Κατά το Μέγαρο Μαξίμου, η πολιτική αντιπαράθεση για τη μνημονιακή έξοδο είναι περίπου ανάλογη με την αμφισβήτηση από την παπική Εκκλησία του ηλιοκεντρικού συστήματος και της κίνησης της Γης γύρω από τον Ηλιο. Η σύγκρουση με την αντιπολίτευση, ωστόσο, μπορεί χθες να επικεντρώθηκε σε μια ανταλλαγή πυρών με στίχους του Καβάφη (λόγω των διαρροών που μετέφεραν στην Ιθάκη το σκηνικό του σημερινού πρωθυπουργικού διαγγέλματος) και ρήσεις του Γαλιλαίου στους ιεροεξεταστές («Κι όμως κινείται»), αλλά στο κυβερνητικό επιτελείο γνωρίζουν καλά ότι η τυπική έξοδος από το δανειακό πρόγραμμα δεν είναι αρκετή για να μεταβάλει το πολιτικό κλίμα και να οδηγήσει σε μια ανατροπή των δημοσκοπικών δεδομένων.

Οι εισηγήσεις που είχε δεχθεί ο Πρωθυπουργός προέβλεπαν όντως η περιπέτεια που ξεκίνησε το 2010 από το Καστελλόριζο να ολοκληρωθεί – και για επικοινωνιακούς λόγους – στην Ιθάκη. Με όχημα την ολοκλήρωση του προγράμματος, όμως, ο Αλέξης Τσίπρας δεν προσδοκά πλέον να εγκαινιάσει μια αντεπίθεση διαρκείας που θα διαμορφώσει ευνοϊκότερους όρους για τη κυβέρνηση, καθ’ οδόν προς τις κάλπες, αλλά πλέον να αποκαταστήσει τη ζημιά από τις φονικές πυρκαγιές και την εκατόμβη θυμάτων στο Μάτι. Κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν κρύβουν ότι προσδοκούσαν σήμερα η αφετηρία να ήταν διαφορετική.

ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ Η… ΕΛΠΙΔΑ. Μέσα από μια κλιμάκωση της σύγκρουσης με την αντιπολίτευση, πάντως, βασικό μέλημα του Πρωθυπουργού είναι να πείσει – αρχής γενομένης με το σημερινό διάγγελμα – ότι η έξοδος από τα μνημόνια είναι οριστική και οδηγεί τη χώρα σε μια νέα ανοδική πορεία. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο, άλλωστε, έχουν αρχίσει να ξεδιπλώνουν το θετικό αφήγημα της επιστροφής στην κανονικότητα ύστερα από οκτώ χρόνια σκληρής λιτότητας.

Η επαναφορά της ελπίδας για καλύτερες ημέρες σε μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος, παραμένει η κύρια επιδίωξη του Πρωθυπουργού και προς αυτή την κατεύθυνση έχει αρχίσει ήδη να κάνει τις κινήσεις του.

Σήμερα μαζί με τις ανακοινώσεις για το τέλος της επιτροπείας αναμένεται μιλήσει για επαναφορά της εθνικής κυριαρχίας και χειραφέτηση της χώρας από τους δανειστές.

ΥΠΟΣΧΕΣΕΩΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ. Την ίδια ώρα ο Πρωθυπουργός αλλά και τα κυβερνητικά στελέχη, αν και φροντίζουν να επισημαίνουν ότι ο δρόμος μπροστά δεν είναι εύκολος, σημειώνουν ότι τα δυσκολότερα πέρασαν και τώρα είναι η κυβέρνηση που θα αποφασίζει τις πολιτικές με τις οποίες θα επιτυγχάνει τους δημοσιονομικούς στόχους. «Ευκαιρία που πρέπει να αξιοποιήσουμε για να επουλώσουμε τις πληγές της κρίσης και τα τραύματα από τη μακροχρόνια λιτότητα» χαρακτήρισε («ΕφΣυν») το τέλος των μνημονίων ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ενώ καθημερινές είναι οι αναφορές για πολιτικές αποφάσεις που θα λάβει η κυβέρνηση προς τη σταδιακή αντικατάσταση της λιτότητας με μέτρα στήριξης και ανακούφισης. «Οταν έχεις πια πολιτική αυτονομία, τα πάντα είναι αναστρέψιμα, δεν υπάρχουν θέσφατα… αυτή τη στιγμή έχουμε αυτές τις δυνατότητες, όλα στην πολιτική είναι ανοιχτά, αποτέλεσμα διαπάλης» ανέφερε χαρακτηριστικά («Κόκκινο 105.5») ο Χριστόφορος Βερναρδάκης, προσθέτοντας ότι σε αυτό το πλαίσιο θα κινηθεί η κυβέρνηση από ‘δώ και πέρα. Ανοιξε δε τον δρόμο για την ακύρωση των μειώσεων στις συντάξεις, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «πολλές από αυτές τις δεσμεύσεις θα πρέπει – και πρέπει – να επαναδιαπραγματευτούν, και αυτό θα γίνει».

ΜΕ ΚΑΛΑΘΙ ΣΤΗ ΔΕΘ. Εκτός πάντως από την απόφαση να μην εφαρμόσουν τη μείωση στις συντάξεις που προνομοθέτησαν υπό την πίεση του ΔΝΤ για το 2019 και μετά, στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν ήδη αρχίσει και κοστολογούν τα μέτρα που θα μπουν στο καλάθι Τσίπρα για να τα παρουσιάσει ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ. Πληροφορίες θέλουν τον Πρωθυπουργό να είναι έτοιμος να εξαγγείλει παροχές και μειώσεις φόρων τέτοιες που κατά το κυβερνητικό επιτελείο θα μπορέσουν να αντιστρέψουν το αρνητικό κλίμα για την κυβέρνηση.