Δουλειά έπιασαν χθες το πρωί οι μπουλντόζες στη Ραφήνα, ξεκινώντας το γκρέμισμα των πρώτων τεσσάρων «κόκκινων» σπιτιών που είχαν υποστεί ολική καταστροφή από τη μεγάλη πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου. Πρόκειται για σπίτια που καταστράφηκαν ολοσχερώς και κρίθηκαν ακατάλληλα να κατοικηθούν, δηλαδή χαρακτηρίστηκαν κατεδαφιστέα. Από αυτά τα τρία βρίσκονται στο Κόκκινο Λιμανάκι Ραφήνας και ένα στο Μάτι. Στο έργο των κατεδαφίσεων συμμετέχει και πιστοποιημένη εταιρεία, η οποία έχει επιστρατευθεί από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών – έπειτα από σχετικό αίτημα του δημάρχου Ραφήνας – αναλαμβάνοντας τη διαχείριση των επικίνδυνων υλικών (π.χ. ελενίτ και καμινάδες αμιάντου) και την εναπόθεσή τους σε κατάλληλα σημεία.

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ. Τα κλιμάκια των τριμελών επιτροπών της Γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΓΔΑΕΦΚ) του υπουργείου Υποδομών κατόπιν αυτοψίας αποφαίνονται εάν τα κτίρια μπορούν να επισκευαστούν ή θα πρέπει να κατεδαφιστούν. Για όσα κτίρια εκδίδεται Πρωτόκολλο Αυτοψίας Επικίνδυνα Ετοιμόρροπου Κτιρίου (ΠΑΕΕΚ), ενημερώνονται τηλεφωνικά οι ιδιοκτήτες τους ότι μπορούν αδαπάνως να ζητήσουν την κατεδάφισή τους από το υπουργείο Υποδομών.

Ηδη στους ιδιοκτήτες των κτιρίων για τα οποία έχουν εκδοθεί ΠΑΕΕΚ αποστέλλονται με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο τόσο τα κείμενα των απαιτούμενων υπεύθυνων δηλώσεων που πρέπει να υποβληθούν όσο και φωτοτυπία του εκδοθέντος ΠΑΕΕΚ.

Οι υπεύθυνες δηλώσεις υποβάλλονται στα γραφεία της ΓΔΑΕΦΚ, στην οδό Κόνιαρη 43 (3ος όροφος), στην Αθήνα (βρίσκεται κοντά στον Αρειο Πάγο) ή κατόπιν συνεννόησης στα γραφεία Συντονισμού των Μηχανικών της ΓΔΑΕΦΚ του υπουργείου Υποδομών σε Ραφήνα, Μαραθώνα και Κινέτα. Το ωράριο λειτουργίας των τεσσάρων κέντρων υποδοχής των αιτήσεων (στους τρεις προαναφερθέντες δήμους και στο υπουργείο Υποδομών) είναι το εξής: Δευτέρα έως και Παρασκευή από τις 8 π.μ. έως τις 5 μ.μ. και Σάββατο από τις 9 π.μ. έως τις 5 μ.μ.