Δεν είναι ακόμα μια ευκαιρία. Είναι η τελευταία ευκαιρία. Το μοναδικό φάρμακο που μπορεί να γιατρέψει το πολύπαθο ελληνικό ποδόσφαιρο. Οι ευρωπαϊκές διακρίσεις των συλλόγων και τα χρήματα που αυτές αποφέρουν και μέρος τους θα διοχετευθεί στη Σούπερ Λίγκα.

Πιθανή πρόκριση των ΑΕΚ και ΠΑΟΚ στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, καθώς και του Ολυμπιακού στο Γιουρόπα Λιγκ, θα γεμίσει άμεσα τα ταμεία των τριών συλλόγων με ζεστό χρήμα 50 εκατ. ευρώ.

Θα θέσει τις βάσεις για ένα επικοινωνιακό ξέφωτο, με τον διεθνή Τύπο να στρέφει την προσοχή του στο ελληνικό πρωτάθλημα. Θα επιφέρει ταυτόχρονα υπεραξία στα ρόστερ των συλλόγων με δυνάμει μεγαλύτερα έσοδα από πωλήσεις παικτών. Θα εκτοξευτεί η δημοτικότητα του αθλήματος μέσω της διεθνούς ακτινοβολίας και θα αποκτήσει θέση ισχύος στις διαπραγματεύσεις με τους χορηγούς.

Ωστόσο θα ήταν μοιραίο λάθος αν οι φιλοδοξίες των συλλόγων εξαντληθούν σε μία σύντομη ποδοσφαιρική αυταρέσκεια. Η θεραπεία θα συντελεστεί μόνο αν καταφέρουν να βάλουν τις βάσεις για συνεχή παρουσία στο κορυφαίο επίπεδο. Το παιχνίδι δεν λέγεται «πάρε τα λεφτά και τρέχα». Μπορεί βραχυπρόθεσμα να είναι αποδοτικό, μακροπρόθεσμα μπορεί να μετατραπεί σε αυτοκαταστροφικό, αν τα οικονομικά ανοίγματα γίνουν σύμφωνα με τα συγκεκριμένα έσοδα τα οποία του χρόνου πιθανόν να μην υπάρχουν.

Πρέπει να γίνει εμμονή για τους ελληνικούς συλλόγους η συγκέντρωση βαθμών, η διάκριση και η βελτίωση της θέσης της Ελλάδας αλλά και των ίδιων των ομάδων στην ειδική κατάταξη της UEFA.

Είναι επιτακτικό η προσπάθεια να είναι ομαδική. Ενας σύλλογος, όπως για παράδειγμα ο Ολυμπιακός που την τελευταία δεκαετία συγκέντρωσε τους περισσότερους βαθμούς, δεν μπορεί να σύρει μόνος του το άρμα του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Στις άμεσες προτεραιότητες πρέπει να θεωρείται το πλασάρισμα της Ελλάδας στην πρώτη δεκάδα στην ειδική κατάταξη της UEFA, που στέλνει απευθείας στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ τον πρωταθλητή και τον νικητή του Κυπέλλου στους αντίστοιχους του Γιουρόπα Λιγκ.

Διαφορετικά, το ποδόσφαιρο θα παραμείνει εγκλωβισμένο σε θανατηφόρο σπιράλ.