«Ο Τομέας Πολιτικής Προστασίας στον Δήμο δεν λειτουργεί ικανοποιητικά από πλευράς οργάνωσης δυνατοτήτων, προσβασιμότητας στην επέμβαση και διαχειριστική αποτελεσματικότητα από τον Δήμο». Η «ομολογία» αυτή για προβληματική προστασία των πολιτών από τις δασικές πυρκαγιές κι άλλες καταστροφές που περιέχεται σε έγγραφο της 19ης Απριλίου 2018 που συνέταξε το Δημοτικό Συμβούλιο στον Μαραθώνα εντάσσεται στον φάκελο που συντάσσουν οι δικαστικές Αρχές όσον αφορά τις μεγάλες ευθύνες για την εκατόμβη θυμάτων στο Μάτι πριν από λίγες εβδομάδες. Οι δικαστικοί λειτουργοί ολοκληρώνουν τον κύκλο των καταθέσεων και αναμένεται τις επόμενες ημέρες να προχωρήσουν σε διώξεις εναντίον τουλάχιστον 15 ατόμων από την Πυροσβεστική, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και πιθανόν τις υπηρεσίες πολιτικής προστασίας.

Στο έγγραφο του Δήμου Μαραθώνα μετά την παραδοχή ότι η πολιτική προστασία της περιοχής είναι ελλιπής, σημειώνεται: «Η αναδόμηση της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου μέσα από την αναθεώρηση του ΟΕΥ (Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας) θα μπορούσε να προβλέψει το αναγκαίο προσωπικό και τους πόρους που απαιτούνται για την ορθολογική διαχείριση για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών». Για να ακολουθήσει από τον Δήμο μία ευχή που ποτέ δεν υλοποιήθηκε με αποτέλεσμα τη «μαύρη» 23η Ιουλίου. Οπως σημειώνεται, «η Πολιτική Προστασία στον Δήμο θα πρέπει να οργανωθεί και να αποκτήσει δυνατότητες και εργαλεία αντίδρασης».

Σημειώνεται ότι στη μήνυση της Βαρβάρας Βουκάκη – Φύτρου, η οποία έχασε στη φονική πυρκαγιά τα παιδιά της και τον άνδρα της, υπάρχει ειδική αναφορά στην ευθύνη της Περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου, αφού όπως σημειώνεται «η Περιφέρεια Αττικής διά των αρμοδίων εντεταλμένων οργάνων της ήταν παντελώς απούσα. Τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς κανείς υπάλληλος ή “πολιτικός προϊστάμενος” της Περιφέρειας δεν ασχολήθηκε με τις συνθήκες της πυρκαγιάς. Αντίθετα, συνεδρίασαν περί τις δύο ώρες μετά την καταστροφή και αφού πλέον δεν υπήρχε κανένας λόγος να το κάνουν, αφού δεν υπήρχε καμία δυνατότητα να βοηθήσουν».

Τέλος, σήμερα κατατίθεται στις δικαστικές Αρχές πόρισμα 70 σελίδων του πρώην υπαρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος αντιστράτηγου ε.α. Ανδριανού Γκουρμπάτση ύστερα από ανάθεση οικογενειών θυμάτων.