Τέταρτο φαβορί για να υποβιβαστεί ο Παναθηναϊκός στο πρωτάθλημα που ξεκινά το Σαββατοκύριακο. Σε μια αποχυμωμένη από συναίσθημα ανάλυση, όπως αυτές των στοιχηματικών εταιρειών, πράγματι οι Πράσινοι δεν έχουν πολλές ελπίδες επιβίωσης στη φετινή Σούπερ Λίγκα.

Οι στοιχηματικές εταιρείες ζουν και αναπνέουν με τους αριθμούς, την πεζή πραγματικότητα, το παρόν πάνω στο οποίο στηρίζουν το μέλλον.

Ποιον εξέπληξε λοιπόν η επιλογή μιας τέτοιας εταιρείας να κατατάξει τον Παναθηναϊκό τέταρτο φαβορί για να υποβιβαστεί στη νέα σεζόν;

Το Τριφύλλι έχει μαραθεί τουλάχιστον έναν χρόνο. Τα αίτια που το οδήγησαν σ’ αυτή την κατάσταση είναι πολλά. Οσοι κουνούν το δάκτυλο επιπλήττοντας ή μοιράζοντας ευθύνες καλύτερα να αναζητήσουν στο Διαδίκτυο πόσες άλλες σπουδαίες ομάδες σε όλο τον κόσμο βρέθηκαν ή βρίσκονται στην ίδια κατάσταση με τον Παναθηναϊκό.

Μια σειρά αρνητικών αποτελεσμάτων, ένας κακός προπονητής που χρέωσε τον σύλλογο με ακριβούς και άχρηστους ποδοσφαιριστές, ένας πρόωρος ευρωπαϊκός αποκλεισμός και στέρηση εσόδων που είχαν προϋπολογιστεί μπορούν πολύ εύκολα να δημιουργήσουν ένα αρνητικό σπιράλ και να πνίξουν οποιονδήποτε σύλλογο.

Η ομάδα με τον μεγαλύτερο μέσο όρο εισιτηρίων στον κόσμο, η Ντόρτμουντ, που λειτουργεί σε ένα περιβάλλον με αυστηρούς κανόνες, με έσοδα πολλών εκατομμυρίων και χορηγούς με τεράστια οικονομική επιφάνεια, έφτασε στο χείλος της αβύσσου.

Ποιο ήταν το λάθος; Οι διοικητικοί ηγέτες της είχαν πιστέψει πως θα ήταν εσαεί τα έσοδα από το Τσάμπιονς Λιγκ και λειτουργούσαν με δεδομένο τα χρήματα που θα εισέπρατταν από την UEFA. Οταν ήρθαν οι πρώτοι αποκλεισμοί οι κάνουλες έκλεισαν και οι Κιτρινόμαυροι βρέθηκαν σε οικονομικό αδιέξοδο. Ακριβώς όπως συνέβη με τη Λιντς, τους Ρέιντζερς, την Τσέλσι, την Πάρμα, τη Φιορεντίνα και τη Νάπολι. Η λίστα είναι μακρά και περιλαμβάνει ομάδες που ουσιαστικά προειδοποιούν: «Μπορεί να τύχει στον οποιονδήποτε».

Πράγματι, ο χρεοκοπημένος Παναθηναϊκός είναι από τα φαβορί για να υποβιβαστεί. Δυσοίωνη πρόβλεψη, που ίσως μέσα της να κρύβει και το φάρμακο για να ανθίσει ξανά ο Τριφύλλι.