Η γαλάζια επικοινωνιακή αντεπίθεση στο κυβερνητικό αφήγημα της πολυπόθητης επιστροφής στην Ιθάκη της κανονικότητας ξεκίνησε από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Στην Πειραιώς, εξάλλου, είχαν αποφασίσει ότι στο χρονικό διάστημα μέχρι και τη ΔΕΘ όλα τα στελέχη του κόμματος θα προσπαθούν να εξηγήσουν στην κοινή γνώμη πως οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση έναντι των εταίρων για τη μεταμνημονιακή εποχή συνιστούν ένα τέταρτο μνημόνιο, καθώς και ότι η χώρα παραμένει σε οικονομική αβεβαιότητα. Αν κάτι αποφάσισαν μετά το τσιπρικό διάγγελμα, αυτό είναι να αναδείξουν την εμμονή του πολιτικού τους αντιπάλου στον διχαστικό λόγο.

«Ο,ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΜΕ ΤΙΣ ΦΩΤΙΕΣ». Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΝΔ – που λίγη ώρα μετά έκανε το δικό του αντιδιάγγελμα από την κομματική έδρα – ο Πρωθυπουργός δεν λέει απλά ψέματα, αλλά «σκηνοθετεί και πάλι ψεύτικα γεγονότα, όπως έκανε το βράδυ της 23ης Ιουλίου. Τότε που, σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση, ακούγαμε τις διαβεβαιώσεις των υπουργών του ότι όλα έβαιναν καλώς, ενώ την ίδια ώρα δεκάδες συνάνθρωποί μας καίγονταν στο Μάτι». Στην ανάγνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Αλέξης Τσίπρας «ό,τι έκανε με τις φωτιές, το επαναλαμβάνει σήμερα με την οικονομία». Η επιλογή του εν λόγω παραλληλισμού δεν είναι τυχαία. Οι νεοδημοκράτες θεωρούν ότι τονίζει επαρκώς την «ανεπάρκεια» της παρούσας κυβέρνησης. Οσο για τις πρωθυπουργικές αναφορές σε εκείνους που οδήγησαν τη χώρα στα μνημόνια ή για «τον κυνισμό και την περιφρόνηση μιας πολιτικής ελίτ η οποία νόμισε ότι η Ελλάδα είναι φέουδο και οι Ελληνες πειθήνιοι υπήκοοί της», στην αξιωματική αντιπολίτευση τις εκλαμβάνουν ως σαφή δείγματα του «εκνευρισμού» του κυβερνητικού στρατοπέδου.

ΤΑ ΣΚΛΗΡΑ ΜΕΤΡΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ. Το μήνυμα που θα αποπειραθούν εκείνοι να εκπέμψουν συνοψίζεται στην εξής πρόταση της μητσοτακικής on camera δήλωσης: «Ο συμβολισμός της Ιθάκης είναι ψεύτικος: Δεν φτάσαμε στο τέρμα της διαδρομής. Σήμερα τελειώνει η φτηνή χρηματοδότηση, αλλά συνεχίζονται τα σκληρά μέτρα και οι βαριές δεσμεύσεις που έχει υπογράψει ο κ. Τσίπρας. Ελεγε ότι θα σκίσει τα μνημόνια. Αντ’ αυτού, υπέγραψε ένα αχρείαστο τρίτο μνημόνιο που μας στοίχισε πάνω από 100 δισ.  Και τώρα αρχίζει το τέταρτο άτυπο μνημόνιο. Με λιτότητα διαρκείας. Νέες μειώσεις συντάξεων. Αυξήσεις φόρων και εισφορών. Εξοντωτικά πρωτογενή πλεονάσματα. Και πολύ αυστηρή επιτήρηση».