Περιχαρής, με καθαρό λευκό πουκάμισο και σε φόντο ειδυλλιακό, στο πανέμορφο νησί της Ιθάκης, ο Αλέξης Τσίπρας σαν άλλος Οδυσσέας αντιμετώπισε και νίκησε τους μνημονιακούς μνηστήρες.

Μάλιστα μας ενημέρωσε ότι η βόλτα που έκανε στα στενά του γραφικού, ολόλευκου νησιού ήταν ο πρώτος μεταμνημονιακός περίπατος. Γραφικοί συμβολισμοί, που όμως έχουν ελάχιστη σημασία όταν σκέφτεται κανείς τι συνέβη στην Ελλάδα τις προηγούμενες εβδομάδες.

Ο Πρωθυπουργός πραγματοποίησε, με όλες τις κάμερες σε ζωντανή μετάδοση, τη βόλτα που δεν είχε κάνει στο Μάτι, στον τόπο της εθνικής τραγωδίας. Εκεί όπου πήγε έπειτα από ημέρες, που επισκέφτηκε σαν κλέφτης τα καμένα και συνομίλησε με έναν πολίτη. Εκεί όπου χάθηκαν σχεδόν 100 ψυχές αλλά που ούτε ο Πρωθυπουργούς ούτε και κάποιος άλλος κυβερνητικός παράγοντας ζήτησε ποτέ συγγνώμη.

Τη μεταμνημιακή βόλτα που δεν έχει τολμήσει να κάνει ο Αλέξης Τσίπρας, στον τόπο της ανείπωτης τραγωδίας την έκαναν «ΤΑ ΝΕΑ». Γιατί δεν πρέπει κανείς να ξεχνά το έγκλημα που συνετελέσθη εκεί.

Την ώρα που ο Πρωθυπουργός έδινε το «ποιητικό σόου», εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από την καμένη Ανατολική Αττική, «ΤΑ ΝΕΑ» ήταν εκεί και κατέγραφαν τις αντιδράσεις του κόσμου.

Ηταν εκεί για να δουν τι έγινε ακριβώς έναν μήνα μετά την απόλυτη καταστροφή. Πήγαν να καταγράψουν, την ίδια ώρα που μιλούσε ο Πρωθυπουργός και ανακοίνωνε τη νέα εποχή, τι έκαναν οι κάτοικοι, πώς αντιμετώπιζαν το γεγονός, πώς έβλεπαν το μέλλον τους.

Από τη μια η πανέμορφη Ιθάκη παρόντος του Τσίπρα, από την άλλη το μαύρο τοπίο στο Μάτι, απόντος του Πρωθυπουργού. Εκεί όπου κανείς δεν έχει τον χρόνο να απαγγείλει στίχους του Ομήρου ή του Καβάφη και του Σεφέρη.

 

Πόλεμος. «Στις 23 Ιουλίου μηδένισε ο χρόνος για εμάς. Ηταν σαν να έγινε πόλεμος, να καταστράφηκαν τα πάντα και να ξεκινάμε από την αρχή. Από εκείνη τη νύχτα δεν έχουμε να σκεφτούμε κάτι άλλο, να δούμε τηλεόραση, να ακούσουμε τον Τσίπρα ή οποιονδήποτε άλλον».

Αυτό τονίζει ο κ. Λάζαρος που έχει καφέ – ζαχαροπλαστείο στον κεντρικό δρόμο, πάνω από τον Ναυτικό Ομιλο. Ομως μας λέει, η επιχείρησή του κι ένα ακόμη μαγαζί δίπλα διαθέτουν ρεύμα. «Οι υπόλοιποι λειτουργούν με γεννήτρια, δεν υπάρχει ρεύμα σε όλο τον οικισμό. Το βράδυ που πέφτει ο ήλιος επικρατεί το απόλυτο σκοτάδι. Τρομάζει η ψυχή σου…».

Ο περίπατος, ενόσω ο Αλέξης Τσίπρας περπατούσε στα σοκάκια της Ιθάκης, συνεχίζεται στους άδειους δρόμους του Ματιού. Ο οικισμός είναι «νεκρός», όπως και την πρώτη ημέρα μετά την εθνική τραγωδία.

Το εντυπωσιακά τραγικό είναι ότι έναν μήνα μετά οι εικόνες δεν έχουν αλλάξει και πολύ. Εκατοντάδες σπίτια καμένα, παραμένουν κλειστά, κανείς δεν έχει έρθει να τα δει, οι ιδιοκτήτες τους τα έχουν εγκαταλείψει. Αυτοκίνητα καμένα βρίσκονται στα σοκάκια, παντού μπάζα στους δρόμους περιμένουν τα φορτηγά του δήμου για να απομακρυνθούν. «Σε εμάς γιατί δεν ήρθατε, κύριε Τσίπρα;» αναρωτιούνται οι κάτοικοι μεταξύ τους.

Η μόνη κινητικότητα αφορά τους πυροσβέστες που κάνουν καταγραφή, συνεργεία της ΔΕΗ και του ΟΤΕ, αστυνομικοί και ο Στρατός. Ελάχιστοι είναι οι κάτοικοι καθώς οι περισσότεροι έχουν μπλέξει στον δαίδαλο της γραφειοκρατίας. «Αντί να ασχολούμαστε με το πώς θα ξαναστήσουμε τη ζωή μας, όλη την ημέρα την περνάμε στα γραφεία για να καταθέτουμε αιτήσεις» λέει ο κ. Λάζαρος, ο οποίος επιβεβαιώνει ότι κανείς δεν έχει πάρει το πρώτο βοήθημα των 5.000 ευρώ, παρά τις κυβερνητικές δεσμεύσεις για άμεση εξυπηρέτηση.

«Δεν έχΩ στον ήλιο μοίρα». Ο Μιχάλης έχει έρθει από την Αλβανία πριν από 17 χρόνια. Εστησε ένα συνεργείο αυτοκινήτων, όπως μας λέει. «Εβαλα 12.000 ευρώ, ό,τι είχα και δεν είχα, μία εβδομάδα πριν από την πυρκαγιά. Κάηκαν τα πάντα, και το σπίτι μου και το συνεργείο. Κατάφερα να σώσω τον πατέρα μου κι άλλους δύο, όμως από τότε δεν έχω στον ήλιο μοίρα. Κοιμόμουν στο αυτοκίνητο, τώρα με φιλοξενούν συγγενείς, αλλά δεν μου έμεινε τίποτε» λέει. Ο Μιχάλης έκανε κι αυτός τα χαρτιά του για τα 5.000 ευρώ. «Δεν τα έχω πάρει ποτέ. Εχουν άλλοι προτεραιότητα φαίνεται» τονίζει και συνεχίζει: «Δεν έχει έρθει κανείς να μας βοηθήσει, όλα μόνοι μας τα κάνουμε. Και τώρα μας ζητούν 500 ευρώ ενοίκιο για ένα δυάρι στη Νέα Μάκρη ενώ τους λέμε ότι είμαστε πυρόπληκτοι».