόλτα ανάμεσα στον «λαό», αφού συσκέφθηκε στο δημαρχείο. Ή όπως το έθεσε και ο ίδιος σε μια από τις συχνές «παρεμβάσεις» του στη γραμματική – σπάζοντας και επισήμως το εμπάργκο της κυβέρνησής του στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι -, έκανε «τις πρώτες του μεταμνημονιακές περιπάτους». Ως, ομολογουμένως, είθισται σε τέτοιες περιπτώσεις, τα σκηνικά της αγάπης εναλλάσσονταν με εκείνα της αποδοκιμασίας.

ΟΙ «ΑΥΘΟΡΜΗΤΕΣ» ΕΠΕΥΦΗΜΙΕΣ. Με το που βγήκε από το δημαρχείο ο Πρωθυπουργός, όσοι είχαν μαζευτεί εκεί ξέσπασαν σε χειροκροτήματα και η φωνή ενός άνδρα ακουγόταν να επαναλαμβάνει σχεδόν μονότονα «Προχώρα, Αλέξη. Προχώρα, προχώρα, προχώρα, προχώρα», ενώ εκείνος άρχισε να μοιράζει αγκαλιές, χειραψίες, χάι φάιβς και φιλιά στους παρισταμένους. Μια μεσήλικη κυρία τον αγκάλιασε σφιχτά συμβουλεύοντάς τον να προσέχει «τους φτωχούς και τους συνταξιούχους» γιατί μόνο έτσι «θα ‘σαι χρόνια πρωθυπουργός». Το λουτρό στους συγκεντρωμένους συνεχίστηκε περί το πεντάλεπτο, με τον Πρωθυπουργό να ακούει επευφημίες του τύπου «Μπράβο, Αλέξη» και ευχές σαν το «λεβέντη μας, λεβέντη μας, να ‘σαι γερός». Ο ενθουσιασμός ήταν δυσανάλογος του μεγέθους των παρευρισκομένων, αλλά αν έπρεπε να ενσαρκωθεί σε ένα πρόσωπο αυτό θα ήταν της γηραιάς γκρούπι που προσπαθούσε για αρκετά δευτερόλεπτα να τον φωτογραφίσει με το κινητό της τηλέφωνο. Μέχρι που τα μέλη της πρωθυπουργικής φρουράς τής είπαν το τρίτο κατά σειρά «φτάνει, κυρία».

«ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟΣ». Ηταν σίγουρα μια βόλτα που θύμισε στον Τσίπρα το προμνημονιακό του παρελθόν. Τι κι αν το πλήθος που συνεπήρε χθες δεν είχε καμία σχέση – αριθμητικά μιλώντας – με τις ένδοξες εποχές που μιλούσε για νταούλια, βροντοφώναζε «go back, κυρία Μέρκελ» ή δονούσε την ευρύτερη περιοχή της πλατείας Συντάγματος εκείνη την Παρασκευή πριν από το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου του 2015; Ο περίπατος είχε, πάντως, και στοιχεία από το παρόν του, αφού δεν έλειψαν και οι ντόπιοι που του φώναζαν «ανεπιθύμητος».

Παρεμπιπτόντως, οι πιο πονηρεμένοι θύμιζαν χθες και τα εκλογικά αποτελέσματα του Σεπτεμβρίου του 2015 στον Δήμο Ιθάκης. Στην ανάλυσή τους το νησί του Οδυσσέα δεν επελέγη μόνο επειδή κουβαλά τους συμβολισμούς της επιστροφής στην κανονικότητα που ήθελε να εκπέμψει το πρωθυπουργικό επιτελείο. Εκεί έλαβον στις τελευταίες εκλογές: ΣΥΡΙΖΑ 32,06%, ΝΔ 25,87%, ΠΑΣΟΚ 6,25%, Ποτάμι 3,04%, ΚΚΕ 14,33%, ΛΑΕ 4,01%, ΑΝΕΛ 2,37%, ΧΑ 5,1% και Ενωση Κεντρώων 3,6%. Με άλλα λόγια, τα σοκάκια της Ιθάκης των 1.692 ψηφοφόρων είχαν περισσότερες πιθανότητες να είναι Τσίπρας-friendly.