Από τη στιγμή που κατηγόρησε ανοιχτά τον Χάρβεϊ Γουάινστιν για βιασμό, η ιταλίδα ηθοποιός Αζια Αρτζέντο έγινε μία από τις ηχηρότερες φωνές του κινήματος #MeeToo. Η ιστορία του βιασμού της στο δωμάτιο του ξενοδοχείου του Γουάινστιν στο Φεστιβάλ των Καννών το 1997, όταν εκείνη ήταν 21 ετών, ήταν μία από τις πιο σοβαρές κατηγορίες εναντίον του μεγαλοπαραγωγού. Μάλιστα στο κλείσιμο του ίδιου φεστιβάλ τον περασμένο Μάιο είχε δηλώσει από σκηνής προς το κοινό: «Τα πράγματα άλλαξαν. Δεν θα σας επιτρέπεται πλέον να γλιτώνετε χωρίς συνέπειες».

Τώρα όμως έρχεται δημοσίευμα των «New York Times» να αποκαλύψει ότι η Αρτζέντο έναν μόλις μήνα πριν από τις Κάννες αναγκάστηκε να αποζημιώσει χρηματικά άνδρα ο οποίος την κατηγόρησε για σεξουαλική επίθεση. Συγκεκριμένα, το ποσό των 380.000 δολαρίων καταβλήθηκε στον ηθοποιό και μουσικό Τζίμι Μπένετ, ο οποίος διαβεβαιώνει ότι η Αζια Αρτζέντο διέπραξε σεξουαλική επίθεση εναντίον του σε ξενοδοχείο της Καλιφόρνιας το 2013, σύμφωνα με έγγραφα που στάλθηκαν στην εφημερίδα μέσω κρυπτογραφημένου e-mail από ανώνυμη πηγή.

ΓΙΟΣ ΤΗΣ ΣΕ ΤΑΙΝΙΑ. Ο Μπένετ ως παιδί είχε εμφανιστεί σε πολλές γνωστές ταινίες, όπως οι «Poseidon», «Μπαμπάδες νταντάδες», «Νώε για μια εβδομάδα», «Star Trek», «Το Ορφανό», ενώ τα τελευταία χρόνια έχει κάνει άνοιγμα ως ροκ τραγουδοποιός. Μάλιστα είχε υποδυθεί τον γιο της Αρτζέντο στην ταινία του 2004 «Η απατηλή όψη της καρδιάς». Την εποχή του περιστατικού το 2013 εκείνος ήταν 17 ετών και δύο μηνών και η Αρτζέντο 37 ετών. Στην Καλιφόρνια, η ηλικία συναίνεσης είναι τα 18 χρόνια.

Οι δικηγόροι του Μπένετ περιέγραψαν τη συνάντηση στο ξενοδοχείο ως «σεξουαλική επίθεση» που τραυμάτισε τον νεαρό ηθοποιό απειλώντας την ψυχική του υγεία. Η δήλωση της πρόθεσής του να προσφύγει στη Δικαιοσύνη κατά της Αρτζέντο περιελάμβανε και απαίτηση αποζημίωσης ύψους 3,5 εκατ. δολαρίων για «πρόκληση συναισθηματικού τραύματος και απώλεια εισοδήματος έπειτα από σεξουαλική επίθεση», σύμφωνα με το δημοσίευμα. Την πενταετία πριν από το περιστατικό ο Μπένετ είχε κερδίσει περισσότερα από 2,7 εκατ. δολάρια, ενώ έκτοτε το ετήσιο εισόδημά του έπεσε τα 60.000 δολάρια κατά μέσο όρο.

Οι όροι της συμφωνίας, στους οποίους περιλαμβανόταν χρονοδιάγραμμα πληρωμών, οριστικοποιήθηκαν τον περασμένο Απρίλιο. Σύμφωνα με τα έγγραφα που έχουν στη διάθεσή τους οι «New York Times», η δικηγόρος της Αρτζέντο Κάρι Γκόλντμπεργκ περιέγραψε το συγκεκριμένο ποσόν ως «βοήθεια προς τον κ. Μπένετ». Σε επιστολή της προς την ηθοποιό αναφέρει: «Ελπίζουμε να μη σου ξανασυμβεί κάτι παρόμοιο. Είναι κρίμα να ζεις ανάμεσα σε σκάρτα άτομα που θέλουν να επωφεληθούν από τις δυνάμεις και τις αδυναμίες σου».

ΣΕΛΦΙ ΣΤΟ ΚΡΕΒΑΤΙ. Στα έγγραφα περιλαμβάνεται και μία σέλφι φωτογραφία που τραβήχτηκε στις 9 Μαΐου του 2013 και απεικονίζει τον Μπένετ με την Αρτζέντο ξαπλωμένους στο κρεβάτι. Ορος του συμβιβασμού ήταν ο Μπένετ να δώσει τη φωτογραφία και το δικαίωμα χρήσης της στην Αρτζέντο. Τρεις άνθρωποι που γνωρίζουν την υπόθεση επιβεβαίωσαν την αυθεντικότητα της φωτογραφίας.

Οι «New York Times» προσπάθησαν επανειλημμένως και χωρίς επιτυχία να εξασφαλίσουν ένα σχόλιο για το θέμα από την Αζια Αρτζέντο ή από εκπροσώπους της. Η Αρτζέντο – κόρη του διάσημου σκηνοθέτη ταινιών τρόμου Ντάριο Αρτζέντο – δεν απάντησε σε τηλεφωνικά μηνύματα και e-mails, ενώ η δικηγόρος της έχει διαβάσει τα e-mails των «Times» αλλά δεν έχει ακόμη απαντήσει. Από την πλευρά του Μπένετ, ο δικηγόρος του δήλωσε ότι ο 22χρονος δεν επιθυμεί να μιλήσει και επιλέγει να επικεντρωθεί στη μουσική του.

Αυτή που έκανε σχόλιο ήταν η έτερη εμβληματική μορφή του #MeeToo, η ηθοποιός Ρόουζ ΜακΓκάουαν, επίσης θύμα βιασμού από τον Γουάινστιν. Η οποία φρόντισε να πάρει αποστάσεις από την Αρτζέντο με ένα tweet: «Γνώρισα την Αζια Αρτζέντο πριν από 10 μήνες. Μας ένωσε ο κοινός πόνος της επίθεσης από τον Γουάινστιν. Η καρδιά μου ράγισε. Θα συνεχίσω το έργο μου εκ μέρους όλων των θυμάτων».