Φτάνοντας στον τόπο της φρίκης, στο οικόπεδο του μαζικού θανάτου, επικρατεί η απόλυτη σιγή. Δεν έχει αλλάξει τίποτε από το μαύρο φόντο, μόνο κάποιοι γείτονες προσπαθούν να καθαρίσουν τις αυλές τους από τα καμένα δέντρα. Ιδια η εικόνα και στην Αργυρά Ακτή, αλλά και ένα πανό-μήνυμα: «Ούτε συγγνώμη, ούτε ντροπή, στις στάχτες φωνάζουν οι νεκροί».

Λίγα λουλούδια και κεριά στην παραλία, η τέντα του Στρατού να προσφέρει νερά, ελάχιστος ο κόσμος που κυκλοφορεί. «Η σεζόν χάθηκε οριστικά. Δεν πατάει άνθρωπος για να κάνει μπάνιο. Το Μάτι έσβησε» μας λένε.

Λίγα μέτρα από τη Λεωφόρο Μαραθώνος υπάρχει η μοναδική κινητικότητα. Συνεργείο με μπουλντόζες κάνει μια ακόμα κατεδάφιση νόμιμου σπιτιού που καταστράφηκε ολοσχερώς.

Στην οδό Στεφάνου 19 έχει μαζευτεί η οικογένεια που είδε το σπίτι της να χάνεται σε λίγα λεπτά. «Σωθήκαμε την τελευταία στιγμή. Τρέξαμε, φύγαμε από τα στενάκια προς τη Νέα Μάκρη και γλιτώσαμε. Αλλά το σπίτι δεν υπάρχει πια» λέει η ιδιοκτήτρια του σπιτιού που χθες ισοπεδώθηκε. «Το κρίμα στον λαιμό τους. Μας έλεγαν ότι καίγεται ο Νέος Βουτζάς και οι φλόγες είχαν φτάσει στην αυλή μας» τονίζει.

«Για τις κάμερες». Πάντως οι κατεδαφίσεις που έχουν γίνει δεν είναι πολλές. Τρεις-τέσσερις, λένε οι κάτοικοι στο Μάτι, και καταγγέλλουν επικοινωνιακό παιχνίδι. «Για να πάρουν οι κάμερες τις εργασίες και να φανεί ότι γίνεται δουλειά» τονίζουν. Η ανησυχία πλέον εστιάζεται στον χειμώνα. Οταν θα αρχίσουν οι πρώτες δυνατές βροχές, πώς θα αντέξει το Μάτι τις πλημμύρες.

Συναντάμε ένα συνεργείο που προέρχεται από τον Δασικό Συνεταιρισμό Στενής στην Εύβοια. Εχουν έρθει να βοηθήσουν κόβοντας και μεταφέροντας κορμούς δέντρων από τα οικόπεδα και τα ρέματα της περιοχής. «Πρέπει να προλάβουν να φτιάξουν κορμοδέματα και τα τοποθετήσουν στην περιοχή για να σταματήσουν το νερό που θα έρχεται από το βουνό. Αν δεν συμβεί αυτό, θα πνιγούν όσοι απομείνουν στο Μάτι» υπογραμμίζουν.