Προσλήψεις εποχικού προσωπικού σε δήμους σε όλη τη χώρα αναμένεται να ανακοινωθούν το αμέσως επόμενο διάστημα. Πρόκειται για προσωπικό το οποίο θα απασχοληθεί σε προγράμματα άθλησης και παιδικούς – βρεφονηπιακούς σταθμούς των ΟΤΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο συνολικός αριθμός όσων θα προσληφθούν θα φτάσει περίπου τους 1.800, οι θέσεις των οποίων αναμένεται να προκηρυχθούν τον επόμενο μήνα.

Συγκεκριμένα, σχεδόν 1.000 συμβασιούχους προτίθενται να προσλάβουν μέσω των προγραμμάτων ΕΣΠΑ, στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος «Εναρμόνισης Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής», οι δήμοι για την κάλυψη αναγκών στους παιδικούς σταθμούς. Επειτα από αίτημα 48 δήμων της χώρας, η πρόσληψη 967 εποχικών υπαλλήλων εξετάζεται ήδη από το ΑΣΕΠ. Υστερα από έγκριση της Ανεξάρτητης Αρχής θα αρχίσουν να βγαίνουν σταδιακά και οι προκηρύξεις που θα αφορούν καθέναν από τους 48 δήμους ξεχωριστά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ανάμεσα στις ειδικότητες που θα προκηρυχθούν είναι βρεφονηπιοκόμοι, μάγειροι, βοηθοί βρεφοκόμοι, καθαριστές, βοηθητικό προσωπικό κουζίνας, ψυχολόγοι, καθώς και κοινωνικοί λειτουργοί.

Ο βαθμός του βασικού τίτλου σπουδών, ο χρόνος ανεργίας, η προϋπηρεσία στο αντικείμενο της εκάστοτε θέσης και η οικογενειακή κατάσταση κάθε υποψηφίου – παντρεμένος, πολύτεκνος, μονογονεϊκή οικογένεια, μέλος οικογένειας ΑμεΑ, γονέας ανήλικων τέκνων – είναι τα βασικά κριτήρια πρόσληψης για τους παιδικούς σταθμούς.

Σημειώνεται ότι οι υποψήφιοι πρέπει μαζί με την αίτηση που θα υποβάλουν στον εκάστοτε δήμο όπου εδρεύουν οι παιδικοί σταθμοί επιλογής τους να καταθέσουν φωτοαντίγραφα του δελτίου αστυνομικής ταυτότητας και του τίτλου σπουδών που απαιτείται ανάλογα με τη θέση για την οποία θα υποβάλουν υποψηφιότητα. Παράλληλα πρέπει να υποβάλουν το πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, αλλά και τη βεβαίωση ανεργίας – όπου αυτή υπάρχει – από τον ΟΑΕΔ.

Διευκρινίζεται στους υποψηφίους ότι επειδή η διαδικασία πρόσληψης του εποχικού προσωπικού στους βρεφονηπιακούς σταθμούς γίνεται μέσω των ευρωπαϊκών προγραμμάτων ΕΣΠΑ, θα υπάρχει βαθμολόγηση των κριτηρίων που πληρούν οι υποψήφιοι. Ετσι, λοιπόν, η προϋπηρεσία σε αντίστοιχη με αυτήν που θα ζητηθεί μέσω των προκηρύξεων στους δήμους θέση έχει τη μεγαλύτερη βαρύτητα, καθώς μοριοδοτείται με 60%. Αντίστοιχα, οι σπουδές μοριοδοτούνται με 25%, ενώ ακολουθούν η ανεργία με 10% και η οικογενειακή κατάσταση των υποψηφίων με 5%.

Στο μεταξύ, το πράσινο φως έδωσε το υπουργείο Εσωτερικών για την έκδοση μιας σειράς από προκηρύξεις που αφορούν εποχικές προσλήψεις σε δήμους και ειδικότερα σε δημοτικές επιχειρήσεις και άλλες υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα.

Είναι ενδεικτικό ότι από το υπουργείο έχουν εγκριθεί συνολικά 787 θέσεις ορισμένου χρόνου, αλλά και συμβάσεις μίσθωσης έργου για χρονικό διάστημα έως οκτώ ή και εννέα μήνες κατά περίσταση. Οι προσλήψεις θα αφορούν απασχόληση σε αναγνωρισμένες σχολές ή παιδικούς – βρεφονηπιακούς σταθμούς, σε ΟΤΑ και ΝΠΔΔ για τη στελέχωση υπηρεσιών που παρέχουν έργο έναντι αντιτίμου από τους ωφελουμένους. Πρόκειται κυρίως για γυμναστές και καλλιτεχνικό προσωπικό, το οποίο θα απασχοληθεί στις υπηρεσίες των δήμων.