Μέχρι την Κυριακή το βράδυ, στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα στο σπίτι του Νόβακ Τζόκοβιτς, υπήρχαν 69 τρόπαια από τα μεγαλύτερα τουρνουά τένις. Ελειπε όμως ένα: αυτό του Σινσινάτι, ο μοναδικός κρίκος για να ολοκληρώσει την αλυσίδα με όλα τα τρόπαια στο επαγγελματικό τένις.

Είχε φτάσει πέντε φορές στον τελικό. Εχασε και στις πέντε, στις τρεις εκ των οποίων από τον Φέντερερ χωρίς να πάρει σετ. Το Σινσινάτι είχε μετατραπεί σε εφιάλτη, τον οποίον τελικά κατάφερε να διαλύσει σε 84 λεπτά έχοντας απέναντί του τον Φέντερερ.

Ο Τζόκερ νίκησε 6-4, 6-4 και έγινε ο πρώτος τενίστας στην ιστορία του αθλήματος που κατακτά όλα τα τρόπαια – Γκραν Σλαμ, Masters 1000, Masters και Ντέιβις Καπ.

«Είναι αναμφίβολα μία από τις πιο σημαντικές στιγμές της καριέρας μου», ήταν τα πρώτα λόγια του στη συνέντευξη Τύπου. «Το να κατακτήσεις κάτι τόσο σημαντικό, να γράψεις ιστορία στο άθλημα που αγαπάς, αποτελεί προνόμιο και τιμή για το οποίο θα είμαι περήφανος για το υπόλοιπο της ζωής μου».

Μπορεί ένα τουρνουά του Masters 1000 να μην έχει το πρεστίζ ενός Γκραν Σλαμ, ωστόσο τα εμπόδια είναι το ίδιο ψηλά. Εξι από τους αντιπάλους που απέκλεισε ο Τζόκοβιτς ανήκουν στο τοπ 33 του κόσμου και τρεις εξ αυτών, οι Ντιμιτρόφ, Ραόνικ και Τσίλιτς, έχουν φτάσει μέχρι το τοπ 3.

Ο Φέντερερ ήταν αήττητος στους επτά τελικούς που είχε συμμετάσχει, εκ των οποίων στους τρεις με αντίπαλο τον Σέρβο. Αυτή τη φορά όμως δεν ήταν ο γνωστός Φέντερερ, με το χαρακτηριστικό επιθετικό παιχνίδι του και τα λίγα λάθη του στις επιστροφές, κάτι που παρατήρησε και ο Τζόκοβιτς.

Ο Ελβετός, που πληροφορήθηκε το ιστορικό επίτευγμα μετά την επιτυχία του φίλου και αντιπάλου του στα κορτ, δεν θέλησε να μειώσει την αξία της νίκης του Τζόκοβιτς και είπε στους δημοσιογράφους: «Είναι σπουδαίος πρωταθλητής και αυτό πρέπει να βγει από τη συνέντευξη Τύπου. Οχι τα λάθη μου στις δεύτερες μπαλιές. Να επικεντρωθείτε στον παίκτη που έγραψε ιστορία». Κορυφαίος εντός και εκτός κορτ ο Φέντερερ.