Εν αντιθέσει με τον Αρη που επέλεξε το γενικό λίφτινγκ επενδύοντας σε εισαγόμενο ταλέντο, ο έτερος προβιβασθείς από τη Φούτμπολ Λιγκ ΟΦΗ συνεχίζει να πορεύεται με πολλές εγχώριες σταθερές από την περσινή περίοδο. Οι Κρητικοί επανεμφανίζονται ύστερα από τρία χρόνια στα «σαλόνια» με το ελληνικό στοιχείο στο ρόστερ τους να ανέρχεται στο 82,1%! Διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό στην εποχή των ανοικτών συνόρων. Σαν να λέμε… Ηρακλείου και πάσης Ελλάδος!

Από τους 28 παίκτες που αριθμεί το δυναμολόγιο της ομάδας οι 23 είναι ημεδαποί. Οπότε οι πέντε ξένοι αντιστοιχούν σε ποσοστό 17,9%. Και σημειωτέον ο ΟΦΗ δεν έχει περιορισμούς μεταγραφών. Πράσινο φως άναψε για την ΠΑΕ η Επιτροπή Αδειοδότησης της ΕΠΟ. Αρα δεν συνόδευαν αστερίσκοι τις επιδιώξεις ενίσχυσης.

Οι 17 από πέρυσι

Βέβαια δεν ευημερεί και οικονομικά η ομάδα. Γι’ αυτό και έγιναν στοχευμένες κινήσεις με συγκεκριμένο ταβάνι για να πλαισιωθεί ο περσινός κορμός χωρίς να εκτιναχθεί το μπάτζετ. Αλλωστε, οι 17 από τους 28 ποδοσφαιριστές του φετινού ρόστερ έβαλαν το λιθαράκι τους και στον δρόμο προς την άνοδο τη σεζόν 2017-18. Ποσοστό 60,7%.

Κοινοί παρανομαστές με την τελευταία σεζόν στη Φούτμπολ Λιγκ είναι οι τερματοφύλακες Γιώργος Στρέζος, Γιάννης Δερμιτζάκης, Γιάννης Παναγιώτου, οι στόπερ Γιάννης Ποτουρίδης, Δημήτρης Κομεσίδης, Μανώλης Φαζός, οι πλάγιοι μπακ Μανώλης Μπολάκης, Λεωνίδας Αργυρόπουλος, Γιάννης Κοιλιάρας, οι αμυντικοί μέσοι Ανέστης Νάστος, Μανώλης Παπαστεριανός, Αγγελος Οικονόμου, Βαγγέλης Πλευράκης, ο επιθετικός χαφ Θανάσης Ντίνας, ο winger Βασίλης Κουτσιανικούλης και οι επιθετικοί Πατρίκ Βουό και Βαγγέλης Νοικοκυράκης.

Μία ενδεκάδα προσθήκες

Από την άλλη, οι νέες προσθήκες του ΟΦΗ συνθέτουν μία 11άδα και αριθμητικά και αγωνιστικά. Τερματοφύλακας ο Δημήτρης Σωτηρίου, δεξί μπακ ο Παναγιώτης Δεληγιαννίδης, στόπερ οι Τάσος Παπάζογλου, Μάρκο Μιχόγιεβιτς, αριστερό μπακ ο Νίκος Κοροβέσης, αμυντικοί μέσοι οι Μιγκέλ Μεγιάδο, Παύλος Κυριακίδης, wingers Ισμαΐλ Σασί, Βαγγέλης Πλατέλλας, 10άρι ο Χουάν Νέιρα και σέντερ φορ ο Χρήστος Αραβίδης.

Από τους 11 προαναφερθέντες είναι ξένοι οι τέσσερις. Συνολικά στη φετινή 28άδα του ΟΦΗ υπάρχουν δύο Αργεντινοί (Μιγκέλ Μεγιάδο, Χουάν Νέιρα), ένας Βόσνιος (Μάρκο Μιχόγιεβιτς), ένας Τυνήσιος με γαλλικό διαβατήριο (Ισμαΐλ Σασί) και από πέρυσι ο Ιβοριανός Πατρίκ Βουό.

Χρήζει δε διευκρίνισης ότι οι Κρητικοί απέκτησαν τρεις παίκτες με τη μορφή δανεισμού. Οι δύο εξ αυτών προέρχονται από τον ΠΑΟΚ: ο 22χρονος Παναγιώτης Δεληγιαννίδης (μπορεί να παίξει και στα δύο άκρα της άμυνας) και ο συνομήλικός του Μάρκο Μιχόγεβιτς που αποτέλεσε την τελευταία χρονικά προσθήκη (επισημοποιήθηκε προχθές η παραχώρησή του από τον Δικέφαλο). Από κει και πέρα ο ΟΦΗ συμφώνησε και με την Τσακαρίτα Τζούνιορς για τον δανεισμό του 25χρονου Μιγκέλ Μεγιάδο. Μάλιστα, ο Αργεντινός προορίζεται για βασικός αμυντικός μέσος στα πλάνα του κόουτς Νίκου Παπαδόπουλου, καθώς διακρίθηκε στα φιλικά παιχνίδια για το ενεργητικό του μαρκάρισμα.

Το πρόσημο των φιλικών

Στα φιλικά προετοιμασίας παρεμπιπτόντως το πρόσημο ήταν θετικό για τον ΟΦΗ. Αήττητος παρέμεινε σε σύνολο πέντε αναμετρήσεων με απολογισμό τέσσερις νίκες, μία ισοπαλία και τέρματα 7-2, έστω κι αν δεν κοντραρίστηκε με κάποιο μεγαθήριο. Κέρδισε δύο φορές τον Απόλλωνα Σμύρνης (2-0 και 2-1), επικράτησε απέναντι σε Λάρισα (1-0) και Εργοτέλη (2-1), ενώ αναδείχθηκε ισόπαλος (0-0) με την Παναχαϊκή στο μοναδικό παιχνίδι που δεν σκόραρε.

Πλέον έχουν σειρά τα επίσημα παιχνίδια, με το πρόγραμμα να μην είναι και τόσο βατό στην εκκίνηση της Σούπερ Λίγκας. Στις πρώτες επτά αγωνιστικές οι Κρητικοί έχουν τέσσερις εκτός έδρας αναμετρήσεις (με Πανιώνιο την 1η, Παναιτωλικό τη 2η, Ξάνθη την 4η και Λαμία την 6η), ενώ θα υποδεχθούν τους διεκδικητές του τίτλου ΠΑΟΚ (3η), ΑΕΚ (5η) και Ολυμπιακό (7η).