Μπορεί κανείς να μην ξέρει πού βρισκόταν ο Πρωθυπουργός για διακοπές την περασμένη εβδομάδα, μιας και από το Μαξίμου δεν έκριναν απαραίτητο να το πουν, όπως συνέβαινε στα χρόνια των επάρατων προκατόχων του, μάθαμε ωστόσο πώς είναι το σπίτι που η οικογένεια Τσίπρα νοικιάζει στο Σούνιο για την καλοκαιρινή της ανάπαυλα. Το μάθαμε, βέβαια, από τον σπιτονοικοκύρη – ή, για να είμαι απόλυτα ακριβής, τον ιδιοκτήτη – εφοπλιστή Θανάση Μαρτίνο. Πώς; Η ηλεκτρονική εφημερίδα «Δημότης Ανατολικής Αττικής», δημοσίευσε τη φωτογραφία μιας πολυτελούς βίλας 2.000 περίπου τ.μ. σε οικόπεδο 16 στρεμμάτων στα Λεγραινά υποστηρίζοντας ότι αυτό είναι το ακίνητο ιδιοκτησίας Μαρτίνου όπου παραθερίζει ο Αλέξης Τσίπρας.

Η επιστολή

Ο εφοπλιστής, λοιπόν, έστειλε επιστολή στην ιστοσελίδα με την οποία διευκρινίζει ότι η βίλα της επίμαχης φωτογραφίας δεν είναι η θερινή κατοικία του Πρωθυπουργού: «1) Το σπίτι που υπομισθώνει η οικογένεια του Πρωθυπουργού, κ. Αλέξη Τσίπρα, βρίσκεται στο Σούνιο και ανήκει όντως στην οικογένειά μου. 2) Είναι μισθωμένο εδώ και 20 έτη στον κ. Κωνσταντίνο Γιώτη, ιδιοκτήτη της εταιρείας DHΙ. Η μίσθωση είναι μακροχρόνια και λήγει στις 10/3/2024. 3) Η εταιρεία DHI του κυρίου Κωνσταντίνου Γιώτη υπομισθώνει το σπίτι σε μέλος της οικογενείας του Πρωθυπουργού, κυρίου Αλέξη Τσίπρα, για τους τρεις καλοκαιρινούς μήνες, καθώς έχει δικαίωμα υπομίσθωσης. Ο κ. Κωνσταντίνος Γιώτης με ενημέρωσε, κατόπιν των δημοσιευμάτων, ότι το υπομισθωτήριο έχει κατατεθεί στην Εφορία και ότι το υπομίσθωμα καταβάλλεται κανονικά μέσω τράπεζας από την οικογένεια του κυρίου Πρωθυπουργού. 4) Το σπίτι είναι 250 τ.μ., χτισμένο το 1965, απλό, χωρίς πολυτέλειες/πισίνα κ.λπ., σε ωραία παραθαλάσσια τοποθεσία του Σουνίου». Μάλιστα. Πάντως, 250 τ.μ. δεν το λες και κάτι απλό, μπάλα παίζεις μέσα.

When Euclid met Scarlet

Μένω στη θεματική διακοπές ΣΥΡΙΖΑ με την ευρεία της έννοια. Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος παραθέριζε στην Πρέβεζα, τόπο καταγωγής του. Βγήκε, που λέτε, το Σάββατο να φάει σε γνωστό εστιατόριο της πόλης και έκανε μια στυλιστική επιλογή που συζητήθηκε. Φόρεσε ένα μακό μπλουζάκι που είχε στάμπα  μια photoshopαρισμένη φωτογραφία του ίδιου αγκαλιά με τη χολιγουντιανή ηθοποιό Σκάρλετ Τζοχάνσον και έγραφε «things happen», σε ελεύθερη απόδοση στα ελληνικά «συμβαίνουν και θαύματα». Φαντάζομαι θυμάστε ότι σε μια συζήτηση στη βουλή ο Γιούκλιντ είχε πει το αμίμητο «όντως ο κ. Μητσοτάκης λέει ότι θα φέρει τα πλεονάσματα 2%. Κι εγώ θέλω να βγω για κοκτέιλ με τη Σκάρλετ Τζοχάνσον. Κι εγώ θέλω πολλά στη ζωή. Δεν λέει κάτι αυτό» και είχε κάνει μεγάλο ντόρο. Οφείλω, επομένως, να του αναγνωρίσω έπειτα από αυτή την εμφάνιση ότι έχει αυτοσαρκαστικό χιούμορ, το οποίο εκτιμώ βαθύτατα.

Ανέκδοτο

«Δεν είμαι «εξαφανισμένη» στα άσχημα και «παρούσα» στα εγκαίνια και τις κορδέλες». Τάδε έφη η μικρή πρωθυπουργός της Αττικής Ρένα Δούρου – ή αν προτιμάτε «Rena La Peripherie c’est moi», όπως λέει κι ο φίλος μου που διαχειρίζεται το fake λογαριασμό στο twitter Rena Antoinette – σε συνέντευξη χθες. Ηταν το πιο σύντομο πολιτικό ανέκδοτο που έχω ακούσει τις τελευταίες μέρες. Ελπίζω να το τιτιβίσει και στα γαλλικά.

Η επέτειος της 3ης του Σεπτέμβρη

Ηδη σας έχω κάποια νέα για τον εορτασμό της φετινής 3ης του Σεπτέμβρη. Από το κόμμα θα μιλήσουν στην επετειακή εκδήλωση, πληροφορούμαι, ο Μανώλης Χριστοδουλάκης, ο Παύλος Χρηστίδης και ο Βασίλης Κεγκέρογλου. Ανάμεσα στους γκεστ ομιλητές θα είναι οι Παναγιώτης Ιωακειμίδης, Κώστας Μποτόπουλος, Ξενοφών Κοντιάδης, Πάνος Τσακλόγλου και Αντώνης Βγόντζας. Περισσότερα προσεχώς.

Κρίση αυτοαναφορικότητας

Είχε καιρό να χτυπήσει και προσωπικά πολύ μου είχε λείψει. Αναφέρομαι στον Γιάννη Ραγκούση, ο οποίος τιτίβισε χθες για να πανηγυρίσει τη σημερινή λήξη των Μνημονίων. Για να προλάβει φαντάζομαι να είναι από τους πρώτους που θα γιορτάσουν – δίνοντας έτσι τα διαπιστευτήριά του στον ΣΥΡΙΖΑ. Εύλογα, βέβαια, μιας και επίκειται και ανασχηματισμός. «Ιστορική η αυριανή ημέρα για την πατρίδα μας», έγραψε. «Ενα δευτερεύον σχόλιο: κατά τα 8 χρόνια Μνημονίων υπήρξαν υπουργοί που ανέλαβαν μεγάλο προσωπικό πολιτικό κόστος. Ομως υπήρξαν και υπουργοί με μηδενική ατομική συμβολή για να φτάσουμε εδώ… Σήμερα – 2 απ’ αυτούς – ηγούνται των κομμάτων τους». Αντιπαρέρχομαι τον κραυγαλέο φιλοκυβερνητισμό του, εξάλλου τον είχε καταστήσει σαφή από νωρίς. Αλλο αναρωτιέμαι διαβάζοντας το «δευτερεύον» σχόλιο: Πόση αυτοαναφορικότητα πια;

Πάνω από τα τηλέφωνα

Οπως ενημερώθηκα, πολλοί συριζαίοι βουλευτές φρόντισαν οι διακοπές τους να τελειώσουν χθες. Γιατί; Επειδή αμέσως μετά το διάγγελμα Τσίπρα, αύριο Τρίτη, περιμένουν ο Πρωθυπουργός να αρχίσει τα τηλέφωνα για τον ανασχηματισμό και όπως φαντάζεστε θα ξεροσταλιάζουν πάνω από το κινητό τους. Πρέπει δε να σας πω ότι οι κακές γλώσσες υποστηρίζουν πως αυτό το σενάριο που θέλει στελέχη του κόμματος να μετακομίζουν στο Υπουργικό Συμβούλιο αγχώνει τα στελέχη της κυβέρνησης, που είναι κοινό μυστικό πως η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ θα ήθελε να δει στην Κουμουνδούρου. Πάντως, μαθαίνω ότι η λίστα εκείνων που προσδοκούν διακαώς μια υπουργοποίηση είναι μεγαλύτερη από ό,τι συνήθως, γιατί στην ανάλυση των συντρόφων αν τους δώσει τώρα έναν υπουργικό θώκο θα επανεκλεγούν ευκολότερα στις επόμενες εκλογές.