Ποδοσφαιρικό τριήμερο, για τη δόξα και το χρήμα, αρχής γενομένης απόψε στο Ντα Λουζ, με το Μπενφίκα – ΠΑΟΚ. Πάντα σε τέτοιου είδους παιχνίδια έχει ενδιαφέρον η προσέγγιση των μπουκ. Καθώς τα ζευγάρια είναι ανόμοια κι όχι άμεσα συγκρίσιμα σαν μεγέθη. Για δύο ομάδες που παίζουν στο ίδιο πρωτάθλημα υπάρχουν δεδομένα. Μεταξύ των πρωταθλητριών Ελλάδας και Ουγγαρίας τι άκρη να βρεις; Πλεονέκτημα των oddsmakers ότι δεν έχουν συναίσθημα. Κάθε ενδεχόμενη λάθος προσέγγιση έχει οικονομικό κόστος. Μοναδικό κριτήριο στις εκτιμήσεις, η ψυχρή λογική του κομπιούτερ. Για να μην πολυλογούμε, οι μπουκ βλέπουν γκραν φαβορί Μπενφίκα και ΑΕΚ. Δεν πιστεύουν καθόλου ΠΑΟΚ και Βίντι, ενώ δίνουν σαφές προβάδισμα στον Ολυμπιακό απέναντι στην Μπέρνλι. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι μπορούν σε κάθε περίπτωση να διαβάζουν βουλωμένο γράμμα. Κι ειδικότερα Αύγουστο μήνα.

Πιθανότητες

Μόλις στο 1,33 η πρόκριση της Μπενφίκα, στο 3,35 του ΠΑΟΚ. Είναι το ειδικό βάρος του πρωταθλήματος της Πορτογαλίας σε σχέση με τη Σούπερ Λίγκα. Είναι βαριά η φανέλα των Αετών της Λισαβόνας στην Ευρώπη και η εμπειρία τους στη διαχείριση τέτοιου είδους παιχνιδιών. Εκεί όμως που το αποτέλεσμα της σύγκρισης είναι καταλυτικό είναι αν βάλεις στο ζύγι την αξία των δύο ομάδων. Η Μπενφίκα, βάσει transfermarkt, είναι στα 235,5 εκατομμύρια ευρώ κι ο ΠΑΟΚ στα 58,70. Τέσσερις φορές πιο φτηνός. Τα μπάτζετ ωστόσο δεν παίζουν μπάλα. Η Μπενφίκα είναι καλύτερη, είναι φύσει επιθετική ομάδα που παίζει ποδόσφαιρο κατοχής, έχει σαφώς περισσότερες πιθανότητες, αλλά μέχρι εκεί. Ο ΠΑΟΚ είναι σε εξαιρετική κατάσταση, έχοντας σκοράρει οκτώ φορές στα παιχνίδια με Βασιλεία και Σπαρτάκ. Δύσκολο να κρατήσει το μηδέν απόψε. Πιο εφικτός στόχος να σκοράρει απέναντι στην ευάλωτη άμυνα των Αετών.

Ακόμα μεγαλύτερο φαβορί η ΑΕΚ απέναντι στη Βίντι. Με την πρόκριση των πρωταθλητών Ελλάδας στο 1,25 και τους Ούγγρους 4. Πράγματι, ποτέ δεν θα μπορούσε η ΑΕΚ να περιμένει μια τόσο εύκολη κλήρωση στα πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ. Μήπως όμως ισχύει το ίδιο και για τη Βίντι; Οι διαφορές στο transfermarkt δεν είναι τόσο μεγάλες όσο στο προηγούμενο ζευγάρι. Με τους Κιτρινόμαυρους στα 37,5 εκατ. και τους πρωταθλητές Ουγγαρίας στα 13,9. Η ΑΕΚ σαφώς κι έχει τον πρώτο λόγο, αλλά η υπόθεση πρόκρισης δεν θα είναι τόσο εύκολη όσο φαίνεται. Η Βίντι μπορεί να υστερεί σε ποιότητα αλλά είναι σφιχτή ομάδα κι ο Σέρβος Μάρκος Νίκολιτς στον πάγκο, μάστορας στη διαχείριση, θα πάει το αυριανό ματς στο μισό – μηδέν. Η ΑΕΚ θα πρέπει να εκμεταλλευθεί την ανωτερότητά της και να ξεπεράσει τα προβλήματα του ρόστερ. Καθώς παίζει χωρίς εξτρέμ και δεκάρι. Κάτι βέβαια που δεν την εμπόδισε να σκοράρει τρεις φορές απέναντι στη Σέλτικ.

Εμπειρία

Και ο Ολυμπιακός φαβορί (1,60) για την πρόκριση απέναντι στην Μπέρνλι (2,35). Κάτι που δεν προκύπτει για τον τρίτο του ελληνικού πρωταθλήματος σε σχέση με τον έβδομο της Πρέμιερσιπ. Είναι όμως η απειρία της Μπέρνλι στην Ευρώπη, καθώς η προηγούμενη (και μοναδική) συμμετοχή της ανατρέχει το 1960. Πρόκειται για ομάδα του αποτελέσματος. Δύσκολα σκοράρει, αλλά εξίσου δύσκολα δέχεται γκολ. Με την Μπασακσεχίρ, στον προηγούμενο γύρο, 0-0 έξω, 1-0 στην παράταση στη ρεβάνς. Εντελώς καινούργια ομάδα ο Ολυμπιακός, αλλά σαφής η υπεροχή των ποδοσφαιριστών του, σε εμπειρία σε ατομικό επίπεδο. Το συνολικό 7-1 στα δύο παιχνίδια με τη Λουκέρνη (τέσσερα γκολ ο Λάζαρος) του έχει δώσει την απαραίτητη αυτοπεποίθηση. Δεν θα πρέπει ωστόσο να αγνοούμε ότι σε σχέση με πέρυσι, βασικοί παίζουν μόνο οι Φορτούνης – Ομάρ. Η ομάδα τώρα χτίζεται και το ημερολόγιο την Πέμπτη θα δείχνει 23 Αυγούστου.