Παραμονές της έναρξης (το Σαββατοκύριακο) του νέου πρωταθλήματος, το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει μια μεγάλη ευκαιρία μέσα σε αυτή και την επόμενη εβδομάδα να βάλει γερά θεμέλια για την ανοδική του πορεία στην Ευρώπη.

ΠΑΟΚ (αύριο παίζει στη Λισαβόνα με την Μπενφίκα), ΑΕΚ (Τετάρτη φιλοξενείται από την ουγγρική Βιντεότον) και Ολυμπιακός (Πέμπτη υποδέχεται την αγγλική Μπέρνλι) βρίσκονται μπροστά στο πρώτο βήμα για να βάλουν τις βάσεις για πρόκριση στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ (οι δύο πρώτοι) και του Γιουρόπα Λιγκ.

Το κυριότερο όμως είναι ότι η Ελλάδα φαίνεται αυτή τη στιγμή να εδραιώνεται στη 14η θέση και μάλιστα με ανοδικές τάσεις, χάρις στα εξαιρετικά αποτελέσματα μέχρι στιγμής (τρεις νίκες και μία ισοπαλία ο ΠΑΟΚ, δύο νίκες ο Ολυμπιακός, μία νίκη και μία ισοπαλία η ΑΕΚ) ενώ με λίγη περισσότερη τύχη και εμπειρία Ατρόμητος και Αστέρας Τρίπολης θα είχαν περάσει τουλάχιστον έναν γύρο στην Ευρώπη, κάτι που με τη συνολική τους εμφάνιση άξιζαν.

Οι μέρες ευημερίας του ελληνικού ποδοσφαίρου όπου έβγαζε δύο ομάδες στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ και άλλη μία στα προκριματικά ή έστω τον πρωταθλητή στους ομίλους και τον δεύτερο στα προκριματικά έχουν περάσει προ πολλού.

Ομως το γεγονός ότι πλέον στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ στον δρόμο προς τους ομίλους (είτε από το μονοπάτι των πρωταθλητών είτε από αυτό των μη πρωταθλητών) δεν συμμετέχουν οι ομάδες από τα τέσσερα μεγαλύτερα πρωταθλήματα, που στέλνουν απευθείας τους τέσσερις εκπροσώπους τους στα χρυσοφόρα γκρουπ, ανοίγει άλλες προοπτικές.

Διότι έτσι αποφεύγεται το ενδεχόμενο (και) οι ελληνικές ομάδες να πρέπει να αποκλείσουν την 4η ομάδα της Ισπανίας, της Αγγλίας, της Γερμανίας ή της Ιταλίας για να μπουν στους ομίλους. Συνεπώς αποφεύγουν δεδομένα κάποιο μεγαθήριο, κάτι που προϋποθέτει μια πιο βατή έως εξαιρετική κλήρωση (βλέπε ΑΕΚ με Βιντεότον).

Χωρίς φυσικά αυτό να συνεπάγεται πως δεν υπάρχουν και πολύ μεγάλα εμπόδια (βλέπε ΠΑΟΚ με Μπενφίκα).

Οπως και να έχει πάντως είναι μια ευκαιρία να βλέπουμε τις ομάδες μας τουλάχιστον μέχρι τον Δεκέμβριο να παίζουν μπάλα στην Ευρώπη. Βέβαια για την ΑΕΚ και τον ΠΑΟΚ αυτό είναι ήδη εξασφαλισμένο στη χειρότερη στο Γιουρόπα Λιγκ, αλλά άλλη αίγλη είναι να συμμετέχεις με τους κορυφαίους.

Κάτι τέτοιο θα τονώσει ακόμα περισσότερο και τον ανταγωνισμό του πρωταθλήματος.