Η γραμμή άμυνας που, με ασύστολα ψεύδη, έστησε η κυβέρνηση από την πρώτη ημέρα της φονικής πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική – που έχει στοιχίσει τη ζωή σε 96 ανθρώπους – καταρρέει ολοκληρωτικά μέσα από τα πορίσματα των εμπειρογνωμόνων.

Εκτεθειμένος, μάλιστα, από την εικόνα που αναδεικνύεται για τα αίτια της τραγωδίας, αλλά και για την αδυναμία αποτελεσματικής ανταπόκρισης του κρατικού μηχανισμού, είναι και ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς απαρχή του κυβερνητικού αφηγήματος για το πώς εξελίχθηκαν τα πράγματα τη μαύρη εκείνη Δευτέρα αποτελεί η δήλωσή του, αργά το βράδυ της 23ης Ιουλίου, οπότε επιστρέφοντας εσπευσμένα αλλά εμφανώς ανενημέρωτος από τη Βοσνία έκανε λόγο για «ασύμμετρη απειλή», αφήνοντας να εννοηθεί ότι πίσω από τις φονικές πυρκαγιές είχε στηθεί σχέδιο αποσταθεροποίησης. Κι όμως, όπως φαίνεται, η «ασύμμετρη απειλή» ήταν η εγκληματική αμέλεια ενός 68χρονου ιδιώτη, ο οποίος έκαιγε ξερά χόρτα σπίτι του.

Στη σύσκεψη μάλιστα που στήθηκε – on camera – στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής, η οποία ξεκίνησε αργά το βράδυ, τηρήθηκε σιγή ιχθύος για την ύπαρξη νεκρών.

Καταρρίπτουν. Ωστόσο, οι δηλώσεις των συνδικαλιστών στον τομέα της υγείας έρχονται να καταρρίψουν τους ισχυρισμούς πως δεν γνώριζαν για θύματα την ώρα της σύσκεψης. Σύμφωνα με τον πρόεδρο των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ, στις 10.30 το βράδυ της Δευτέρας είχαν ήδη παραλάβει τους πρώτους νεκρούς ενώ βάσει της καταγγελίας της ΠΟΕΔΗΝ η διοίκηση του Σισμανόγλειου είχε λάβει εντολή να ετοιμάσει εκείνο το βράδυ «έναν ειδικό χώρο που διαθέτει (κοντέινερ με ψύξη) προκειμένου να υποδεχθεί νεκρούς (πάνω από δέκα) από τις φωτιές στο Μάτι».

Λίγες μέρες αργότερα, στην έκτακτη συνέντευξη Τύπου – παρωδία που στήθηκε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, παρουσία του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά, ο οποίος ως αθέατος συντονιστής καθόταν στην πρώτη σειρά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος μίλησε για τα ευρήματα των δορυφόρων. Σημειωτέον, ο Τζανακόπουλος είναι ο μόνος που έχει διασωθεί από τους συμμετέχοντες στο πάνελ – ο Τόσκας παραιτήθηκε με τη δεύτερη (αφού πρώτα δεν είχε «βρει το μεγάλο λάθος», ενώ οι αρχηγοί Αστυνομίας και Πυροσβεστικής, Σωτήρης Τερζούδης και Κώστας Τσουβάλας, καρατομήθηκαν. Τότε ήταν που ο Τόσκας, αναφερόμενος στη φωτιά στο Μάτι, έκανε λόγο για σοβαρά ίχνη και στοιχεία που δείχνουν εγκληματική ενέργεια, δηλαδή εμπρησμό.

«Κανένα σχέδιο». Ανακοίνωση για τα ψέματα της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τα αίτια της τραγωδίας εξέδωσε χθες η ΝΔ, κάνοντας αναφορά και σε οπτικό υλικό που «επιβεβαιώνει ότι δεν υπήρξε κανένα σχέδιο οργανωμένου εμπρησμού, όπως υποστήριξε στη διαβόητη συνέντευξη Τύπου ο κ. Τζανακόπουλος. Πόσο μάλλον αποσταθεροποίησης της Κυβέρνησης, όπως έχουν υπαινιχθεί Τσίπρας και Σκουρλέτης».

Με ανακοίνωσή του, ο εκπρόσωπος Τύπου του Ποταμιού Δημήτρης Τσιόδρας σημειώνει πως «υπουργοί έστησαν ολόκληρη παράσταση, στην οποία μιλούσαν για σχέδια εμπρησμού, για δορυφόρους και στοιχεία, προκειμένου να παραπλανήσουν τον ελληνικό λαό και να αποφύγουν να αναλάβουν τις τεράστιες ευθύνες τους για τον θάνατο 96 ανθρώπων». Στο μεταξύ, με αντιπροσωπεία της Επιτροπής Πυροπλήκτων Νέας Μάκρης – Μαραθώνα συναντήθηκε χθες ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης.

Τα μέλη της Επιτροπής των πυρόπληκτων επέδωσαν υπόμνημα με τα αιτήματά τους στον Πρόεδρο της Βουλής για την αντιμετώπιση των καταστρεπτικών συνεπειών της πυρκαγιάς ενώ από την πλευρά του ο Νίκος Βούτσης ενημέρωσε την αντιπροσωπεία για τα μέτρα που έχει ήδη λάβει η Βουλή για την ανακούφιση των πληγέντων.