Εδώ και τώρα προπονητικό κέντρο για τον υγρό στίβο είναι αυτό που ουσιαστικά «φωνάζουν» και οι έφηβοι από χρυσάφι, που έκαναν να ακουστεί ο εθνικός μας ύμνος μέχρι το Σομπατέλι της Ουγγαρίας, όπου στέφθηκαν παγκόσμιοι πρωταθλητές με τη νίκη τους 9-8 επί των Ισπανών στον τελικό.

«Τα παιδιά ξεπέρασαν τον εαυτό τους και το μυστικό ήταν ότι δεν είχαμε έναν σουπερστάρ αλλά ένα εξαιρετικό σύνολο. Δεν ήξεραν οι αντίπαλοι ποιον να πρωτοφυλάξουν καθώς όλοι οι παίκτες μας σκόραραν» λέει στα «ΝΕΑ» ο τεχνικός Δημήτρης Κραβαρίτης, συμπληρώνοντας:

«Καταφέραμε με την ομαδική δουλειά να προσθέσουμε σε μια αλυσίδα εξαιρετικών παικτών και ένα κόσμημα, που είναι το χρυσό μετάλλιο. Το οποίο όμως έστω και αν είναι λαμπερό δεν αποτελεί αυτοσκοπό για αυτά τα παιδιά. Το κέρδος τους είναι ότι κατάφεραν να βγάλουν ως σύνολο τις αρετές τους και να βάλουν το εγώ τους κάτω από το εμείς.

Νικήσαμε στη σειρά όλους τους μεγάλους της υδατοσφαίρισης και ήταν κλειδί ότι βγήκαμε πρώτοι στον όμιλο γιατί αποφύγαμε πρόωρες διασταυρώσεις με ΗΠΑ, Κροατία ή Ιταλία. Εκτός οκτάδας έμειναν δύο μεγάλες δυνάμεις, η Ρωσία και οι ΗΠΑ» λέει ο έλληνας τεχνικός, που προτίμησε στον τελικό να μην εστιάσει μόνο στον χαρισματικό Σαναχούγια (6 γκολ).

«Είναι ένας τρομερός παίκτης, αλλά οι Ισπανοί έχουν και 3-4 ακόμα που τους εξουδετερώσαμε. Είπαμε με τα παιδιά ότι δεν μπορείς να χάσεις από έναν παίκτη και εδώ είναι το δικό μας μυστικό.

Μπράβο τους και το μέλλον τους ανήκει, αρκεί να μείνουν προσγειωμένοι και να συνεχίσουν να δουλεύουν σκληρά».

Οι τρομεροί έφηβοι του Δημήτρη Κραβαρίτη, για μία εβδομάδα σε αυτή την πόλη της Ουγγαρίας διαφήμισαν με τον καλύτερο τρόπο ένα από τα μεγαλύτερα προσόντα αυτής της χώρας.

Την έφεσή της στον αθλητισμό και δη στον υγρό στίβο, παρά το γεγονός ότι οι συνθήκες προετοιμασίας δεν θυμίζουν χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και απέχουν έτη φωτός από αυτές κάτω από τις οποίες προετοιμάζονται οι μεγάλοι μας αντίπαλοι.

Η ελληνική ομάδα σε αυτό το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα υποχρέωσε τεράστιες σχολές του πόλο να της υποκλιθούν, αφού αρχικά στον όμιλο υπέταξε τη γηπεδούχο και διοργανώτρια Ουγγαρία με 15-12 και τη Ρωσία με 13-10 (μαζί με δύο άνετες νίκες επί των αδύναμων ομάδων της Αργεντινής με 13-3 και της Κίνας με 18-6).

Στα προημιτελικά ήρθε η νίκη-πρόκριση επί της Αυστραλίας (11-8) ενώ στον ημιτελικό έκαμψε την αντίσταση της μεγάλης Σερβίας και στον τελικό της Ισπανίας (με το ίδιο σκορ και τις δύο, 9-8). Δηλαδή σε ημιτελικό και τελικό οι διεθνείς μας επικράτησαν επί των δύο χωρών που διεκδίκησαν πριν από έναν μήνα το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα των ανδρών, το οποίο κατέκτησε τελικά στα πέναλτι η Σερβία.

Επιτυχίες με συνέχεια

Οι νεαροί (γεννημένοι από το 2000 και μετά) πολίστες επανέλαβαν τον άθλο της αντίστοιχης ομάδας το 2001 όπου με προπονητή τότε τον Τάσο Δούμπα είχαν πάρει και πάλι το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα με νίκη επί της Κροατίας 8-7 στον τελικό της Κωνσταντινούπολης.

Το σημαντικό είναι ότι αυτή η επιτυχία έρχεται ακριβώς έναν χρόνο μετά το αντίστοιχο χρυσό (με νίκη επί της Κροατίας στον τελικό) την εθνικής ομάδας νέων του Τεό Λοράντου. Οι οποίοι είχαν λυγίσει στον τελικό του Βελιγραδίου τους Κροάτες στα πέναλτι (7-7 ο κανονικός αγώνας).

Στον χθεσινό τελικό η ελληνική ομάδα ήταν εμφανώς ανώτερη και διατηρούσε σχετικά άνετα μια διαφορά 2-3 γκολ σε όλο το παιχνίδι και περισσότερο από το άγχος να τελειώσει πιο γρήγορα τον αγώνα έφτασε να γίνει ντέρμπι στο τέλος.

Το χάλκινο μετάλλιο κατέκτησε η Ουγγαρία που νίκησε 14-13 τη Σερβία.

Ελλάδα (Δημήτρης Κραβαρίτης): Πιοβάν, Αλαμάνος, Χαλυβόπουλος Αρ. 1, Καλογερόπουλος 3, Κουρούβανης 1, Κεχαλάρης, Μπραΐμης 1, Γραμματικός 1, Χαλυβόπουλος Ιπ., Πάτερος, Παπανικολάου 1, Δήμου 1, Μανθογιάννης.

Ισπανία (Χαβιέρ Σάντσεζ): Βίκτορ Γκαρσία, Σαναχούγια 6, Ασένσιο, Πριέτιο, Λινάρες, Κολόμα, Μπερτάν 1, Ετσεβαρία 1, Μόντας, Φριογκόλα, Αλέγκρε, Αλκόν, Αγκίρε.