Η εβδομάδα που πέρασε είχε ελληνικό χρώμα καθώς οι τρεις εκπρόσωποι μας στην Ευρώπη, κατάφεραν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των προκριματικών του Τσάμπιονς Λιγκ και του Γιουρόπα. ΑΕΚ και ΠΑΟΚ πήραν τα εισιτήρια για τα πλέι οφ της κορυφαίας ευρωπαϊκής διοργάνωσης και ο Ολυμπιακός για τα πλέι οφ του Γιουρόπα. Ποσοστό επιτυχίας 100% και δεν χωρά αμφιβολία πως οι τρεις προκρίσεις των ελληνικών ομάδων συμβάλλουν και στη βελτίωση της βαθμολογικής θέσης της χώρας μας, στην κατάταξη της UEFA.

Η Ελλάδα είναι στη 14η θέση της βαθμολογίας και το ζητούμενο είναι να κοιτάξουμε ψηλότερα. Οπως φάνηκε από τα αποτελέσματα, υπάρχουν οι δυνατότητες και μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι για τη συνέχεια. Οπως προαναφέραμε, η εβδομάδα που πέρασε είχε χρώμα ελληνικό. Ο ΠΑΟΚ προκρίθηκε εις βάρος της Σπαρτάκ Μόσχας, η ΑΕΚ απέκλεισε τη Σέλτικ και ο Ολυμπιακός ξεπέρασε με χαρακτηριστική άνεση το εμπόδιο της Λουκέρνης. Ελληνικό χρώμα θα έχει πάντως και η εβδομάδα που ξεκινά, καθώς οι τρεις ελληνικές ομάδες καλούνται να ανταποκριθούν με επιτυχία σε νέες ευρωπαϊκές προκλήσεις.

Είναι ξεκάθαρο πως τα ευρωπαϊκά παιχνίδια του τριημέρου (21-23 Αυγούστου) είναι κάτι παραπάνω από σημαντικά και κανείς δεν μπορεί ν’ αμφισβητήσει πως η αποστολή των εκπροσώπων του ελληνικού ποδοσφαίρου θα είναι πιο δύσκολη.

Οι τρεις ελληνικές ομάδες ρίχνονται στη μάχη για να εξασφαλίσουν τη συμμετοχή τους στους ομίλους του Τσάμπιονς και του Γιουρόπα Λιγκ, έχοντας πολλές πιθανότητες να τα καταφέρουν.

Αετός εναντίον Αετών

Η πρώτη ελληνική ομάδα που θα μπει στον χορό διεκδικώντας την πρόκριση στους ομίλους της κορυφαίας ευρωπαϊκής διοργάνωσης είναι ο ΠΑΟΚ. Η ομάδα της Θεσσαλονίκης δοκιμάζεται αύριο στο Ντα Λουζ με αντίπαλο την Μπενφίκα και καταλαβαίνει εύκολα κάποιος πως οι Αετοί της Λισαβόνας είναι δύσκολος αντίπαλος. Οι Πορτογάλοι απέκλεισαν στον τρίτο προκριματικό γύρο τη Φενέρμπαχτσε και είναι βέβαιο πως ο Δικέφαλος του Βορρά θέλει ένα καλό αποτέλεσμα στον πρώτο αγώνα, ώστε να διατηρήσει ζωντανές τις ελπίδες πρόκρισης στη ρεβάνς της Τούμπας.

Ο ΠΑΟΚ έχει ήδη αποκλείσει Βασιλεία και Σπαρτάκ Μόσχας στους δύο προηγούμενους προκριματικούς γύρους αλλά είναι σίγουρο πως τώρα καλείται να κοντραριστεί με πολύ δυνατή αντίπαλο. Τα παιχνίδια με τους Λουζιτανούς είναι ιδιαίτερα για τον πορτογάλο άσο του ΠΑΟΚ Βιεϊρίνια, καθώς ο αρχηγός του Δικέφαλου του Βορρά θα παίξει κόντρα σε ομάδα της πατρίδας του. Μάλιστα κανείς δεν πρέπει να ξεχνά ότι 32χρονος μπακ ήταν παίκτης της Πόρτο, της μεγάλης αντιπάλου της Μπενφίκα, πριν πάρει μεταγραφή στην ομάδα της Θεσσαλονίκης. Βέβαια από την άλλη πλευρά θα πρέπει να σημειωθεί ότι στους Λουζιτανούς αγωνίζονται δύο έλληνες παίκτες, ο Ανδρέας Σάμαρης και ο Οδυσσέας Βλαχοδήμος.

Ισχυρό φαβορί η Ενωση

Η αποστολή του ΠΑΟΚ με αντίπαλο την Μπενφίκα θα είναι δύσκολη, ωστόσο για την ΑΕΚ και την προσπάθεια της Ενωσης να προκριθεί στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ τα πράγματα είναι πιο εύκολα. Για την ακρίβεια, οι Κιτρινόμαυροι είναι το φαβορί για να πάρουν το εισιτήριο που οδηγεί στα γκρουπ της κορυφαίας διοργάνωσης καθώς θ’ αντιμετωπίσουν την ουγγρική Βίντι. Είναι προφανές πως η Ενωση έχει μπροστά της μια τεράστια ευκαιρία και καλείται να επιβεβαιώσει στα δύο παιχνίδια με τους Ούγγρους τον τίτλο του φαβορί που τη συνοδεύει. Η Ενωση θα αντιμετωπίσει το βράδυ της Τετάρτης εκτός έδρας τη Βίντι και μάλιστα ένα στοιχείο που σίγουρα δεν περνά απαρατήρητο αφορά το γήπεδο όπου θα διεξαχθεί το παιχνίδι. Η αναμέτρηση της Τετάρτης δεν θα γίνει στην έδρα της Βίντι (κρίθηκε ακατάλληλη για τη διεξαγωγή πλέι οφ Τσάμπιονς Λιγκ) αλλά στο γήπεδο της Φερεντσβάρος. Είναι κι αυτό ένα πλεονέκτημα για την ελληνική ομάδα, που στοχεύει φυσικά στην εξασφάλιση ενός καλού αποτελέσματος επί ουγγρικού εδάφους. Οι Κιτρινόμαυροι έχουν τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο για πρόκριση και θέλουν να βάλουν βάσεις πρόκρισης στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, από το πρώτο παιχνίδι.

Ενθαρρυντικά μηνύματα

Ο Ολυμπιακός κατάφερε να ξεπεράσει με χαρακτηριστική άνεση το εμπόδιο της Λουκέρνης, πετυχαίνοντας δύο νίκες επί των Ελβετών. Οι Πειραιώτες πήραν το εισιτήριο για τα πλέι οφ του Γιουρόπα Λιγκ απέναντι στην ομάδα του Πειραιά θα βρεθεί η Μπέρνλι. Οι Ερυθρόλευκοι έχουν ξεκινήσει το φετινό καλοκαίρι μια διαδικασία ριζικής ανασυγκρότησης του έμψυχου δυναμικού τους. Δημιουργούν μια νέα ομάδα και τα μηνύματα είναι δίχως άλλο ενθαρρυντικά, με τον Πέδρο Μαρτίνς να δίνει μια νέα φιλοσοφία στο παιχνίδι των Πειραιωτών. Ο Ολυμπιακός θα κοντραριστεί λοιπόν με την αγγλική ομάδα, έχοντας βέβαια ξεκάθαρο στόχο. Την πρόκριση στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ αλλά η αποστολή των Ερυθρόλευκων θα είναι δύσκολη. Η ομάδα του λιμανιού θα φιλοξενήσει το βράδυ της Πέμπτης τους Αγγλους στο Καραϊσκάκη κι ένα είναι το σίγουρο. Ο Ολυμπιακός θέλει να εκμεταλλευτεί τη δυναμική που του δίνει η έδρα του κάνοντας ένα σημαντικό βήμα πρόκρισης στα γκρουπ του Γιουρόπα. Οπως προαναφέραμε τα πράγματα δεν θα είναι εύκολα αλλά είναι δεδομένο ότι οι Πειραιώτες θα τα δώσουν όλα για να τα καταφέρουν.