Χθες είχαμε πρεμιέρα της νέας πολιτικής σεζόν στα περισσότερα κόμματα. Στη ΝΔ ξεκίνησαν με πρωινό καφέ και στο Κίνημα Αλλαγής πρωινή προς μεσημεριανή σύσκεψη. Στην Πειραιώς, όπως μου είπε κατάσκοπός μου, μάλιστα ο πρωινός καφές άρχισε ως εξής: «Σας βλέπω πολύ ξεκούραστους. Ξέρω ότι είναι πάντα μια δύσκολη μέρα η μέρα της επιστροφής. Και ο μόνος τρόπος να ξεπεράσετε τις δυσκολίες της είναι με εντατική εργασιοθεραπεία». Δεν χρειάζεται, φαντάζομαι, να επισημάνω ότι τα παραπάνω είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομήγυρη των συνεργατών και στελεχών του κόμματος. Δεν έχει άδικο, αλλά, μεταξύ μας, δεν θα ήθελα να τον έχω εργοδότη.

Γαλάζιες περιοδείες

Για να καταλάβετε πόσο φορτσάτος έχει επιστρέψει από τις διακοπές του στο Ακρωτήρι ο Μητσοτάκης να σας πω παρεμπιπτόντως ότι έχει ήδη μια προγραμματισμένη για την Παρασκευή περιοδεία στη Ζάκυνθο. Ο τόπος επελέγη για να τονιστεί η έμφαση που δίνει το κόμμα στις μονοεδρικές περιφέρειες στις εκλογές που έρχονται. Λογικό, και οι επτά μονοεδρικές της χώρας παίζουν σημαντικό ρόλο στο να εξασφαλίσει το πρώτο κόμμα αυτοδυναμία. Μου λένε δε ότι θέλουν να τις πάρουν και τις επτά. Επίσης, πληροφορούμαι πως ο πρόεδρος της ΝΔ ίσως κάνει μια ακόμη μίνι περιοδεία στα Γρεβενά πριν από τη ΔΕΘ, όπου θα ανέβει 15 με 16 Σεπτεμβρίου.

Αυτοτρολάρονται

Μένω στην ίδια αυτή γαλάζια σύσκεψη για να σας πω ότι συνεχιζόταν την ώρα που κυκλοφόρησε η φήμη ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα πάει στην Ιθάκη για να κάνει το διάγγελμα για την έξοδο από τα Μνημόνια και, όπως ήταν αναμενόμενο, έγινε η σχετική πλάκα. Θα σας πω το πιο λάιτ που ειπώθηκε στην Πειραιώς για τη συγκεκριμένη επιλογή: «Οι συριζαίοι αυτοτρολάρονται».

Κόντρα Δούρου – Γρηγοράκου

Τι κι αν επισήμως το κόμμα της φλερτάρει το Κίνημα Αλλαγής; Ή, τέλος πάντων, για να ακριβολογούμε, ανταποκρίνεται στο επίμονο φλερτ των ευρωπαίων Σοσιαλιστών για να δημιουργήσει πρόβλημα στην Κεντροαριστερά και να ψαρέψει στη δική της δεξαμενή των ψηφοφόρων; Η Ρένα Δούρου πήρε τ’ όπλο της κι άρχισε να πυροβολεί τον βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Λεωνίδα Γρηγοράκο. Για να είμαι δίκαιος, ο τελευταίος το ξεκίνησε μιλώντας το πρωί στην τιβί. Είπε, λοιπόν, για την περιφερειάρχη Αττικής: «Απ’ όσο θυμάμαι, είχε δουλέψει μόνο στο γραφείο του Ακη Τσοχατζόπουλου». Κι αυτή του απάντησε με τρία tweets: «Ενημερώνω τον γνωστό για την κομματική του πορεία, βουλευτή Γρηγοράκο, ότι ουδέποτε υπήρξα επαγγελματικό στέλεχος κόμματος, ούτε προϊόν κάποιου κομματικού σωλήνα. Για χρόνια κόλλησα ένσημα δουλεύοντας στον ιδιωτικό τομέα, έμεινα άνεργη όπως τόσοι και τόσοι συνομήλικοί μου εξαιτίας των πολιτικών των κυβερνήσεων που μετείχε ή στήριζε το κόμμα του. Τέλος, για να του φρεσκάρω τη μνήμη, του θυμίζω ότι συνάδελφός του, γαλάζιος βουλευτής, πρώην υπουργός που είχε εκστομίσει παρεμφερή αβάσιμα ψεύδη σε βάρος μου τιμωρήθηκε δυο φορές οριστικά και αμετάκλητα από τη Δικαιοσύνη που αποκατέστησε την αλήθεια. Δεν γνώριζε; Ας το μάθει». Πού να πλησιάζουν κι οι κάλπες.

«Κι όμως γυρίζει»

Πώς απάντησε το Μαξίμου στον Καβάφη της ΝΔ; Με Γαλιλαίο. «Είναι πράγματι δύσκολο να αποδεχτεί σήμερα (ο Μητσοτάκης) την πραγματικότητα του τέλους των Μνημονίων, καθώς αποτελεί γι’ αυτόν την απόλυτα πολιτική ακύρωση. Γι’ αυτό και θα την αρνείται, όπως κάποτε οι εκπρόσωποι του παλιού καθεστώτος αρνήθηκαν ότι η γη γυρίζει. Eppur si muove». Οχι, για να μη λέτε ότι το επίπεδο της πολιτικής αντιπαράθεσης είναι επίπεδο.

Ανέστειλαν την άρση των ΜΟΕ

«Μετά τα τελευταία γεγονότα και την απελευθέρωση των δύο ελλήνων στρατιωτικών, με εντολή του υπουργού Εθνικής Αμυνας Πάνου Καμμένου και του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Ναύαρχου Ευάγγελου Αποστολάκη ΠΝ αποφασίστηκε η άρση της αναστολής των συζητήσεων για τον τομέα των Ενόπλων Δυνάμεων των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την Τουρκία». Η ανακοίνωση που παραθέτω αυτούσια, αναρτήθηκε χθες στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Πάλι καλά που δεν τιτίβισε ο Καμμένος ότι επειδή ανέστειλε στις 14 Αυγούστου τα ΜΟΕ τρόμαξε ο Ταγίπ μπέης κι απελευθερώθηκαν την ίδια μέρα οι δυο έλληνες στρατιωτικοί. Ικανό τον είχα.