Από το συριζαϊκό στρατόπεδο έχουν ήδη αρχίσει οι διαρροές για όσα θα εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ, τηρώντας τη μεταπολιτευτική παράδοση της παροχολογίας με φόντο το Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο. Εξού και στη ΝΔ ετοιμάζονται για τα αντίμετρα που θα ανακοινώσει από το ίδιο αυτό βήμα μια εβδομάδα αργότερα, στις 15 και 16 Σεπτεμβρίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για την ακρίβεια, από το στενό του περιβάλλον επισημαίνουν ότι ο γαλάζιος αρχηγός προτίθεται από τη Θεσσαλονίκη να παρουσιάσει μια αναλυτική και σαφή ιεράρχηση των μέτρων που σκοπεύει να πάρει μόλις αναλάβει την πρωθυπουργία. Θα εξειδικεύσει, δηλαδή, τις γνωστές μέχρι τώρα δεσμεύσεις του, αλλά ίσως εμπλουτίσει τη λίστα των προτεραιοτήτων του και με μερικές ακόμη, που μελετώνται αυτήν την περίοδο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το τελικό χειρόγραφο της μητσοτακικής ομιλίας θα διαμορφωθεί μόνο αφού πάρει το αεροπλάνο της επιστροφής στην Αθήνα ο Αλέξης Τσίπρας.

Αν σε κάτι συμφωνούν άπαντες στην Πειραιώς είναι ότι η επερχόμενη Διεθνής Εκθεση θα είναι η τελευταία που ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Παράλληλα, οι νεοδημοκράτες εκτιμούν ότι ο Πρωθυπουργός θα αποπειραθεί να αλλάξει την αρνητική για την κυβέρνησή του εικόνα υποσχόμενος φοροελαφρύνσεις, αλλά και μέτρα για να επαναπροσεγγίσει τα προνομιακά για το κόμμα του κοινά των χαμηλότερων εισοδημάτων.

Επειδή, λοιπόν, στην ανάλυση της Πειραιώς «η αυτοδυναμία της ΝΔ έχει κλείσει», ένας από τους βασικούς της στόχους τώρα πρέπει να είναι η προσέγγιση εκλογικών ακροατηρίων που δεν ανήκουν στην παραδοσιακή βάση των ψηφοφόρων της, όπως φέρ’ ειπείν, τα προαναφερθέντα κοινά των χαμηλόμισθων και των χαμηλοσυνταξιούχων – στα οποία ο πολιτικός αντίπαλος, η Κουμουνδούρου, έχει μεγαλύτερη διείσδυση. Με βάση τη συγκεκριμένη στρατηγική φαίνεται πως θα κινηθούν και στη ΔΕΘ, απ’ όπου αναμένεται να γνωστοποιήσουν και ορισμένες από τις προτάσεις τους για αυτού του είδους τις κατηγορίες του εκλογικού σώματος.

Η εντολή που έχουν όσοι ασχολούνται με την επεξεργασία των προγραμματικών θέσεων της ΝΔ – οι οποίες, άρα, θα παρουσιαστούν από τον πρόεδρο της ΝΔ στη ΔΕΘ στη λογική των αντίμετρων στις τσιπρικές εξαγγελίες – είναι να είναι όλα κοστολογημένα μέχρι τελευταίου σεντ. Σύμφωνα δε με πληροφορίες εκτός από τα οικονομικής φύσης μέτρα για τα οποία θα μιλήσει ο Μητσοτάκης από τη Θεσσαλονίκη – όπως για παράδειγμα τις παρεμβάσεις της ΝΔ στο φορολογικό σύστημα –, αναμένεται να αναπτύξει και τις θέσεις του κόμματος του για ένα ασφαλιστικό σύστημα τριών πυλώνων, του οποίου η βασική ιδέα θα είναι η συνέργεια δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.