Το απόλυτο ποδοσφαιρικό κοντράστ του Μάντσεστερ. Η Σίτι με εξωγήινο ποδόσφαιρο και έναν καυτό Αγουέρο διέλυσε τη Χάντερσφιλντ με 6-1. Δυόμισι ώρες αργότερα η Γιουνάιτεντ γνώρισε την ήττα από την Μπράιτον με 3-2. Κι όλα αυτά στον απόηχο του σχολίου του Ζοζέ Μουρίνιο για τους Πολίτες πως «όταν είσαι πλούσιος μπορείς να αγοράσεις τους κορυφαίους παίκτες, αλλά δεν μπορείς να αγοράσεις κλάση». Το είπε με αφορμή το ντοκιμαντέρ «All or Nothing» που αποκαλύπτει λεπτομέρειες από τα αποδυτήρια των πρωταθλητών, από τις οποίες φυσικά δεν απουσιάζει η σκιά του Πορτογάλου που βρέθηκε αρκετές φορές αντίπαλος.

Η Σίτι αγωνίστηκε χωρίς τον τραυματία Κέβιν Ντε Μπρόινε και τους Σανέ, Μαχρέζ και Στέρλινγκ να ξεκινούν στον πάγκο. Παρ’ όλα αυτά ήταν και πάλι υπερηχητική με έναν Αγουέρο να σημειώνει το ένατο χατ τρικ επί αγγλικού εδάφους και στο τέλος να τον φιλά ο Γκουαρντιόλα. Τα πρώτα σχόλια πως η Σίτι είναι ήδη πρωταθλήτρια έκαναν την εμφάνισή τους.

«Είναι αλήθεια, δεν μπορείς να αγοράσεις κλάση. Συμφωνώ με τον Ζοζέ. Δεν ήμασταν όμως ασεβείς απέναντί του», δήλωσε ο Γκουαρντιόλα με σαφή υπαινιγμό για τον αντίπαλό του. Η Γιουνάιτεντ, αντίθετα, ήταν μία ομάδα που μόνο οι φανέλες θύμιζαν την… κλάση της και το ένδοξο παρελθόν της και είναι θέμα χρόνου να ανοίξει ο ασκός του Αιόλου. Ο Μουρίνιο αιτιολόγησε την ήττα λέγοντας πως η Γιουνάιτεντ πλήρωσε τα πολλά λάθη της και ιδιαίτερα εκείνο από το οποίο προήλθε το τρίτο γκολ.

Τα Κανόνια σιγούν

Δεύτερο ντέρμπι, δεύτερη ήττα για την Αρσεναλ που γύρισε το ρολόι πολύ πίσω, στην προ Βενγκέρ εποχή, στη σεζόν 1992-1993 όταν και τότε είχε ξεκινήσει με δύο ήττες.

Μετά τη Μάντσεστερ Σίτι οι Κανονιέρηδες ηττήθηκαν και από τη συμπολίτισσά τους Τσέλσι με 3-2, συμπληρώνοντας οκτώ χρόνια από την τελευταία φορά που έφυγαν νικητές από το Στάμφορντ Μπριτζ.

Τo ντέρμπι χαρακτηρίστηκε από τα πολλά λάθη και στις δύο άμυνες, ωστόσο η παλιά δόξα της Αρσεναλ, ο Μάρτιν Κίον, βρήκε το εξιλαστήριο θύμα στο πρόσωπο του Σωκράτη Παπασταθόπουλου. Ο Κίον θεωρεί τον έλληνα αμυντικό υπεύθυνο για το δεύτερο γκολ που δέχθηκε η Αρσεναλ από τον Μοράτα, ο οποίος έφυγε στην αντεπίθεση και νίκησε σε τετ α τετ τον Γερμανό Μουστάφι.

«Κοιτάξτε πόσο ψηλά στον αγωνιστικό χώρο είναι οι παίκτες της Αρσεναλ. Ο Σωκράτης έπρεπε να γυρίσει και να καλύψει τον πρώτο παίκτη. Αλλά αυτός έτρεξε προς τα εμπρός εκθέτοντας την άμυνα της Αρσεναλ. Ηταν σπουδαία κίνηση του Μοράτα, αλλά και πολύ κακή άμυνα. Δεν μπορείς να αφήνεις τον Μουστάφι ένας εναντίον ενός σε μια τέτοια κατάσταση», ήταν η κριτική του άλλοτε αμυντικού της Αρσεναλ.

«Ολη η ομάδα δεν αμύνθηκε καλά στο πρώτο ημίχρονο. Ηταν πολύ εύκολο γι’ αυτούς να έρχονται στην περιοχή μας και να σκοράρουν. Στη συνέχεια αρχίσαμε να παίζουμε καλά, να πιέζουμε, να κερδίζουμε πολλές μπάλες στη μεσαία γραμμή και να έχουμε ευκαιρίες», είπε ο Σωκράτης στην επίσημη ιστοσελίδα της Αρσεναλ, καταλήγοντας πως «πρέπει να βελτιωθούμε».

Η Τσέλσι προηγήθηκε 2-0 με τους Πέδρο, Μοράτα, αλλά η Αρσεναλ κατάφερε να ισοφαρίσει με τους Ομπαμεγιάνγκ και Ιβόμπι. Ο πρώτος έχασε επίσης μια τεράστια ευκαιρία για γκολ, κάνοντας τον συμπαίκτη του Ματέο Γκουεντούζι να χτυπιέται στο χορτάρι.

Η είσοδος του Αζάρ στην επανάληψη έδωσε πνοή στους Μπλε. Ο Βέλγος έδωσε ασίστ από αριστερά στον Αλόνσο και αυτός διαμόρφωσε το τελικό σκορ.