Μια σύντομη στάση στις Αυστριακές Αλπεις για τον γάμο της υπουργού Εξωτερικών της Αυστρίας έδωσε στον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν την τέλεια φωτογραφική ευκαιρία για ένα βαλς, λίγο πριν μεταβεί στη Γερμανία όπου είχε συνομιλίες – σε παγερή ατμόσφαιρα – με την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ.

Η σύντομη παραμονή του Πούτιν σε αυστριακό έδαφος, στον γάμο της Καρίν Κνάισλ – διήρκεσε μόλις 1 ώρα και 20 λεπτά -, συγκέντρωσε το διεθνές ενδιαφέρον, με την αντιπολίτευση της χώρας να καταγγέλλει ότι η πρόσκλησή του υπονομεύει τη στάση της Δύσης έναντι της Μόσχας. Ο ρώσος πρόεδρος προσγειώθηκε στο Γκρατς και από εκεί μετέβη με αυτοκίνητο σε αμπελώνα του Γκάμλιτζ όπου τελέστηκε το μυστήριο, φέρνοντας ένα μπουκέτο λουλούδια για τη νύφη αλλά και ένα γκρουπ κοζάκων τραγουδιστών, την περίφημη χορωδία των Κοζάκων του Ντον, που έκανε καντάδα στους νιόπαντρους και συνόδεψαν τον χορό της νύφης και του Πούτιν. Οι φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα – τραβηγμένες από τον επίσημο φωτογράφο του Κρεμλίνου – δείχνουν την 53χρονη Κνάισλ να χαμογελά μέσα στο μακρύ λευκό της «ντιρντλ», το παραδοσιακό ένδυμα της περιοχής, χορεύοντας με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η πρόσκληση εξέπληξε πολλούς, ιδιαίτερα σε μια στιγμή κατά την οποία η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει πολλά σημεία τριβής με τη Μόσχα. Και μάλιστα καθώς κανείς δεν γνωρίζει εάν η Κνάισλ – μια πολύγλωσση πολιτικός, ειδική σε θέματα Μέσης Ανατολής, χωρίς πολιτική ένταξη – έχει πραγματικά στενή σχέση με τον Πούτιν ή επρόκειτο για κίνηση με άλλη σημασία. Η Κνάισλ προτάθηκε για το τιμόνι του υπουργείου Εξωτερικών της Αυστρίας από το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας, το οποίο συνδέεται με το κόμμα του ρώσου προέδρου.

Παρόντες στον γάμο ήταν ο αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς καθώς και ο ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος και αντικαγκελάριος Χάιντς-Στράχε, ο οποίος χαιρέτισε τη νύφη ως μια πολιτικό «που χτίζει γέφυρες». Πρόσθεσε ότι η διεθνής κάλυψη της επίσκεψης Πούτιν θα προσφέρει στην Αυστρία ανεκτίμητη δημοσιότητα. «Είναι η καλύτερη διαφήμιση για τη χώρα μας, την υπέροχη φύση της και την καταπληκτική φιλοξενία που προσφέρουμε».

Το ακροδεξιό κόμμα μπήκε ως εταίρος στη νέα συντηρητική κυβέρνηση της Αυστρίας τον Δεκέμβριο. Μερικούς μήνες νωρίτερα, ο Στράχε και στελέχη του Κόμματος της Ελευθερίας είχαν ταξιδέψει στη Μόσχα για να υπογράψουν συμφωνία συνεργασίας με το κόμμα της Ενιαίας Ρωσίας του Πούτιν. Εχουν επανειλημμένα ζητήσει να αρθούν οι οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία, οι οποίες επιβλήθηκαν ως απάντηση στη ρωσική προσάρτηση της Κριμαίας από την Ουκρανία το 2014. Φέτος, η κυβέρνηση της Βιέννης αρνήθηκε να συμμετάσχει στη συντονισμένη κίνηση των δυτικών χωρών να απελάσουν ρώσους διπλωμάτες ως απάντηση στην απόπειρα δηλητηριασμού του ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του σε βρετανικό έδαφος, επικαλούμενη τη μακρόχρονη ουδετερότητα της Αυστρίας.

Ο Γιοργκ Λάιχτφριντ, εκπρόσωπος Τύπου των αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών που βρίσκονται στην αντιπολίτευση, έγραψε σε tweet ότι το γεγονός πως η Αυστρία έχει αυτή τη στιγμή την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, την βάζει σε μια πολύ ευαίσθητη θέση δεδομένης της έντασης μεταξύ του Πούτιν και της Δύσης. «Αρα, η κίνηση να προσκληθεί ο ρώσος πρόεδρος κατ’ αυτόν τον τρόπο γίνεται ακόμα πιο συμβολική και προκαλεί ζημιά στη χώρα», ανέφερε. «Κατέστρεψε την αυστριακή εξωτερική πολιτική».

Ψυχρότητα απέναντι  στη Μέρκελ

Λίγο μετά τον χορό στο γαμήλιο πάρτι, ο Βλαντίμιρ Πούτιν μετέβη σε περιοχή κοντά στο Βρανδεμβούργο για τη συνάντησή του με την Ανγκελα Μέρκελ, που διεξήχθη σε ψυχρό κλίμα. Συζήτησαν για την κατάσταση στη Συρία και την Ουκρανία, το Ιράν, καθώς για τον αγωγό Nord Stream 2 που έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των ΗΠΑ. Οι συνομιλίες ήταν σκληρές, ανέφεραν αξιωματούχοι και ολοκληρώθηκαν χωρίς να σημειωθεί ξεκάθαρη πρόοδος σε κάποιο θέμα. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της ανταλλαγής απόψεων που είχε ξεκινήσει με τη συνάντηση των δύο ηγετών στο Σότσι τον Μάιο.

Λίγο αργότερα η γερμανίδα καγκελάριος έκανε δηλώσεις στην εφημερίδα «Die Welt», όπου ανέφερε ότι «λόγω των πολλών και ιδιαίτερα σοβαρών συγκρούσεων παγκοσμίως, η συνεργασία με τη Ρωσία είναι απαραίτητη». Και πρόσθεσε: «Εχουμε ευθύνη και γι’ αυτό θα πρέπει να εργαστούμε για την εξεύρεση λύσεων». Εκανε ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα της Συρίας, λέγοντας ότι «η Γερμανία θα συμμετάσχει στην πολιτική διαδικασία υπό την ηγεσία του ΟΗΕ για την επίλυση της σύγκρουσης. Αν και τελείωσαν οι συγκρούσεις σε πολλές περιοχές της Συρίας, αυτό δεν δημιουργεί μια ειρηνευτική τάξη. Η Γερμανία αποδίδει μεγάλη σημασία στην εκκίνηση μιας πολιτικής διαδικασίας, που περιλαμβάνει συνταγματική μεταρρύθμιση και πιθανές εκλογές». Ο Πούτιν κάλεσε τους Ευρωπαίους να συμμετάσχουν στην ανασυγκρότηση της Συρίας. «Είναι πολύ σημαντικό να ενισχυθεί η ανθρωπιστική υποστήριξη στη Συρία», δήλωσε, προσθέτοντας ότι αυτό είναι απαραίτητο σε περιοχές όπου οι πρόσφυγες από το εξωτερικό θα μπορούσαν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.