Την ώρα που οι εισαγγελείς κάνουν αγώνα δρόμου αναζητώντας, εν μέσω θέρους, τους ενόχους για το έγκλημα που συντελέστηκε στο Μάτι και στοίχισε τη ζωή σε 96 συνανθρώπους μας, όπως όλα δείχνουν, ο «προβολέας» στρέφεται και επίσημα πια προς τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών πολιτικών προσώπων. Η μηνυτήρια αναφορά που υπεβλήθη από τον δικηγόρο Βασίλη Καπερνάρο, εκπροσωπώντας τη Βαρβάρα Φύτρου, η οποία στη φονική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου 2018 έχασε τον σύζυγο και τα δύο παιδιά της, ανοίγει τον δρόμο για τη διερεύνηση ποινικών ευθυνών από τη Βουλή, η οποία έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα για τον έλεγχο πράξεων ή παραλείψεων μελών της κυβέρνησης.

Με βάση τον νόμο προβλέπεται πως σε τέτοιες περιπτώσεις, όταν καταμηνύονται συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα, η διαβίβαση του φακέλου στη Βουλή από τις εισαγγελικές Αρχές είναι μονόδρομος. Κι αυτό γιατί ο εισαγγελέας οφείλει «αμελλητί», κατά το Σύνταγμα, να στείλει τη μήνυση στο Κοινοβούλιο, καθώς τα δικά του χέρια είναι… δεμένα και δεν μπορεί να ερευνήσει ευθύνες για πολιτικά πρόσωπα.

Αντίθετα, η Βουλή έχει δικαίωμα ως «εισαγγελέας» για τα πρόσωπα αυτά να κινήσει τις διαδικασίες που προβλέπονται από το Σύνταγμα και τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, με τη σύσταση εξεταστικής ή προανακριτικής επιτροπής. Κανείς όμως δεν μπορεί να επιβάλει στο προεδρείο της Βουλής τον χρόνο εισαγωγής μιας τέτοιας υπόθεσης στην Ολομέλεια προς συζήτηση. Το «κατηγορώ» της Φύτρου, όσον αφορά τα πολιτικά πρόσωπα, στρέφεται κατά του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη και του πρώην αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Νίκου Τόσκα.

Στο κεφάλαιο που αφορά τυχόν ευθύνες υπουργών, στη μήνυση επισημαίνεται: «Στις αρμοδιότητες του Υπουργείου Εσωτερικών, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων και η αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών. Αρμόδιος υπουργός ήταν ο Πάνος Σκουρλέτης και αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός “προστασίας του πολίτη”, με την ευθύνη της πολιτικής προστασίας ήταν ο μηνυόμενος Νίκος Τόσκας. Μάλιστα, ο γγ πολιτικής προστασίας, Ιωάννης Καπάκης, υπάγεται απευθείας στον υπουργό Εσωτερικών. Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου την 27η Ιουλίου 2018 ανέλαβε την πολιτική ευθύνη εκ μέρους όλης της κυβερνήσεως, δηλαδή την ευθύνη των λανθασμένων πολιτικών επιλογών. Ο Πρωθυπουργός, όμως, γνωρίζει ότι δεν υπάρχει “πολιτικοδικείο” στη χώρα και δεν δικάζονται πολιτικές ευθύνες. Συνεπώς, η πολιτική ευθύνη που ανέλαβε ο Πρωθυπουργός μεταφράζεται αυτομάτως σε ποινικές και διοικητικές ευθύνες των μηνυομένων, και οποιωνδήποτε άλλων συνυπεύθυνων και συνυπαίτιων κρατικών αξιωματούχων».

Η ΑΝΑΦΟΡΑ. Περαιτέρω, σύμφωνα πάντα με τα διαλαμβανόμενα στην ίδια αναφορά, «οι ευθύνες των δύο υπουργών προκύπτουν ξεκάθαρα από τον επιχειρησιακό ρόλο που ανέλαβαν εκ της θέσεώς τους, στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής την 23/07/2018. Στις διαδοχικές συσκέψεις που διεξήγοντο στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, οι δύο Υπουργοί απεκδύθηκαν του πολιτικού τους ρόλου και ανέλαβαν επιχειρησιακά καθήκοντα. Μάλιστα, σε όλα τα δημοσιεύματα, γίνεται σαφής διαχωρισμός της “ενημέρωσης” που είχε ο Πρωθυπουργός στο Κέντρο Επιχειρήσεων, από τον “συντονισμό στο έργο της κατάσβεσης” που είχαν αναλάβει οι δύο υπουργοί».

Σύμφωνα με τον πληρεξούσιο δικηγόρο της μηνύτριας Βασίλη Καπερνάρο, «οι ευθύνες είναι εγκληματικές και τα στοιχεία αδιάσειστα ότι έχει τελεστεί το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο, που τιμωρείται σε βαθμό κακουργήματος».