Οι Αγγλοι το αποκαλούν «το σύνδρομο της τρίτης σεζόν». Πρόκειται για το συγκρουσιακό σύνδρομο που εμφανίζεται στο μεγαλύτερο κομμάτι της καριέρας του Ζοζέ Μουρίνιο στον τρίτο χρόνο συνεργασίας του με τις ομάδες.

Εμφανίστηκε στην πρώτη περίοδο στην Τσέλσι και φυσικά απολύθηκε. Εμφανίστηκε στη Ρεάλ Μαδρίτης προκαλώντας αφόρητη ένταση στο παλάτι της Βασίλισσας και φυσικά απολύθηκε. Εμφανίστηκε στη δεύτερη περίοδο στην Τσέλσι – και πάλι απολύθηκε.

Φέτος ο Μουρίνιο διανύει την τρίτη σεζόν ως προπονητής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και φυσικά πέφτουν βροχή τα στοιχήματα πως δύσκολα θα βγάλει τη χρονιά. «Βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση. Ως προπονητής πρέπει να πιέζεις τους παίκτες μέχρι ένα όριο. Αν το ξεπεράσεις αυτό το όριο, τότε δυο-τρεις παίκτες μπορούν να σε ωθήσουν εκτός ομάδας», σχολίασε ο πρώην προπονητής της Λίβερπουλ Γκρέιαμ Σούνες.

Μετά την ήττα από την Μπράιτον και ενώ έκανε δηλώσεις ο Μουρίνιο στην τηλεόραση, ο αντιπρόεδρος της Γιουνάιτεντ Εντ Γούντγουορντ κατέβηκε σαν τον κλέφτη στα αποδυτήρια, έμεινε πέντε λεπτά με τους παίκτες και έφυγε πριν τον δει ο Μουρίνιο. Το τι ειπώθηκε κανείς δεν γνωρίζει. Ο Γούντγουορντ αποτελεί κόκκινο πανί για τον Μουρίνιο, γιατί τον θεωρεί υπεύθυνο που δεν αποκτήθηκαν οι παίκτες που ζήτησε το καλοκαίρι.

Οσοι αγωνίζονται στη Γιουνάιτεντ έχουν υποστεί τρομερή φθορά στον ψυχολογικό τομέα από παλαιότερες συμπεριφορές και δημόσιες τοποθετήσεις του Μουρίνιο ώστε πλέον έχουν χάσει την αξιοπιστία τους. Οι οκτώ από τους ένδεκα παίκτες στο ματς με την Μπράιτον έπαιξαν τουλάχιστον μέχρι τα προημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Ωστόσο ο Σούνες δήλωσε πως δεν έχει ξαναδεί πιο μέτριους παίκτες να παίζουν στη Γιουνάιτεντ, ενώ η παλιά δόξα της ομάδας, ο Πολ Σκόουλς, παρατήρησε ότι απουσιάζουν οι ηγέτες, χαρακτηρίζοντας τον Πολ Πογκμπά ασυνεπή όσον αφορά την απόδοσή του. Ο Γάλλος παραδέχθηκε ότι η αγωνιστική συμπεριφορά του δεν ήταν σωστή. Ο Πογκμπά αποτελεί τον βασικό συγκρουσιακό πόλο του Μουρίνιο, με τις σχέσεις τους να βρίσκονται σε οριακό σημείο.

Ενας άλλος πρώην άσος της Γιουνάιτεντ, ο Λι Σαρπ, γνωρίζοντας ίσως για το σύνδρομο της τρίτης σεζόν του Μουρίνιο, προβλέπει ότι ο Πορτογάλος θα έχει απολυθεί μέχρι τα Χριστούγεννα. Ο Σαρπ παρατηρεί πως ο Μουρίνιο έχει χάσει τη γοητεία του, φαίνεται σκληρός, πολλές φορές μοιάζει να βαριέται, συγκρούεται με τους περισσότερους παίκτες του, ενώ έχει χάσει τον σεβασμό στα αποδυτήρια, κάτι που ουδέποτε συνέβη με τον Αλεξ Φέργκιουσον.