Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν σταματά να κάνει αίσθηση είτε πρόκειται για πολιτικές του παρεμβάσεις είτε για παρεμβάσεις που αφορούν την οικονομία. Αυτή τη φορά συγκέντρωσε ξανά πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας αφού εκφράστηκε ουσιαστικά κατά της πολιτικής αύξησης των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed). Πρόκειται για δηλώσεις που εγείρουν ορισμένα ερωτήματα για την ανεξαρτησία της Fed στη χάραξη της νομισματικής πολιτικής.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters ο Τραμπ είπε ανοιχτά ότι δεν χαίρεται ιδιαίτερα με τις αυξήσεις επιτοκίων στις οποίες προχωρά ο Τζερόμ Πάουελ – ο οποίος σημειωτέον προτάθηκε από τον ίδιο για τη θέση αυτή. Επίσης ανέφερε ότι η Fed θα πρέπει να κάνει περισσότερα για να τονώσει την αμερικανική οικονομία. Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν πλήγμα στο δολάριο, το οποίο υποχώρησε έναντι του ευρώ. Ο Τραμπ έχει ταχθεί επανειλημμένα υπέρ ενός πιο ασθενούς δολαρίου επειδή με τον τρόπο αυτόν γίνονται πιο ανταγωνιστικά τα αμερικανικά προϊόντα που πωλούνται σε άλλες χώρες. Η ισοτιμία του ενιαίου νομίσματος αυξήθηκε χθες στα 1,1524 δολάρια.

Ο αμερικανός πρόεδρος είχε προκαλέσει ερωτήματα στις αγορές με τις δηλώσεις του αναφορικά με τα επιτόκια και τον Ιούλιο. Τότε είχε ασκήσει ξανά κριτική στην κεντρική τράπεζα επειδή προχωρά σε πιο περιοριστική νομισματική πολιτική. Οι απόψεις αυτές του Τραμπ περί νομισματικής πολιτικής και χαμηλών επιτοκίων δεν είναι νέες. Ο αμερικανός πρόεδρος είχε ασκήσει σχετική κριτική στη Fed και όσο αυτός ήταν υποψήφιος για την προεδρία. Τότε επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας ήταν η Τζάνετ Γέλεν, τη θητεία της οποίας δεν ανανέωσε ο Τραμπ όταν εξελέγη στον Λευκό Οίκο. Ηταν επί θητείας της Γέλεν που η κεντρική τράπεζα ξεκίνησε να κλείνει τη στρόφιγγα του πολύ φθηνού χρήματος λόγω αύξησης του πληθωρισμού και μείωσης της ανεργίας. Τώρα, ο Τραμπ φαίνεται ότι δεν διστάζει να τα βάλει και με τον Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος όταν ανέλαβε καθήκοντα είχε υποσχεθεί ότι θα ακολουθήσει την πολιτική του προκατόχου του, εάν το επιτρέψουν οι συνθήκες στην οικονομία.

«Διαπραγματευόμαστε πολύ δυνατά με άλλες χώρες. Θα νικήσουμε. Ομως αυτή την περίοδο θα έπρεπε να έχω λίγη βοήθεια από τη Fed» ήταν τα λόγια του Τραμπ στο Reuters. Η Fed έχει αυξήσει φέτος τα επιτόκια δύο φορές και έχει δώσει σήμα ότι αναμένεται να προχωρήσει μέσα στο 2018 σε μία ή ακόμα και σε δύο επιπλέον αυξήσεις. Η επόμενη αύξηση των επιτοκίων δανεισμού σε δολάρια αναμένεται να ανακοινωθεί τον Σεπτέμβριο.

Δεν παρέλειψε επίσης να επιτεθεί κατά της Κίνας αναφέροντας ότι η χώρα χειραγωγεί την ισοτιμία του γουάν. Στόχος της προσπάθειας αυτής της Κίνας, προσέθεσε ο Τραμπ, είναι να αντισταθμίσει το Πεκίνο τους πρόσθετους δασμούς που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ σε εισαγωγές κινεζικών προϊόντων.