Το βλέμμα στο Κίνημα Αλλαγής και τις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς στρέφουν σχεδόν ταυτόχρονα με την έξοδο από τα Μνημόνια ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ, σε ένα νέο πολιτικό και επικοινωνιακό παιχνίδι που τροφοδοτεί ένα πολεμικό σκηνικό με τη Χαριλάου Τρικούπη.

Με δεδομένο ότι πλέον η γραμμή αντιπαράθεσης Μνημόνιο – Αντιμνημόνιο δεν υφίσταται, το κυβερνών κόμμα – όπως είναι προφανές – επενδύει στην πολιτική πόλωση με διπλό στόχο:

Από τη μια να ηγεμονεύσει, όπως λένε από την Κουμουνδούρου, σε ένα σκηνικό διπολισμού από την Αριστερά μέχρι το Κέντρο και, από την άλλη, να δημιουργήσει προοδευτικό μέτωπο απέναντι στη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς θεωρεί – και δημοσίως το επαναλαμβάνει – ότι στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης (με αντιπρόεδρο τον Αδωνη Γεωργιάδη) αποτελούν μειοψηφία οι κεντροδεξιές φωνές.

Προς αυτή την κατεύθυνση καταβάλλονται προσπάθειες από τα κάτω για άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ (της βάσης του κόμματος) σε στελέχη προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ, αλλά και σε επίπεδο κορυφής, με δημόσιες προσκλήσεις συμπαράταξης προς την ηγεσία της Κεντροαριστεράς. Στην κατεύθυνση της συμπαράταξης των προοδευτικών δυνάμεων φαίνεται να «σπρώχνουν» και ευρωπαίοι σοσιαλδημοκράτες, όπως ο Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος με αφορμή το τέλος του Μνημονίου έκανε μια εξαιρετικά θετική δήλωση για τον Αλέξη Τσίπρα αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Τον εμπιστεύομαι τον Τσίπρα. Αν παραμείνει Πρωθυπουργός, θα το αποφασίσει ο ελληνικός λαός. Αλλά νομίζω ότι του αξίζει να του εμπιστευτεί κανείς το μέλλον της Ελλάδας. Το λέω βέβαια με την καρδιά μου να χτυπά για τους φίλους μου στο ΠΑΣΟΚ που επίσης πλήρωσαν βαρύ πολιτικό τίμημα σε αυτή τη χώρα».

Σε αυτός τους διαύλους και στην πίεση από την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία θα επενδύσει ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ πληροφορίες θέλουν τον Πρωθυπουργό να προχωρά στον επικείμενο ανασχηματισμό μέσα στην εβδομάδα και σε επιλογές προσώπων που θα σηματοδοτήσουν το πολιτικό άνοιγμα προς τον σοσιαλιστικό χώρο. Προς αυτή την κατεύθυνση έχουν επανέλθει τα ονόματα της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, της Λούκας Κατσέλη αλλά και του Γιάννη Ραγκούση. Πληροφορίες πάντως θέλουν το ενδεχόμενο αξιοποίησης τώρα του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ να συναντά κάποια μουρμούρα. Ο Ραγκούσης, αν και έχει εκφραστεί πολύ θετικά για το επίτευγμα της εξόδου από τα Μνημόνια και έχει ζητήσει από τη Φώφη Γεννηματά να πει καθαρό «όχι» στη μετεκλογική συνεργασία με τη ΝΔ (όπως έκανε και χθες, μέσα από νέα επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη), παραμένει μέλος της ΚΕ του Κινήματος Αλλαγής.

Καθόλου τυχαία, εξάλλου, μία ημέρα πριν από το διάγγελμα Τσίπρα για την έξοδο από τα Μνημόνια, συντονισμένα τα κυβερνητικά στελέχη άπλωσαν το χέρι προς το Κίνημα Αλλαγής για συμπαράταξη είτε πριν είτε μετά τις εκλογές. Κύριος στόχος – αναφέρουν – να μπει φραγμός στην επάνοδο της Δεξιάς και των συντηρητικών.

Πρώτος άνοιξε το πολιτικό φλερτ ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης. Ο Γιάννης Δραγασάκης, που χαρακτήρισε «ιστορικό ορόσημο» το τέλος των Μνημονίων και της επιτροπείας, υποστηρίζει παράλληλα («Εφημερίδα των Συντακτών») ότι ταυτόχρονα το σημείο αυτό πρέπει να αποτελέσει και «νέα αφετηρία για μια μεγάλη κοινωνική συμμαχία για μια προοδευτική συστράτευση, για να κλείσουμε τον δρόμο στην Ακροδεξιά και τη συντηρητική παλινόρθωση, για τις αναγκαίες μεγάλες αλλαγές σε Ελλάδα και Ευρώπη».

Τη σκυτάλη πήρε ο Νίκος Παππάς, ο οποίος υποστήριξε ότι «η κοινωνία έχει ανάγκη από τη συνέχιση και την εμβάθυνση των μεγάλων προοδευτικών τομών στη λειτουργία της δημοκρατίας ώστε να κλείσει τις πληγές που άνοιξαν τα Μνημόνια, γι’ αυτό είναι αναγκαία η συμπόρευση των προοδευτικών δυνάμεων. Χρειάζεται μέτωπο προοδευτικής διακυβέρνησης. Η ανάγκη συμπόρευσης με τις προοδευτικές δυνάμεις είναι μόνιμη επωδός της δικής μας γραμμής» ανέφερε (Ραδιόφωνο 24/7) ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, μεταθέτοντας όμως για μετά τις εκλογές τον χρόνο σύγκλισης, αφού, όπως υποστήριξε, η Φώφη Γεννηματά «έχει κάνει μια επιλογή συμπληρωματικής ρητορικής προς τον κ. Μητσοτάκη».