Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) ξεκίνησε από πέρυσι έρευνα για να διαπιστώσει εάν η Tesla παραπλάνησε επενδυτές αναφορικά με τα προβλήματα παραγωγής του Model 3 αυτοκινήτου της, σύμφωνα με τη «Wall Street Journal».

Η SEC κάλεσε για κατάθεση προμηθευτή εξαρτημάτων της Tesla στα πλαίσια της έρευνας, πολύ πριν οι Αρχές αρχίσουν να εξετάζουν το τουιτάρισμα του επικεφαλής της Ιλον Μάσκ για την πιθανότητα να βγει η εταιρεία από το χρηματιστήριο, ανέφεραν πηγές που επικαλείται η αμερικανική εφημερίδα.

Αλλες πηγές είπαν ότι οι Αρχές έχουν κλητεύσει στελέχη της Tesla για να μάθουν τι ήξεραν για τα σχέδια της εταιρείας να βγει από το χρηματιστήριο.

Κλειδί για τη SEC είναι να μάθει τι ήξερε το διοικητικό συμβούλιο της Tesla για τις δύο αυτές υποθέσεις και πότε. Ο Μάσκ εξέπληξε τους επενδυτές στις αρχές Αυγούστου όταν σε ανάρτησή του στο Twitter ανέφερε ότι εξετάζει να βγάλει από το χρηματιστήριο την εταιρεία καταβάλλοντας 420 δολάρια ανά μετοχή ή 72 δισ. δολάρια συνολικά.

Για να βγει η εταιρεία από το χρηματιστήριο θα πρέπει πρώτα να έλθει σε συνεννόηση με τους μετόχους της Tesla και ειδικά με τους πιο μεγάλους από αυτούς.

Οσον αφορά την παραγωγή του μοντέλου της Tesla με την ονομασία Model 3, τον περασμένο Οκτώβριο η «Wall Street Journal» είχε αναφέρει ότι η εταιρεία αντιμετώπιζε κάποια προβλήματα με την παραγωγή παρά τις δηλώσεις του Μασκ για το αντίθετο. Με βάση την αμερικανική νομοθεσία, η Tesla και στελέχη της μπορεί να υποστούν κυρώσεις εάν οι Αρχές κρίνουν ότι παραπλάνησαν τους επενδυτές σχετικά με το πόσο μεγάλες είναι οι καθυστερήσεις στην παραγωγή. Οι Αρχές όμως θα πρέπει να αποδείξουν ότι υπήρξε δόλος.

Ο Μασκ και άλλα στελέχη της Tesla ελέγχουν το 25% της εταιρείας. Μικροεπενδυτές έχουν το 17% της εταιρείας και το υπόλοιπο 58% ανήκει σε μεγάλα θεσμικά

κεφάλαια.